Suspans in cazul Cozma

Suspans in cazul Cozma

Avocatii lui Miron Cozma au depus ieri la Curtea de Apel Bucuresti o cerere de contopire a pedepselor primite pentru mineriadele din 1991 si ianuarie 1999. Dupa solutionarea acestei cereri, va putea fi solicitata instantei punerea in libertate.

Avocatul Viorel Dumitrescu a declarat, joi, ca cererea de contopire vizeaza perioada executata de Cozma (sapte ani si 11 luni) din pedeapsa de 18 ani gratiata de fostul presedinte cu cea de zece ani confirmata, miercuri de instanta suprema. Astfel, lui Cozma i-ar mai ramine de executat in jur de doi ani de inchisoare, a spus Dumitrescu. Potrivit practicii si precedentelor, in situatia in care o persoana are doua condamnari pentru fapte similare, pedepsele se contopesc, fiind executata condamnarea mai mare.

In cazul lui Cozma, pedeapsa mai mare – de 18 ani de inchisoare pentru mineriada din 1991 – a fost gratiata de fostul presedinte Ion Iliescu, in ultimele zile ale mandatului sau.

Atunci cind este vorba despre o pedeapsa gratiata, la cererea de contopire nu se poate ignora faptul ca o parte din condamnare a fost deja executata, a sustinut avocatul. Potrivit legii, Cozma ar putea formula si o cerere de eliberare conditionata, deoarece a executat o perioada mai mare de doua treimi din pedeapsa in dosarul Costesti. Aceasta solicitare nu poate fi luata insa in discutie de instanta decit dupa ce judecatorii s-au pronuntat in privinta contopirii, timp in care este valabila si se aplica sentinta de zece ani, iar Miron Cozma sta in arest.

Executarea a doua treimi din pedeapsa este numai una dintre conditiile prevazute de lege pentru formularea unei cereri de eliberare conditionata, alte conditii fiind buna purtare si lipsa antecedentelor penale.

Sursa: Cristina Hurdubaia, Cotidianul, 29.09.2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  noiembrie 2022
  L Ma Mi J V S D
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii