Voican si Dan Iosif au asmutit minerii asupra bucurestenilor

Voican si Dan Iosif au asmutit minerii asupra bucurestenilor

Fostul premier Petre Roman a fost audiat, ieri, de procurorii Parchetului Militar, timp de aproape patru ore, in calitate de martor in dosarul mineriadei din 1990. El a povestit anchetatorilor despre rolul pe care l-a avut in evenimentele din 13-15 iunie.

La finalul audierilor, Petre Roman a declarat ca nici el si nici Administratia Prezidentiala din acea perioada nu sint vinovati de chemarea la Bucuresti a minerilor condusi de Miron Cozma.

„Mineriada a fost provocata de nuclee ale structurilor fostului regim care au avut interes de a crea panica si violenta. Am convenit atunci cu Ion Iliescu sa li se dea minerilor o hrana calda si apoi sa fie trimisi acasa. Din pacate, cind minerii au ajuns in Piata Victoriei, Ion Iliescu le-a adresat citeva cuvinte in care a introdus o serie de elemente ce le-au creat impresia ca pot face ordine. De aici li s-a indus ideea ca trebuie sa mearga la sedii de partide si sa faca tot ceea ce au facut. Nu cred insa ca acesta a fost mesajul presedintelui, intrucit cu o ora inainte conveniseram sa ii trimitem acasa”, a precizat fostul premier.

Contrar afirmatiilor acestuia, in declaratiile date procurorilor militari generalul Victor Athanasie Stanculescu sustine ca minerii au venit in Bucuresti cu acordul lui Roman.

Inarmati in fruntea unui pluton de parasutisti

In aceasta cauza, procurorii militari au audiat, pina acum, citeva sute de persoane, o parte din acestea declarind ca vor cere daune materiale pentru bataile pe care le-au primit in acele zile de la ortacii lui Cozma. Dosarul devine din ce in ce mai voluminos, probele strinse pina in prezent fiind cuprinse in 240 de volume.

Audierile vor continua si in zilele urmatoare, pe lista procurorilor aflindu-se Cico Dumitrescu, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sirbu, Bebe Ivanovici si altii.

In editia de ieri, „Evenimentul zilei” a publicat, in exclusivitate, detalii despre derularea evenimentelor din 13-15 iunie 1990. Surse judiciare ne-au confirmat ca Ion Iliescu a chemat minerii in Capitala, iar Adrian Sirbu, in calitate de secretar de stat pentru relatii cu mass-media, a trimis mai multe adrese catre institutii ale statului, cerind ca garnituri de trenuri si convoaie de autocare sa fie puse la dispozitia ortacilor chemati la Bucuresti. Astfel, din Galati au venit doua garnituri, din Motru alte doua, din Brasov – una si alte patru din Valea Jiului. Documentele au ajuns la Gheorghe Dobre – actualul ministru al transporturilor, pe atunci director general al Regionalei Cai Ferate Craiova. De asemenea, alte 11 autocare pline cu muncitori au sosit din Calarasi si Galati. Astfel, prin demersurile facute de Sirbu, in Bucuresti au ajuns aproximativ 1.000 de mineri.

Potrivit marturiilor ajunse pe masa procurorilor militari, Gelu Voican Voiculescu – pe atunci, viceprim-ministru si fostul sot al magistratului Maria Despina Mihai au fost cei care s-au „ocupat” de cazarea minerilor si de instigarea lor. Mai mult, in noaptea de 13 spre 14 iunie, Voican Voiculescu si Dan Iosif au fost vazuti inarmati in fruntea unui pluton de parasutisti, dind indicatii minerilor sositi in Capitala. Surse judiciare au precizat ca multe dintre bunurile luate de mineri de la sediile unor partide politice au fost duse acasa la cumnatul lui Voiculescu, ofiter activ in cadrul Directiei de informatii a Ministerului de Interne.

Aceleasi surse sustin ca, in cele din urma, o parte din „ortacii mai activi”, selectati de Constantin Duvaz, s-au intilnit in pavilionul de la Romexpo cu Ion Iliescu, care le-a multumit.

De altfel, in acele zile, minerii au avut parte de o grija deosebita din partea autoritatilor, care le-au asigurat nu numai masa la diferite restaurante din Capitala, ci si obiecte de stricta necesitate. Unul dintre cei care ar fi trebuit sa se ocupe ca ortacilor sa nu le lipseasca nimic a fost Bebe Ivanovici, care a primit bani pentru a cumpara si a le distribui sosete. Ciorapii nu au mai ajuns insa la mineri. (Ramona Feraru)

Iliescu, pomenit des

Dupa 15 ani, mineriada din 13-15 iunie 1990 ramine inca un episod halucinant, in care victimele sint cunoscute ca atare, nu insa si vinovatii. De-a lungul unui deceniu si jumatate, au existat mai multe tentative de stabilire a adevarului. Una dintre ele, uitata de multa lume, e legata de celebra Comisie parlamentara pentru investigarea evenimentelor din 13-15 iunie. La finalul anchetei, cei 21 de parlamentari din comisie nu au cazut de acord asupra concluziilor raportului care a fost inaintat, la inceputul anului 1991, Parlamentului Romaniei, Consiliului Europei si Parlamentului European.

„In vreme ce reprezentantii FSN , majoritari in comisie, invinovateau in principal fortele de ordine pentru evenimentele petrecute, cei sapte reprezentanti ai opozitiei au realizat un adevarat rechizitoriu al evenimentelor, aratind cu degetul catre puterea politica de la acea vreme. Cel mai des pomenit este numele lui Ion Iliescu, dar in raport mai apar, in diverse contexte, si alte personaje cunoscute: Adrian Sirbu, Dan Iosif, generalii Chitac si Diamandescu, Bogdan Niculescu-Duvaz sau Gelu Voican Voiculescu.

„Domnul inginer Cozma” la Liga Studentilor

Conform raportului, venirea minerilor devenise inutila inca din noaptea de 13 spre 14 iunie. „In jurul orei 1.00 noaptea, generalul Vasile Ionel comunica faptul ca armata e stapina pe situatie. In Capitala incepusera insa sa apara grupurile de mineri”. Acestia raspundeau celor doua apeluri adresate de presedintele Ion Iliescu cetatenilor Bucurestiului si apoi celor ai tarii de a stopa „rebeliunea legionara”.” In dimineata zilei de 14 iunie, Iliescu avea sa rosteasca, din balconul Palatului Victoria, celebrul discurs de multumire adresat ortacilor: „Indemnul dat minerilor intr-un moment in care situatia era complet stapinita de fortele de ordine” a constituit o incitare la agresiune”, sustin autorii raportului. „Ortacii” au atacat „in valuri” sediile mai multor facultati, partide politice si publicatii centrale. Printre ele si sediul Ligii Studentilor, locul de unde minerii, „condusi de o persoana imbracata in haine civile careia ei i se adresau cu termenul de „domnule inginer Cozma””, au luat mai multe masini de scris si fotocopiat, diverse aparate si documente pe care le-au incarcat in autobuzul ce ii transporta.

Gelu Voican Voiculescu a fost la sediul PNTCD

Tot „in valuri” au fost atacate si sediile partidelor istorice, precum si casele liderilor acestora. Interesant este ca, in timpul uneia dintre descinderile de la sediul PNTCD, aici era prezent si unul dintre personajele care ocupau la acel moment prim-planul vietii politice. „In contextul evenimentelor petrecute in dimineata zilei de 14 iunie, mentionam prezenta domnului Gelu Voican-Voiculescu, prim-vicepresedinte al guvernului provizoriu, la sediul central al PNTCD, in jurul orei 6,30. Acesta nu a intervenit pentru oprirea vandalizarii sediului”, se spune in raport.

„Primul-ministru a declarat comisiei de ancheta parlamentara ca guvernul a cautat sa tina sub control actiunile minerilor, deci au existat organe sau agenti prin care guvernul putea actiona asupra minerilor”, sustin cei sapte membri ai comisiei. O dovada a complicitatii care a existat intre mineri si autoritati o constituie, in opinia autorilor raportului, si faptul ca, in vreme ce indivizii considerati „suspecti” de catre mineri erau retinuti, autorii actelor de vandalism si agresiunilor comise in diverse zone ale Capitalei, chiar sub ochii politistilor, au ramas neidentificati.

In plus, in zilele de 14-17 iunie, din dispozitia ministrului apararii, 958 de mineri au fost cazati in unitatile militare din Capitala, ei primind hrana, salopete si bocanci. Pe 15 iunie, la Romexpo, Iliescu le-a multumit minerilor a doua oara, pentru „atitudinea de inalta constiinta civica”.

„Adevarul” si „bandele legionare”

La final, cei sapte semnatari care fac opinie separata identifica si o serie de persoane care ar trebui sa isi asume raspunderea pentru cele intimplate. Pe lista celor considerati responsabili se afla seful statului si premierul de atunci, Ion Iliescu, respectiv Petre Roman, generalii Chitac si Diamandescu, cei care au autorizat plecarea minerilor de la locul de munca si persoanele care au permis formarea garniturilor de tren utilizate pentru transportul acestora la Bucuresti.

Tot la capitolul „vinovati” figureaza presedintele si directorul general de la acea vreme ai TVR, Razvan Theodorescu si Emanuel Valeriu, „care au patronat si au participat direct la emisiuni, creind panica in populatie in loc sa contribuie la calmarea opiniei publice, dovedind prin aceasta iresponsabilitate in functie”, Ministerul Telecomunicatiilor, care a contribuit la oprirea emisiunii in seara zilei de 13 iunie 1990, agentia Rompres, „care in acele zile a furnizat stiri tendentioase, deformind grav realitatea si avind un efect incitator, dar si alte organe de presa. In raport este dat ca exemplu ziarul „Adevarul”, care in numarul din 14 iunie ar fi” publicat un articol cu titlul „Bande legionare si-au facut aparitia in uniforme”. (Adriana Tomasevici)

„Domnul Adrian Sirbu a telefonat…”

Cei sapte membri ai comisiei de ancheta au stabilit ca garniturile de tren utilizate la transportul minerilor catre Bucuresti au fost formate la solicitarea unor membri ai CPUN sau ai organizatiilor Frontului Salvarii Nationale de la nivelul judetelor. Printre cei care au intervenit pentru a facilita transportul s-a numarat si Adrian Sirbu, actualul presedinte al Trustului Media Pro. „Cum FSN Galati a intimpinat unele greutati pentru obtinerea unor trenuri speciale in vederea deplasarii la Bucuresti, s-au adresat in acest scop domnului Adrian Sirbu, consilier al primului-ministru si secretar de stat in guvern. Sprijinul a fost solicitat telefonic. Domnul Adrian Sirbu a telefonat domnului Corneliu Burada, pe atunci ministru al transportului, care i-a spus ca este nevoie de o comanda scrisa pentru formarea unui tren special. Aceasta comanda a fost emisa (…) CPUN Galati este cel care a intocmit adresa catre Regionala CFR Galati, ca urmare a convorbirilor telefonice cu domnul Adrian Sirbu, adresa prin care se solicita doua garnituri de tren pentru deplasarea la Bucuresti”, se spune in raport.

Sursa: Evenimentul Zilei, 21.04.2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  decembrie 2022
  L Ma Mi J V S D
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii