NUP-ul lui Ion Iliescu, contestat de victimele Mineriadei

 NUP-ul lui Ion Iliescu, contestat de victimele Mineriadei

Ion Iliescu nu a scăpat încă de problemele penale legate de Represiunea Pieţei Universităţii, din iunie 1990. Victimele Mineriadei din 1990 vor ataca Rezoluţia Parchetului din data de 10 octombrie 2008, prin care Ion Iliescu este exonerat pentru contribuţia sa la lichidarea Pieţei Universităţii. Până la data de 30 octombrie, conform articolului 278 din Cap. VII al Codului de Procedură Penală, Asociaţia Victimelor Mineriadei 1990-1991 din România poate ataca Rezoluţia procurorilor Parchetului civil, iar prim-procurorul Marius Iacob poate decide infirmarea Rezoluţiei, dacă va lua în seamă argumentele victimelor Mineriadei.

 http://www.curentul.ro/images/stories/2008/10/23/01-atac.jpg  

 Diversiunea „rebeliunii legionare”

Ion Iliescu a fost cel care a ordonat folosirea de către armată a muniţiei de război împotriva demonstranţilor din Piaţa Universităţii şi a cetăţenilor Capitalei. Între documentele aflate în posesia redacţiei „Curentul” se află şi Jurnalul de luptă al Armatei din Garnizoana Bucureşti, de unde rezultă foarte clar (foto) că Ion Iliescu personal a cerut Armatei să pună glonţ pe ţeavă deoarece legionarii au invadat ţara şi „au ridicat drapelul verde, legionar, pe sediul Poliţiei Capitalei, deci mişcarea este o rebeliune legionară şi se tratează ca atare”.
Armata a executat sarcinile impuse de Ion Iliescu, astfel că în cursul zilei de 13 iunie s-au tras 1.466 de gloanţe de război de către militarii regimentului de la Buzău. Ulterior, Ion Iliescu a mai adus şi forţe de tip paramilitar, mineri şi „oameni ai muncii” care au călcat în picioare peste 3.400 de bucureşteni. Au mai fost încarceraţi la unităţile de Securitate controlate de către SRI şi Virgil Măgureanu peste 1.000 de studenţi, intelectuali, bărboşi din Piaţa Universităţii arestaţi ilegal de către forţele de represiune coordonate de activul de cadre al F.S.N, organele 0215, S.R.I şi armată. Spitalele din Bucureşti au înregistrat un număr de 746 de cazuri de răniţi grav, s-au mai notificat oficial 6 morţi, dar neoficial s-a afirmat că în jur de 130 de morţi au fost îngropaţi pe şest în cimitirul de neidentificaţi de la Străuleşti.

http://www.curentul.ro/images/stories/2008/10/23/05%20atac1.jpghttp://www.curentul.ro/images/stories/2008/10/23/05%20atac4.jpg

 

Procurorii s-au făcut că lucrează

Cei trei procurori ai secţiei parchetului civil, conduse de prim-procurorul Marius Iacob, afirmă, în Rezoluţia de 32 de pagini aflată în posesia redacţiei „Curentul”, că „în ceea ce priveşte deschiderea focului cu muniţie de război asupra manifestanţilor a fost vorba de o iniţiativă personală, ce a aparţinut militarilor care au participat la aceste evenimente”, iar planul de acţiune împotriva Pieţei Universităţii, pus la cale de Ion Iliescu, nu include elemente care l-ar putea incrimina pe acesta. Cotidianul „Curentul” a luat legătura atât cu Viorel Ene, reprezentantul legal al victimelor, cât şi cu prim-procurorul Marius Iacob şi cu generalul Dan Voinea, procurorul militar care a avut pe mână dosarele de cercetare penală deschise pe numele lui Ion Iliescu şi complicii săi.

Ion Iliescu este cercetat penal de către DIICOT

Procurorul Marius Iacob a dezminţit afirmaţiile prezentate de acea parte a presei care a anticipat scoaterea de sub orice acuzaţie a lui Ion Iliescu, prezentându-l pe acesta drept nevinovat. Am fost informaţi că Ion Iliescu este în continuare cercetat într-n alt dosar, cu numărul 175/P/2008, aflat la DIICOT.
Victimele Mineriadei au fost primite la Parchet de către prim-procurorul Marius Iacob, care le-a comunicat oficial Rezoluţia NUP-ului pronunţat de subordonaţii săi. Un amănunt semnificativ este faptul că Iacob nu a contrasemnat şi nu şi-a asumat materialul procurorilor Gheorghe Stan, Marius Foitoş, Iuliu Molcuţ. La o primă examinare, chiar de faţă cu prim-procurorul Marius Iacob, reprezentantul AVMR, Viorel Ene, a demonstrat superficialitatea documentului elaborat de procurori: astfel numărul răniţilor din ziua de 13 a fost diminuat de la 18 la 3, deşi în Dosarul Penal 74/P/1998 lucrat de colonelul procuror militar Vasile Doană privind uciderile prin împuşcare ale victimelor Lepădatu Mitriţă, Mocanu Velicu Valentin, Duncă Gheorghe, Drumea Dragoş apar nume ale altor 18 răniţi prin împuşcare.

http://www.curentul.ro/images/stories/2008/10/23/05%20atac3.jpg

Parchetul a muşamalizat Dosarul Mineriadei

În ce priveşte victimele prin împuşcare, apar afirmaţii ridicole şi neprobate de fapte, procurorii apreciind că o parte din acestea ar fi fost atinse de gloanţe care au ricoşat şi nu ar fi fost vizate direct de militarii care au făcut uz de gloanţele de război împotriva civililor. Reprezentantul AVMR ,Viorel Ene, a declarat că se ghiceşte intenţia procurorilor de a obţine diminuarea vinovăţiei celor care au tras şi a celor care au dat liber la gloanţele de război împotriva cetăţenilor Capitalei, transformaţi la grămadă în „legionari” de Ion Iliescu. Au mai fost invocate şi alte „scăpări” ale procurorilor. Astfel, nu se pomeneşte de incendierea autovehiculelor Ministerului de Interne de către cadrele conspirate specializate în cercetare-diversiune, care au pus foc „aşa cum s-a convenit cu preşedintele” – după cum rezultă din caseta înregistrărilor comunicărilor dintre generalul Diamandescu, şeful IGP, şi Mihai Chiţac, ministrul de Interne. Se trec sub tăcere ieşirile publice repetate ale lui Ion Iliescu pe postul naţional de televiziune în care acesta instiga la război civil. Se trece sub tăcere rolul generalului de Securitate Stelian Pintilie, ministru al Comunicaţiilor în acea vreme, care a dispus decuplarea TVR pentru a stârni panică la nivel naţional. Pintilie, fost comandant al Unităţii Speciale de Transmisiuni „R” (actualul STS) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi apoi ministru al Poştelor şi Telecomunicaţiilor în primul guvern Iliescu – Roman a tăiat de pe heblu TVR, ceea ce nu s-a întâmplat nici măcar în timpul aşa-zisei revoluţii, pentru a întări tema „loviturii de stat legionare”, lansate public de Ion Iliescu în scopul justificării reacţiei militare a forţelor armate şi paramilitare coordonate de FSN.

NUP electoral

Tot procurorii lui Marius Iacob consemnează greşit încarcerarea bucureştenilor capturaţi ilegal de mineri la… Turnu Măgurele, greşeală probabil de redactare care accentuează impresia generală de fuşăreală a Rezoluţiei NUP-ului acordat pripit lui Ion Iliescu, liderul informal al PSD, în prag de campanie electorală.
Toate aceste aspecte şi încă multe altele vor fi consemnate în plângerea ce va fi înaintată prim-procurorului Marius Iacob până la data termenului legal de atac la adresa NUP-ului contestat de victimele Mineriadei. Iacob riscă o celebritate încă mai jenantă decât cea obţinută de pe urma Elodiei, dacă nu va infirma NUP-ul unei Rezoluţii redactate atât de neprofesionist de către subordonaţii săi.

 Sursa: George Roncea, Curentul, 22.10.2008

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  decembrie 2022
  L Ma Mi J V S D
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii