Miron Cozma rămâne in inchisoare

Miron Cozma rămâne in inchisoare

Miron Cozma rămâne in inchisoare, după ce instanţa Tribunalului Bucureşti a admis, marţi, recursul Parchetului Judecătoriei sectorului 5 Bucureşti şi a respins cererea de eliberare condiţionată a acestuia.
Avocatul lui Miron Cozma, Adrian Roşeţi, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că autorităţile fac „tot ce e posibil pe lege sau peste lege” pentru ca Miron Cozma să nu fie eliberat din inchisoare, apărătorul făcând referire şi la adresele inaintate instanţei de către Ministerul Justiţiei şi Ministerul Administraţiei şi Internelor cu o zi inainte de proces. In respectivele adrese, „având antetele celor două ministere”, transmise in aceeaşi zi instanţei, autorităţile transmiteau memoriul Asociaţiei Victimelor Mineriadelor din România (AVMR), care contesta eventuala eliberare a lui Cozma, ceea ce in opinia avocatului constituţie „un exces de zel”.
AVMR nu a fost acceptată ca parte in proces de către judecători.
Potrivit lui Roşeţi, termenul de judecată a recursului privind eliberarea condamnatului a fost stabilit chiar cu o zi inainte ca Miron Cozma să execute la zi cei zece ani de detenţie, ceea ce este „cinic” din partea autorităţilor.
„La momentul acesta Miron Cozma a executat la zi cei zece ani de detenţie pe care ii avea de făcut”, a spus avocatul Roşeţi, adăugând că se va ajunge, probabil, in situaţia in care clientului său va fi pus in libertate cu o zi inainte de termenul de intrare in Comisia specială de liberare condiţionată a inchisorii, adică la jumătatea lunii noiembrie 2007.
Potrivit legii, condamnatul care a executat o parte din pedeapsă care ii permite să fie eliberat condiţionat (adică să nu comită vreo infracţiune in perioada de libertate, căci altfel i se cumulează pedeapsa nouă cu restul rămas neexecutat-n.r.) poate intra din şase in şase luni in discuţia comisiei, care evaluează situaţia inculpatului pe ultima jumătate de an şi posibilitatea de reintegrare socială a acestuia.
Avocatul Roşeţi a arătat că, până acum, a mai existat o decizie a Judecătoriei Timişoara prin care i se accepta eliberarea condiţionată a lui Cozma, insă in recurs aceasta a fost anula
tă. Acelaşi lucru s-a intâmplat in vara lui 2006, ca exact o situaţie similară să se inregistreze marţi, la Tribunalul Bucureşti.
Totuşi, avocatul a atras atenţia că, marţi, unul dintre cei trei judecători din completul Tribunalului Bucureşti a avut opinie separată, pe care a salutat-o.
Comparativ cu celelalte cereri de eliberare condiţionată, in ultima solicitare se făceau referire la 11 „evidenţieri” ale condamnatului Cozma, precum şi atuitudinea ireproşabilă pe care aceasta a avut-o in ultima jumătate de an.
In 9 ianuarie, Judecătoria sectorului 5 Bucureşti admisese propunerea comisiei speciale a Penitenciarului Rahova de eliberare condiţionată a fostului lider al minerilor din Valea Jiului, dar decizia a fost atacată cu recurs, atât de Parchet, cât şi de Asociaţia Victimelor Mineriadelor din România (AVMR), organizaţie care nu a fost admisă ca parte in proces.
Marţi, avocatul AVM a susţinut că hotărârea Judecătoriei sectorului 5 ar fi ilegală deoarece nu le-a admis excepţia de neconstituţionalitate şi, implicit, trimiterea dosarului la Curtea Constituţională.
Aceeaşi excepţie la art. 460 din Codul de procedură civilă privind părţile care pot interveni in procese a fost ridicată, din nou, insă a fost respinsă de instanţa Tribunalului Bucureşti, moment in care reprezentantul AVM a recuzat judecătorul dar şi procurorul de şedinţă. Recuzarea a fost respinsă, iar discuţiile privind eliberarea condiţionată a lui Cozma au fost reluate.
Instanţa inferioară admisese propunerea comisiei de la penitenciar considerând că Miron Cozma, care a executat peste 3.300 de zile de inchisoare, a dat dovadă de indreptare a comportamentului său antisocial şi de aceea a decis, in 9 ianuarie, să-l elibereze condiţionat.
Membrii comisiei de la Penitenciarul Rahova s-au pronunţat pentru punerea in libertate a lui Cozma ţinând cont de comportamentul recent al acestuia in relaţiile cu personalul penitenciarului, relaţiile neconflictuale cu ceilalţi deţinuţi şi interesul deosebit pentru activităţile religioase şi sportive.
Judecătoria sectorului 5 Bucureşti a ţinut cont de faptul că Miron Cozma a fost sancţionat disciplinar o singură dată in cele 3.325 de zile de inchisoare, din anul 1999 nemaifiind sancţionat disciplinar, ci, dimpotrivă, a primit numeroase recompensări.

Articol publicat in Obiectiv de Suceava, 21.02.2007

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  octombrie 2021
  L Ma Mi J V S D
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii