„Mobilizarea muncitorilor, pentru ordine in Capitala”

„Mobilizarea muncitorilor, pentru ordine in Capitala”

Conform tezei, oficial acreditate de Ion Iliescu si toti ceilalti responsabili ai sangerosei represiuni a manifestatiei din Piata Universitatii, acum 15 ani, aceasta ar fi fost „unica solutie” la care „emanatii” Revolutiei au putut sa recurga pentru a stopa o… pretinsa de catre ei, „rebeliune legionara” !?! Ca vreme de 15 ani, aceasta minciuna sfruntata nu a putut fi contracarata cu argumente juridic fundamentate, o stie atat opinia publica interna cat si cea internationala. La a 15-a aniversare a acelor triste momente, dovezile irefutabile sunt, din nou, facute publice ! – Mihai Gheorghiu 15 iunie 2005

[…] In dupaamiaza zilei de 11 iunie 1990, pe fondul „fenomenului Piata Universitatii”, la Palatul Victoria a avut loc o intalnire la care au participat persoane importante din SRI, Ministerul de Interne, Ministerul Apararii Nationale, Marele Stat Major, FSN, Guvern etc. Cei prezenti incercau sa gaseasca o solutie pentru a opri demonstratia anticomunista, prodemocratie, din Piata Universitatii, care dura de aproape 50 de zile (din 22 aprilie 1990).La aceasta sedinta sa facut pentru prima oara propunerea ca pentru reprimarea demonstrantilor, pe langa fortele de ordine, sa fie folositi si „oamenii muncii”. La acea data, Palatul Victoriei era atat sediu al Guvernului Romaniei, cat si al Presedintiei.

O idee: venirea minerilor

La intrunirea din ziua de 11 iunie 1990 au participat: Ion Iliescu presedintele tarii; Petre Roman primministru; Bogdan Niculescu Duvaz ministru; gen. Mihai Chitac ministru de Interne; Paul Jerbas secretar general al Guvernului; N.S. Dumitru vicepresedinte al Frontului Salvarii Nationale; Dan Iosif membru in Biroul Executiv al FSN; Gelu VoicanVoiculescu ministru; Gheorghe Robu procuror general; Virgil Magureanu directorul Serviciului Roman de Informatii; gen. Vasile Ionel sef al Marelui Stat Major din ministerul Apararii Nationale; col. Mugurel Florescu seful sectiei Parchetelor Militare si adjunct al procurorului general. Au mai fost prezenti si alti ministri, de la alte ministere decat cele precizate mai sus.In cursul intrunirii, o persoana (neidentificata inca de cei care se ocupa de anchetarea evenimentelor din 13

15 iunie 1990) a sugerat „mobilizarea muncitorilor pentru a face ordine in Capitala”. Din cate se pare, Petre Roman, primul ministru, a raspuns: „Da, ar fi o idee !”. Atmosfera a devenit aprinsa si sau iscat discutii in contradictoriu.O parte dintre participanti sau opus unei astfel de interventii, printre care Bogdan Niculescu Duvaz si Dan Iosif. Cei doi au considerat masura ca fiind nepotrivita.

La Snagov, sedinta secreta

In ziua de 11 iunie 1990, participantii la intrunirea de la Palatul Victoriei nu au luat o hotarare clara privind mobilizarea minerilor, a „oamenilor muncii” pentru reprimarea demonstratiei din Piata Universitatii.

In aceeasi zi, participantii la intrunirea de la Guvern care imbratisasera ideea mobilizarii minerilor sau deplasat la o vila din localitatea Snagov, unde au fost stabilite detaliile operatiunilor.

Intrunirile de la Palatul Victoriei si de la vila din Snagov nu au avut caracter oficial, nefiind sedinte de guvern, ci un fel de „sedinte de lucru”.

Hotararile luate in cadrul sedintelor nu au fost aduse la cunostinta opiniei publice. Insa toate deciziile luate in cadrul celor doua sedinte au fost reluate si mentionate in stenograma sedintei de guvern din 16 iunie 1990, sedinta cu ocazia careia „activitatea minerilor a fost apreciata ca pozitiva”. […]

Autor:  Romulus Cristea – „Romania libera” – 15 iunie 2005

http://www.romanialibera.ro/editie/index.php?url=articol&tabel=z15062005&idx=71

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  mai 2022
  L Ma Mi J V S D
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii