Militarii care au ordonat deschiderea focului la mineriada din 1990 sub urmarire penala

Militarii care au ordonat deschiderea focului la mineriada din 1990 sub urmarire penala

  Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ ) a dispus, neînceperea urmăririi penale faţă de Ion Iliescu în dosarul „Mineriadei”.

Fostul preşedinte al României a fost acuzat că a fost implicat indirect în  asasinarea a patru persoane şi rănirea altor trei. Acestea au fost împuşcate în timpul mineriadei din iunie 1990.

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică ÎCCJ au susţinut că Iliescu ar fi permis militarilor să deschidă focul cu muniţie de război asupra manifestanţilor.

”Această iniţiativă s-a materializat printr-o şedinţă, organizată la data de 12 iunie 1990, la care au participat alături de cei doi şi miniştrii internelor, ai apărării naţionale, Procurorul General al României, precum şi reprezentantul Serviciului Român de Informaţii, în care s-a luat hotărârea de eliberare a pieţei”, arată un comunicate al ÎCCJ.La cererea Ministerului de Interne, pe 13 iunie 1990, forţele de ordine au evacuat zona Pieţei Universităţii. În aceeaşi zi, au fost reţinute mai multe persoane care au fost transportate la Turnu Măgurele, aceste fapte făcând obiectul unui dosar aflat în curs de soluţionare la Secţia Parchetelor Militare. Ordinul a fost dat, se pare, de către doi ofiţeri superiori, Călin Traian Ştefan şi Costea Dumitru, care asigurau conducerea pazei Ministerului de Interne.

Tot aceştia au obţinut, de la generalul Andruţa Gheorghe, aprobarea pentru a deschide focul în zona porţilor de acces în minister, în plan vertical, împuşcându-i pe Mocanu VelicuValentin şi Lepădatu Mitriţă. Cei doi ofiţeri superiori se află şi ei sub urmărire penală.

Implicaţi au fost şi militarii din cadrul MApN, care au fost trimişi pentru restabilirea ordinii în punctele cheie din Bucureşti şi au primit ordine să nu riposteze cu focuri de armă decât în situaţia în care vor fi atacaţi în acelaşi mod. Colonelul în rezervă Constantin Vasile, fost ofiţer în cadrul Secţiei de Paraşutişti din Comandamentul Aviaţiei Militare care, a reacţionat necontrolat când a văzut că militarii erau atacaţi cu sticle incendiare şi pietre. Constantin Vasile a deschis focul în mulţime, iar militarii subordonaţi i-au urmat exemplul.

Aşadar, arată procurorii ÎCCJ,  colonelul Constantin Vasile se face vinovat de uciderea acestor oameni, întrucât el a fost cel care a emis ordinul, nu fostul preşedinte al României.

Sursa: Mihaela Stefan, Amos News, 13.10.2008

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  noiembrie 2022
  L Ma Mi J V S D
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii