Oprescu a trădat jurământul lui Hipocrate de dragul lui Iliescu

Oprescu a trădat jurământul lui Hipocrate de dragul lui Iliescu

Preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România (AVMR), Viorel Ene, a acuzat ieri mai mulţi doctori, printre care şi Sorin Oprescu, de tratamente inumane aplicate victimelor mineriadelor, în timpul evenimentelor din 1990. Ene a afirmat că Oprescu a dirijat poliţia către răniţii şi victimele minerilor aflaţi în stare gravă în spitalele bucureştene. Ca urmare, Ene a cerut Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să îl audieze pe Sorin Oprescu pentru a lămuri circumstanţele participării sale din punct de vedere medical la evenimente din 13-15 iunie 1990.

Asociaţia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România (AVMR) nu pierde nicio ocazie de a-l ataca pe fostul preşedinte Ion Iliescu, responsabil de mineriadele din 1990 şi de victimele acestora. AVMR a reacţionat dur ieri, după ce candidatul independent la Primăria Generală, Sorin Oprescu, declarase că a îngrijit mineri răniţi în timpul evenimentelor din 1990, la care ar fi participat în calitate de medic. „Cine i-a bătut pe minerii pe care pretinde domnul Oprescu că i-a îngrijit? Bucureştenii, studenţii, intelectualii bărboşi?”, au afirmat, pe jumătate amuzaţi, membrii Asociaţiei, care au depus ieri o plângere penală împotriva unor doctori acuzaţi că fac parte din cei care au torturat victimele mineriadelor. Plângerea penală cere clarificarea rolului avut de Sorin Oprescu în evenimentele sângeroase din 1990.

Context

Pe 14 iunie 1990, se arată în plângerea depusă de Asociaţie, grupurile de mineri chemate în Bucureşti de Ion Iliescu, mobilizate prin intermediul structurilor FSN, „au declanşat o represiune sângeroasă împotriva cetăţenilor Bucureştiului”. Mulţi dintre studenţii răniţi, a constatat Asociaţia, au fost interogaţi cu brutalitate în circa 14 spitale din Bucureşti şi duşi apoi la Dispensarele Penitenciarelor Rahova şi Jilava, dar şi la centrul de detenţie de la Măgurele, unde atrocităţile au continuat.

Inuman

AVMR a depus plângere penală împotriva medicului Ciută Mihai, fost Director al Spitalului de Urgenţă Floreasca, şi împotriva altor medici, pentru infracţiunile de subminare a puterii de stat, abuz în serviciu, reţinere şi arestare nelegală, tortură şi genocid. Se pare că Ciută Mihai, în calitate de director, ar fi permis tratamentul inuman al celor aflaţi în spitale, anchetele fiind dispuse din dispoziţia acestuia de către „echipe” de ofiţeri şi asistente medicale. „În unele cazuri, răniţilor nu numai că nu li s-au acordat îngrijiri corespunzătoare, dar chiar unii medici au fost cei care au anunţat forţele poliţieneşti care au procedat la anchete şi arestări direct din Spitale”, au constatat membrii AVMR.

„Doctorul”

Plângerea penală formulată de AVMR constată că doctorii şi-au încălcat jurământul hipocratic, tratând impropriu pacienţii şi refuzând să îşi decline identitatea şi apartenenţa la unitatea medicală. AVMR face apoi o afirmaţie şocantă, declarând că există martori oculari care recunosc că Sorin Oprescu este unul din medicii care şi-au trădat jurământul. Preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, a declarat că este martor direct în ceea ce îl priveşte pe Dr. Ciută, fiind anchetat în interiorul spitalului Floreasca. Ene a afirmat că Oprescu se număra printre cei care dirijau poliţia către răniţii şi victimele minerilor aflaţi în stare gravă. AVMR a cerut apoi audierea lui Sorin Oprescu de către parchet, pentru a lămuri „circumstanţele participării sale din punct de vedere medical la evenimentele din 13-15 iunie 1990 şi la muşamalizarea consecinţelor grave ale represiunii ordonate de Ion Iliescu”.

Articol de Răzvan Bălă în Curentul, 9.06.2008

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  decembrie 2022
  L Ma Mi J V S D
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii