Viorel Ene: Sute de rromi au fost loviţi în mineriada din iunie 1990

Viorel Ene: Sute de rromi au fost loviţi în mineriada din iunie 1990

Câteva sute de rromi au fost loviţi în timpul mineriadei din iunie 1990, susţine preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, care, marţi, i-a cerut procurorului general Codruţa Kovesi găsirea unei soluţii pentru finalizarea anchetei referitoare la aceste evenimente.

O delegaţie a Asociaţiei Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România, condusă de preşedintele organizaţiei, Viorel Ene, s-a întâlnit, marţi dimineaţă, cu procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi.

Viorel Ene a cerut să fie primit în audienţă de noul şef al Ministerului Public pentru a discuta despre mineriada din iunie 1990 – în cadrul căreia consideră că a avut loc o instigare la război civil şi despre pogromul romilor. Potrivit lui Ene, în 14 şi 15 iunie 1990, aproximativ 500 de persoane de etnie rromă din unele cartiere ale Bucureştilor au fost lovite şi maltrate de grupuri de mineri, jandarmi şi „alte forţe de ordine”.

Persoanele respective ar fi făcut plângere împotriva acestor abuzuri fizice, toate aceste plângeri fiind depuse la dosarul privind mineriada din iunie 1990. Concret, atâta timp cât dosarul nu va fi finalizat, nici aceste plângeri nu vor fi soluţionate, a susţinut Viorel Ene. Preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România a precizat că a încercat să facă publice, timp de mai mulţi ani, existenţa acestor abuzuri împotriva persoanelor de etnie rromă, dar că încercările sale au rămas fără succes.

Marţi, membrii Asociaţiei au solicitat şi demiterea procurorului militar Dan Voinea, investigatorul dosarelor Revoluţiei şi mineriadelor, pe motiv că magistratul militar tergiversează finalizării cercetărilor în cazul mineriadei din iunie 1990.

„Dan Voinea este preocupat de dosarul Revoluţiei şi de certificatele de revoluţionar, nu are timp de dosarul mineriadei. Aşa că trebuie schimbat”, a declarat Viorel Ene.

Potrivit datelor oficiale, între 13 şi 15 iunie 1990, în timpul evenimentelor din Bucureşti, au fost ucise şase persoane, alte câteva zeci au fost rănite, iar clădirile Poliţiei Capitalei şi Ministerului de Interne, precum şi sedii de partide şi alte instituţii importante ale statului au fost devastate.

Ene a susţinut că, deşi oficilal au fost declaraţi doar şase morţi în timpul mineriadei din iunie 1990, membrii Asociaţiei au date care atestă că peste 160 de victime ale mineriadelor au fost îngropate la cimitirul Străuleşti. Procurorii militari au stabilit, prin rechizitoriu, că cei vinovaţi de uciderea celor patru persoane, în 13 iunie 1990, sunt ofiţerii superiori care s-au aflat la comanda Ministerului de Interne în momentele acelea, respectiv generalul (r) Mihai Chiţac – fost ministru de Interne, generalul (r) Gheorghe Andriţa – fost adjunct al ministrului de Interne, coloneii de Poliţie în rezervă Călin Traian Ştefan, Costea Dumitru şi Constantin Vasile. La începutul anului 2004, procurorul general al României, Ilie Botoş, a constituit o echipă care să se ocupe de finalizarea dosarelor privind mineriada din 1990, demers ce a survenit unei întîlniri între şeful Ministerului Public şi liderul Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene. Preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, îi ceruse procurorului general Ilie Botoş să-l desemneze pe generalul magistrat Dan Voinea, fostul şef al Parchetelor Militare, să continue cercetările pe care le-a făcut, împreună cu echipa sa, în cazurile mineriadei din ’90.

În cazul acestei mineriade au fost audiaţi mai mulţi foşti oficiali, printre care fostul ministru de Interne Mihai Chiţac, fostul şef al Poliţiei Corneliu Diamandescu, fostul secretar de stat în ministerul de Interne Dumitru Penciuc, fostul consilier pe probleme de apărare şi fost şef al Statului Major General din Ministerul Apărării Naţionale Vasile Ionel, dar şi Miron Cozma, fostul premier Petre Roman şi fostul şef al Serciciului de Protecţie şi Pază, generalul Dumitru Iliescu.

În jur de 20 de persoane sunt cercetate în acest dosar, fiind vorba despre acuzaţii precum subminarea puterii de stat şi a economiei naţionale, lipsire de libertate în mod ilegal şi crime contra umanităţii. La un moment dat, Voinea a confirmat public că Ion Iliescu este cercetat penal pentru rolul său în evenimentele din 13-15 iunie 1990, dar a refuzat să spună ce învinuiri îi sunt aduse fostului preşedinte.

Sursa: Mediafax, 24.10.2006

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  noiembrie 2021
  L Ma Mi J V S D
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii