Viorel Ene: Am constatat că în seara de 22 decembrie 1989, deși la balcon era lumină, se trăgea și mureau cei de jos, din piață

 Viorel Ene, președintele Asociației Victimelor Mineriadelor, a povestit vineri, în cadrul emisiunii ”Special B1”, în contextul în care procurorii au decis clasarea dosarului Revoluției, cum a trăit zilele de 21 și 22 decembrie 1989.

”Am fost participant și în 21, și în 22 la evenimentele de la Palat. Am constatat că în seara de 22, deși la balcon era lumină, se trăgea și mureau cei de jos, din piață, lucru care mi-a dat foarte mult de gândit și cu prietenii am plecat. Deci era foarte clar că ceva era în neregulă. Nu poți să crezi că cineva trage și vrea să înăbușe Revoluția și nu trage în conducători, în cei de la balcon. Când Iliescu a spus că structurile rămân pe loc, mi-a fost foarte clar cine conduce și ce se va întâmpla. Lucrul pe care îl știu foarte clar este că în momentul în care un individ care avea două-trei uniforme pe el era găsit, era predat domnului Dan Voinea. Și spuneau colegii mei că după câteva ore ăia apăreau zâmbind și trecând pe lângă ei și își luau armamentul. Sunt foarte multe lucruri neelucidate”, a povestit Viorel Ene.

Acesta a vorbit și despre ce s-a întâmplat în dimineața zilei de 13 iunie 1990, susținând că totul a fost o provocare.

”Referitor la Mineriadă, trebuie să precizez că în dimineața zilei de 13, pe platou la Teatrul Național nu erau decât maxim 20 de persoane și nu erau decât două-trei corturi. Deci pentru aceste persoane s-au deplasat foarte multe forțe. A fost o operațiune foarte bine pusă la punct pentru aceste persoane care au fost măturate în zece minute. Aceste persoane nu mai puteau să mai blocheze traficul și nu mai era blocat de zile bune traficul. S-au trimis aceste forțe, peste 1.200 de polițiști, mii de muncitori aduși de pe platformele bucureștene și cu autobuze și camioane au blocat întreaga intersecție. Asta de la ora 5-6. Vă dați seama că oamenii se duceau la serviciu, era luni. S-a creat panică, s-au creat nemulțumiri. Eu, pe 13, la ora 8, am ajuns Piața Universității. M-am dus la serviciu ca de obicei, am semnat condica și am fugit îm piață să vedem ce se întâmplă. Acolo erau cordoane pe trei rânduri. Unul care vocifera mai mult, acest grup făcea pași, îl lua și îl băga în spate unde erau dubele în care erau bătuți. Toate aceste incidente au durat până la ora 16. (…) La ora 17 s-a deschis balconul. Marian Munteanu și cei de la Liga studenților au spus să rămânem pe loc că e o diversiune. S-au tot învârtit grupuri de agitatori și apoi un grup s-a dus către televiziune și altul către ministerul de Interne, Poliția Capitalei și SRI. A fost o provocare”, a mai spus Viorel Ene care a prezentat și plângerea penală pe care a depus-o prin avocat la 1 august 1990, precum și plângerea penală colectivă, din 1997, în care apare și numele lui Miron Cozma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  noiembrie 2022
  L Ma Mi J V S D
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii