Intalnire la Parchetul General cu procurorul general Augustin Lazar si seful interimar al sectiei militare generalul Gheorghe Cosneanu

Rezumatul intalnirii de la Parchetul General

Astazi 14 decembrie la ora 11.30 a avut loc o intalnire la care a participat presedintele AVMR si procurorul general Lazar Augustin si seful interimar al Sectiei militare a Parchetului, Gheorghe Cosneanu, sectie insarcinata cu Dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Punctul de vedere al Asociatiei noastre este ca Dosarul Mineriadei este instrumentat necorespunzator, cu incalcarea prevederilor legale.

.

Activitatea procurorilor delegati este minata de o abordare pompieristica, ce urmareste, ca si in anii precedenti, aruncarea prafului in ochii opiniei publice si protejarea unor personaje cu vinovatii clare.

Spre exemplu, in cazul ministrului de interne Doru Viorel Ursu, procurorul sef interimar al sectiei militare a afirmat in mod rizibil si ridicol ca nu-l poate acuza de nimic pe fostul ministru de interne deoarece decizia de numire a sa in post a aparut in Monitorul Oficial in data de 16 iunie 1990!!

Deci ordinele date de acesta incepand cu data de 14 iunie, arestarile ilegale si abuzurile din Lagarul de la Magurele si de la Baneasa, la unitatile de Securitate rebotezate in unitati de jandarmi, apartin nimanui! Incredibil dar adevarat.

Desi exista ordinele scrise, jurnalele operative ale unitatilor plus martorii de la Liga Studentilor, ce probeaza activitatea sa ilegala, procurorii se agata de asa zisul argument scriptic, al aparitiei abia pe 16 iunie in Monitor, a deciziei de instalare a acestuia pe post.

Deci raspunderea pentru toate nenorocirile intamplate incepand cu data de 14, apartine nimanui!

Nici generalul Pavel Abraham, adjunct al Unitatii de la Baneasa nu a fost deranjat de procurorii sectiei militare.

Minerii au atacat în haită si au aruncat victimele în mașini pentru a fi duși în lagărele de la Băneasa sau Măgurele, sub privirile, încuviințările și, cu ajutorul milițienilor, securiștilor, activiștilor FSN și altor persoane angajate ale instituțiilor Statului Român.

Cu privire la mortii de la cimitirele Straulesti 2 si Domnesti, plus crematoriul Cenusa, Viorel Ene a invederat ca procurorii nu au executat niciun fel de cercetare.

Asociatia victimelor detine marturii ce arata ca peste 150 de bucuresteni s-au prezentat la spitalele de urgenta prezentand traumatisme grave, cu alterarea stării de conștiință. Dintre aceștia, aproximativ 60 au decedat la un interval de timp mai scurt sau mai lung, unii după ce au fost operați. Majoritatea erau loviți în regiunea cefei și unii prezentau urme de lovire și în alte regiuni ale corpului.

Nimeni nu făcut ulterior nici o anchetă în privința acestor decese, tratate ca morți naturale, în spitale, iar registrele în care au fost înscriși cei decedați, la intrare, au dispărut!

Adevărul poate fi aflat prin cercetarea arhivelor și a persoanelor aflate la conducerea multor instituții: Institutul de Medicină Legală, Direcția Sanitară a Municipiului București, Primăria, Direcția Cimitirelor, a Crematoriului Cenușa sau prin cercetarea registrele de gardă ale spitalelor bucureștene (chiar daca unele registre au dispărut, iar altele au filele rupte, exista inca martori – personal medical de garda in acele zile, care au depus, sub solicitarea protejarii identitatii, marturii inregistrate la Asociatie).

Asociatia Victimelor Mineriadei a fost scoasa din Dosar, iar procurorii pe aceasta cale au impiedicat reprezentarea legala a victimelor ce au delegat prin procura notariala conducerea Asociatiei, sa administreze probe in favoarea lor.

Seful interimar al sectiei militare a raspuns in mod sfidator ca el va instrumenta Dosarul dupa cum vrea el si ca respinge implicarea Asociatiei victimelor, desi acest Dosar a fost tergiversat si musamalizat de 26 de ani de catre colegii sai, pe care acum ii acopera, iar Dosarul in forma de astazi a fost initiat in 1998 chiar de AVMR.

Cu privire la procurorii implicati in Represiunea tipic bolsevia, Asociatia a depus o plângere penală ce se referea la procurorii Parchetului București care în perioada 14-18 iunie 1990 au făcut cercetări abuzive asupra celor deținuți ilegal în Unități militare, la Măgurele și Școala de Poliție Băneasa. Toate faptele ce s-au petrecut în aceste unități militare reprezintă încălcări flagrante ale prevederilor Convenției împotriva torturii si altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante – asumata și semnată de România la ONU. Echipa de procurori a fost formată din 20 de anchetatori procurori printre care și procurorul Monica Macovei, ce abia recent, dupa 26 de ani a fost chemata sa dea cu subsemnatul, in urma solicitarii AVMR si a ziaristului George Roncea de extindere a cercetarii penale, depusa in luna octombrie la Parchetul militar.

Procuroarea Monica Macovei a fost protejata de colegii sai, acestia anchetand-o pe sest, fara instiintarea reprezentantilor legali ai victimelor, desi se incalca astfel prevederile legale.

Nici procurorul Dan Voinea, generalul care ani si ani a musamalizat Dosarul Mineridei favorizand infractorul Ion Iliescu de care este legat prin numeroase complicitati, ce tin de apartenanta la serviciile moscovite, nu a fost anchetat pana in prezent, desi Asociatia a depus plangere penala la adresa acestuia inca din 2015. Generalul Voinea a fost subordonatul generalului Logofatu, numit de generalul Nicolae Militaru, cadru de varf al serviciilor sovietice, ce a reactivat o intreaga Retea de cadre acoperite ale Moscovei.

Culmea, astazi, generalul Cosneanu, sef de sectie interimar, ce ocupa chiar scaunul lui Dan Voinea, il apara sustinand ca acesta ar fi muncit la Dosar.  Cum a muncit se stie din rezolutia CSM din 2009, ce a determinat pensionarea precipitata a generalui Voinea si mai este cunoscuta, tot datorita Asociatiei noastre si emiterea soluției de Neincepere a Urmăririi Penale (N.U.P.) a Dosarului, în data de 16.09.1998, in calitate de șef al Secției Militare din Parchetul General. Plus, exista un adevarat rechizitoriu la adresa sa, rostit public de Laura Codruta Kovesi, la vremea aceea procuror general, ce a scos la lumina musmalizarea Dosarului de catre acest general ce este o rusine pentru uniforma militara si pentru Justitie.

În data de 17 oct. 2016, a fost înaintat un memoriu de către George Roncea către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Parchetelor Militare, solicitându-se extinderea cercetărilor în Dosarul cu nr. 47/P/2014, ceea ce a cerut și AVMR în mai multe rânduri. S-a precizat că niciun apărător al A.V.M.R. nu a fost înștiințat cu privire la audierea suspecților și nu a putut fi prezent la audierea acestora. Mai grav, audierea suspecților s-a executat fără înregistrarea audio – video și fără să se specifice motivul concret pentru care aceste mijloace prevăzute expres în Codul de procedură penală lipsesc.

Toate aceste “vicii” de procedura pot duce la anularea de fond a Dosarului.

Ceea ce avem toate motivele sa credem ca este chiar obiectivul Parchetului. Procurorul general Augustin Lazar s-a laudat public, cu putina vreme in urma ca in luna decembrie Dosarul Mineriadei va fi finalizat si trimis pe instanta.

Vedem ca asa zisa finalizare este doar praf in ochi si demagogie, scopul fiind inselarea opiniei publice si aducerea de beneficii de imagine regimului Iohhanis – Ciolos.

Asociatia victimelor va face plangere la CSM pe tema instrumentarii defectuoase a Dosarului si va cere revocarea mandatului de interimar a generalului Cosneanu, ce calca pe urmele generalului Dan Voinea, groparul acestui dosar cheie al Romaniei.

Viorel Ene

presedinte AVMR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  noiembrie 2022
  L Ma Mi J V S D
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii