OPRESCU SPĂLA ÎN TIMPUL MINERIADELOR SÂNGELE VĂRSAT DE ILIESCU. O „iubire” ce merge dincolo de trădare

OPRESCU SPĂLA ÎN TIMPUL MINERIADELOR SÂNGELE VĂRSAT DE ILIESCU.

O „iubire” ce merge dincolo de trădare

Asociaţia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 a anunţat că a depus o plângere penală împotriva fostului director al Spitalului Floreasca, Mihai Ciuta, în care solicită Parchetului să îl audieze şi pe Sorin Oprescu, pentru a lă- muri circumstanţele participă rii acestuia la eveni-mentele din 13-15 iunie. „Există martori oculari care afirmă că dr. Sorin Oprescu este unul dintre medicii care şi-au tră- dat jurământul. Viorel Ene (preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, n.r.) a aflat (la Spitalul Municipal, n.r.) că dr. Oprescu se numă ra printre aceia care dirijau forţele poliţieneşti către răniţii şi victimele mineriadelor aflaţi în stare gravă”, se arată în plângerea penală. Sorin Oprescu a avut grijă ca toate urmele de sânge lăsate de Iliescu, în timpul mineriadelor, să fie şterse cu grijă. Ce ignoră doctorul este faptul că memoria celor care erau cu mâinile rupte şi capetele sparte prin spital la acea dată, nu poate fi ştearsă. E vie, aşa cum reale sunt şi coşmarurile celor doi, Iliescu şi Oprescu, după ce pun capul pe pernă, pernă ce nu va fi vreodată moale…

Sângele vărsat de Iliescu, spălat minuţios de Oprescu

Preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor 1990-1991, Viorel Ene, a prezentat, într-o conferinţă de presă, o plângere penală depusă în cursul zilei de marţi la Parchetul General împotriva medicului Mihai Ciută, fost director al Spitalului de Urgenţă Floreasca, pentru participarea la săvâr- şirea infracţiunilor de subminare a puterii de stat, abuz în serviciu, reţinere şi arestare nelegală, tortură şi genocid. În plângerea penală, Asocia- ţia Victimelor Mineriadelor solicită Parchetului să îl audieze şi pe medicul Sorin Oprescu, pentru a „lămuri circumstanţ ele participării sale din punct de vedere medical la evenimentele din 13-15 iunie 1990 şi la muşamalizarea consecinţelor grave ale represiunii ordonate de Ion Iliescu”. Potrivit plângerii penale, Asociaţia Victimelor Mineriadelor a făcut această solicitare în urma luării la cuno ştinţă a declaraţiilor lui Sorin Oprescu, candidat în turul secund la Primăria Capitalei, potrivit cărora ar fi îngrijit victime ale mineriadei, dar şi mineri molestaţi, fără a se fi regăsit printre martorii audiaţi de Parchet. Acum înţelegem de ce s-a legat o aşa de durabilă şi trainică prietenie între Ion Iliescu şi doctorul Oprescu. Acesta din urmă a avut grijă ca toate urmele de sânge lăsate de Iliescu, în timpul mineriadelor, să fie şterse cu grijă. Ce ignoră doctorul este faptul că memoria celor care erau cu mâinile rupte şi capetele sparte prin spital la acea dată, nu poate fi ştearsă. Istoria e vie…şi începe să fie rescrisă.

De ce i-a lăsat doctorul pe poliţişti să intre în spital?

În cadrul conferinţei de presă, preşedintele Asocia- ţiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, l-a acuzat pe Sorin Oprescu de faptul că, în timp ce activa ca medic la Spitalul Municipal, a permis intrarea în spital a poliţiştilor. Totodată, Oprescu a fost acuzat de către Ene şi de delaţ iune, întrucât ar fi dat pe mâna poliţiştilor un rănit. Ene a arătat, totodată, că Oprescu avea, la vremea respectivă, un frate care lucra în Ministerul de Interne, în timp ce tatăl său era general de Securitate. Ene l-a acuzat totodată, pe Oprescu, de faptul că „are impertinenţa” de a afirma că are în staff-ul de campanie victime ale minerilor. „Să spună cine sunt! Or fi minerii bătuţi de noi!”, a arătat Ene. Ene a mai anunţat că Asociaţia va deschide o acţiune de strângere de semnături pentru arestarea lui Ion Iliescu.

Oprescu este păpuşa lui Iliescu sau invers?

Preşedintele Traian Bă- sescu a declarat, marţi, la Realitatea TV, că Ion Iliescu trebuie să aibă tot timpul câte o păpuşă, cum au fost Petre Roman sau Adrian Năstase, iar acum păpuşa este Sorin Oprescu. „Un om care a înţeles ce se întâmplă în Româ- nia de după Revoluţie, cum e Sorin Oprescu, nu putea să se ducă să se lipească de Ion Iliescu. Sorin Oprescu avea meserie, Sorin Oprescu nu a trăit din muncă de partid, Sorin Oprescu nu avea pe conştiinţă mineriadele. Pentru ce este parte a grupului de susţinători ai lui Ion Iliescu? Şi nu atât susţinător, este una din păpuşi”, a spus Băsescu. În opinia acestuia, „Ion Iliescu are nevoie temporar de câte o păpuşă”. „L-a avut pe Petre Roman. Când Petre Roman a liberalizat preţurile, nu i-a mai plăcut şi a pândit momentul până când a reuşit să facă aranjamentul cu Cozma, în -91 şi să-l îndepărteze. L-a avut pe urmă copil de mingi, marionetă, pe Adrian Năstase şi când nu i-a convenit l-a ras din fruntea partidului. Acum a venit rândul lui Oprescu să servească setea de putere a acestui om”, a spus Băsescu. Noi însă, mergem cu analiza faptelor mai departe şi ne întrebăm de ce este Iliescu în contra opiniei pe care o are partidul? De ce nu vrea sub nici un chip să-l lase pe Oprescu din braţe? Nu cumva doctorul îl are cu ceva la mână şi între ei e o înţelegere veche, de noncombat? Ştiţi cum e treaba cu băieţii discreţi cu care scoţi castanele din foc şi îţi acoperi urmele. Întotdeauna aceştia ştiu prea multe, sunt periculoşi… nu e bine să îi ai duşmani… doar te foloseşti puţin de ei… serviciu contra serviciu…că aşa-i în tenis…

Un independent nu poate guverna Capitala

Şi am completa noi că e mort politic. Asta doar dacă nu ştie că are spatele bine acoperit. Preşedintele Traian Băsescu a spus că un independent nu poate guverna Capitala. Şeful statului a respins orice speculaţie privind o posibilă înţelegere a sa cu Sorin Oprescu. Potrivit lui Traian Băsescu, Consiliul General al Municipiului Bucure şti este cel mai politizat consiliu din ţară. „Cum pot eu să am o înţelegere cu Oprescu? Ce înţelegere să fac eu cu Oprescu? Nu! Sunt excluse şi atunci de unde o scot analiştii – eu o înţelegere cu Oprescu?”, a afirmat şeful statului, menţionând că despre acest lucru ar vorbi unii analişti politici. În opinia preşedintelui, „cine nu va putea guverna Bucureştiul sunt independenţii”. „Un independent nu poate guverna Bucureştiul. Este o poveste! Consiliul General al Capitalei este cel mai politizat consiliu din România”, a subliniat Bă- sescu.

Ce „nu trebuia” să audă Ene

În plângerea formulată de Asociaţia Victimelor Mineriadelor, se susţine că Oprescu „este unul dintre medicii care şi-au trădat jură- mântul”. Potrivit documentului depus la Parchet, se arată că preşedintele asociaţiei, Viorel Ene, ar fi aflat, când era internat în Spitalul Floreasca, în urma evenimentelor din 13-15 iunie 1990, că „doctorul Oprescu se numără printre aceia care dirijează forţele poliţieneşti către răniţii şi victimele minerilor aflaţi în stare gravă”. „Solicităm să se facă cercetări inclusiv pentru infracţiunile prescrise, urmâ nd să se constate că s-au săvârşit acele infracţiuni”, declară Viorel Ene. El afirmă că Sorin Oprescu ar trebui audiat. „Întrucât Asociaţia noastră a luat la cunoştinţă că, în aceste zile ale campaniei electorale, doctorul Sorin Oprescu a declarat că ar fi îngrijit victime ale mineriadei, dar şi mineri molestaţi, fără ca totuşi să îl regăsim printre martorii audiaţi la parchet, solicităm Parchetului să îl audieze pe doctorul Oprescu pentru a lămuri circumstan- ţele participării sale din punct de vedere medical la evenimentele din 13-15 iunie şi la muşamalizarea consecinţelor grave ale represiunii ordonate de Iliescu”, a declarat Ene. Păi cine putea mai bine să muşamalizeze toate aceste nenorociri şi crime ale lui Iliescu, decât un strălucit fiu de general de securitate, fidel structurilor şi regimului? Aceasta o dovedeşte şi mărturia clară a unui martor care confirmă faptul că Oprescu a fost un torţionar fără inimă, care a permis intrarea în spital a poliţiştilor, ba mai mult, e şi un cumplit delaţionist, întrucât ar fi dat pe mâna poliţiştilor un rănit. Unde e Jurământul lui Hipocrat, pe care ai jurat, domnu doctor?

Cine e „minerul” din staff-ul lui Oprescu?

Viorel Ene l-a acuzat totodată, pe Oprescu, de faptul că „are impertinenţa” de a afirma că are în staff-ul de campanie victime ale minerilor. „Să spună cine sunt! Or fi minerii bătuţi de noi!”, a ară- tat Ene. „Oprescu nu avea calitatea să aducă vorba despre mineriade. Ştim ce a făcut. Să nu spună că are în staff-ul de campanie victime ale mineriadelor”, a mai declarat Ene, care a arătat că membrii Asociaţ iei nu vor vota cu Oprescu în turul doi de scrutin.

Doctorul îşi pregăteşte răzbunarea

În sedinţa de marţi de la PSD a fost agitaţie mare după ce mai mulţi membri l-au acuzat pe „independentul” Sorin Oprescu ca i-a ameninţat că se va întoarce şi îi va demite. Mai mult, surse din partid au declarat că şi Cristian Diaconescu i-ar fi spus lui Ion Iliescu să-i transmită lui Oprescu să nu mai atace PSD-ul. Dacă, în primă fază, Adrian Nastase, Ion Iliescu şi Miron Mitrea au pledat cu toţii în favoarea acordării unui sprijin pentru Oprescu, fostul lui contracandidat Cristian Diaconescu a spus ca el nu-l va vota pe Oprescu, dar nu a criticat prea mult decizia conducerii PSD. Şi Aura Vasile, secretarul PSD Bucureşti s-ar fi plâns lui Mircea Geoană că Oprescu le-ar fi transmis celor de la PSD Bucureşti că „se va întoarce şi îi va da afară din funcţii pe toţi”. Secretarul PSD Bucureşti nu a avut parte de prea mult ajutor de la Geoană, care i-a spus ca nu e cazul „să agite partidul” acum, în pragul celui de-al doilea tur şi să „vină cu tot felul de scenarii despre întoarcerea lui Oprescu”.

Stafiile lui Oprescu sunt vii… şi pupăcioase

Duminică seară, la sediul de campanie al lui Sorin Oprescu erau foarte multe persoane, majoritatea necunoscute. Oprescu părea să-i ştie pe toţi, el pupându-se cu fiecare la apariţia sa în sediu, cu 20 de minute înainte de anun- ţarea rezultatelor. Jurnaliştii de la „Cotidianul” au încercat să afle identitatea misterioaselor personaje care s-au afi- şat alături de Sorin Oprescu, duminică, la aflarea primelor rezultate. Astfel, unul dintre cele mai bune locuri de lângă Oprescu l-a ocupat Aurel Vlaicu. Acesta este unul dintre colaboratorii lui Viorel Hrebenciuc, angajat ca expert parlamentar la grupul PSD de la Camera Deputaţilor. Un loc bun lângă Oprescu l-a prins şi George Cornel Comsa. El a lucrat pe vremuri la construcţ ia partidului Alianţa pentru România şi, ulterior, a fost consilierul de presă al principelui Radu Duda. În prima linie a sustinătorilor lui Oprescu se mai regăsesc: George Iorgovan (avocat, fiul fostului senator Antonie Iorgovan), Adrian Thies (fost membru al PSD Sector 1), Victor Dimitriu (şeful de campanie a lui Oprescu, fost secretar de stat la APAPS, în guvernarea Năstase), Radu Negrei (fost consilier la Preşedinţie în Administraţ ia Constantinescu), Gabi Ionescu (avocat), Andrei Georgescu (de la Spitalul Universitar), dar şi pe Doru Oprescu (fratele lui Sorin Oprescu). În imagini mai apare şi un „revoluţionar”, dar şi un misterios „domn Puiu”, despre care se spune că lucrează la Primăria Capitalei. De asemenea, lângă doctor s-a mai fotografiat şi un anume Ionel Mutu, personaj misterios, despre care surse citate de „Cotidianul” susţin că vine de la PSD Sector 5. Vom reveni în numerele ziarului nostru cu noi detalii despre stafiile care îl bântuie pe Sorin Oprescu şi îi plâng noaptea în sălciile din jurul vilei, precum şi cu noi dezvă luiri despre personajele sinistre care i-au băgat în capul lui mic că ar putea ajunge mare politician sau poate, cine ştie, chiar preşedinte.

Autor: Sorin Dumitresc, Atac, 4.06.2008 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  decembrie 2022
  L Ma Mi J V S D
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii