Victimele mineriadelor îl acuză pe Sorin Oprescu de participare la atrocităţile din iunie 1990

Victimele mineriadelor îl acuză pe Sorin Oprescu de participare la atrocităţile din iunie 1990

„Asociaţia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România” a depus ieri, la procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, o plângere penală în care cere anchetarea lui Sorin Oprescu de către procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a faptului că acesta s-a numărat printre medicii care în timpul mineriadelor au dirijat forţele poliţieneşti de represiune comandate de Ion Iliescu către victimele minerilor aflate în stare gravă şi internate în diverse spitale din Capitală. În plângerea menţionată apare şi numele fostului director al Spitalului de Urgenţă Floreasca, dr. Ciuta Mihai, acesta fiind acuzat că alături de alţi făptuitori – printre care se numără şi Sorin Oprescu – „a participat la săvârşirea în concurs real a infracţiunilor de subminare a puterii de stat, abuz în serviciu, reţinere şi arestare nelegală, tortură şi genocid, infracţiuni prevăzute şi pedepsite de art. 162, 246, 266, 2671 şi 357 Cod Penal (în forma complicităţii)”.

Plângerea depusă de „Asociaţia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România” survine la doar o săptămână după ce – deşi toată lumea cunoaşte faptul că în timpul evenimentelor din iunie 1990 victimele au fost aproximativ 1.000 de cetăţeni ai Capitalei care protestau paşnic în Piaţa Universităţii, nicidecum minerii chemaţi la Bucureşti de Ion Iliescu pentru a participa la acea represiune sângeroasă a democraţiei – Sorin Oprescu declara nonşalant, într-un interviu acordat unui cotidian central, că „în timpul Mineriadelor am îngrijit minerii molestaţi, la Spitalul Universitar”.

„În Piaţa Universităţii şi în zona centrală a Capitalei (…) cetăţeni paşnici, studenţi, bucureşteni nevinovaţi au fost în masă atacaţi, brutalizaţi, consideraţi fără nici un fel de justificare de mineri, mulţi dintre ei (peste 1.000 de persoane) suferind grave şi serioase leziuni şi vătămări corporale şi fiind internaţi în circa 14 Spitale din Bucureşti (Spitalul de Urgenţă, Oftalmologie, Militar, Colţea, Municipal etc.). Aflaţi în spital, suferinzii, răniţii, chiar dintre cei cu leziuni severe, au fost interogaţi cu brutalitate de ofiţeri ai UM 0215. Ulterior, în urma anchetelor, cetăţenii bătuţi şi răniţi de mineri au fost urcaţi în maşini şi duşi la Dispensarele Penitenciarelor Rahova şi Jilava, dar şi la Centrul de detenţie de la Măgurele, unde atrocităţile au continuat”, susţine Viorel Ene – preşedintele „Asociaţiei Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România”, în plângerea penală menţionată. Acesta mai susţine că medicul „Ciută Mihai, în calitate de şef al Spitalului de Urgenţă Floreasca, a încălcat obligaţiile deontologice pe care le avea şi a permis acest tratament inuman, anchetele fiind dispuse din dispozitia acestuia de către ÇechipeÈ de ofiţeri şi asistente medicale (inclusiv Marian Munteanu a fost arestat cu sprijinul acestuia)”.

Oprescu, doctorul minerilor

În acest context, Viorel Ene îl acuză pe Sorin Oprescu de participare la represiunea din iunie 1990, ca urmare a faptului că acesta a fost unul dintre medicii care a anunţat forţele poliţieneşti de represiune, conduse de Ion Iliescu, pentru a proceda la anchete şi arestări direct din Spitale. „Sorin Oprescu este primul medic din România care declară că în iunie 1990 minerii ar fi fost cei molestaţi şi bătuţi! Cine i-a bătut pe minerii pe care pretinde dr. Oprescu că i-a îngrijit? Bucureştenii, studenţii, intelectualii bărboşi? Există martori oculari care afirmă că dr. Sorin Oprescu este unul dintre medicii care şi-au trădat jurământul. Preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadei, Viorel Ene, e martor direct în ceea ce îl priveşte pe Dr. Ciută, fiind anchetat în interiorul Spitalului Floreasca de ofiţeri 0215. Ulterior, Viorel Ene s-a refugiat în Spitalul Municipal, ascuns de membrii familiei într-o rezervă. Acolo a aflat că dr. Oprescu se număra printre aceia care dirijau forţele poliţieneşti către răniţii şi victimele minerilor aflaţi în stare gravă. În Spitalul Municipal s-au aflat şi Lepădatu Mihăiţă şi Suciu Nicolae, ucişi prin împuşcare de către militarii care au primit ordin să tragă în plin asupra bucureştenilor de la Ion Iliescu, susţinătorul de astăzi al lui Sorin Oprescu – candidat susţinut de PSD la Primăria Capitalei”, se mai menţionează în plângerea depusă la Laura Codruţa Kovesi şi adresată Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Mai mult, în plângerea depusă, „Asociaţia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România” cere Ministerului Public să efectueze cercetări inclusiv pentru infracţiunile prescrise în „dosarul Mineriadei din iunie 1990”, precum şi obligarea părţilor responsabile civilmente de atrocităţile săvârşite în iunie 1990 la plata unor daune materiale şi morale, al căror cuantum urmează a fi precizat. (D M.)

Articol apărut în Curentul, 4.06.2008

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  decembrie 2022
  L Ma Mi J V S D
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii