Iliescu rânjeşte satisfăcut: procurorii l-au scăpat de crimele Mineriadei din ’90

Iliescu rânjeşte satisfăcut: procurorii l-au scăpat de crimele Mineriadei din ’90

Din biroul său de pe strada Atena, bătrâna şandrama stalinistă, l-am numit aici pe Ion Iliescu, rânjeşte satisfăcut în barbă: procurorii l-au spălat de sângele morţilor în Mineriada din iunie ’90. Cu tupeul caracteristic, Iliescu a declarat că decizia procurorilor este una „normală, firească”. Mai mult, bătrânul bolşevic nu s-a sfiit să treacă la atacuri, afirmând că principalii vinovaţi ai Mineriadei sunt aceia care au atacat instituţiile statului.   „Minerii au venit la incitarea acestor forţe nenorocite, care au vrut să tulbure liniştea ţării”, s-a dezlănţuit Iliescu. Decizia procurorilor a stârnit numeroase reacţii negative din partea oraganizaţiilor civice care au cerut permanent, din ’90 încoace, inculparea lui Iliescu pentru morţii Mineriadei din 13-15 iunie. Zecile de cruci fără nume din cimitirul din Străuleşti sunt şi astăzi mărturie a ororilor comandate de Iliescu împotriva celor care îndrăzneau să-i conteste autoritatea în 1990.
Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ, au decis pe 10 octombrie, neînceperea urmăririi penale (NUP) faţă de Ion Iliescu, în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Decizia procurorilor intervine după ce, în decembrie 2007, procurorul general Laura Codruţa Kovesi a infirmat soluţia de începere a urmăririi penale împotriva lui Ion Iliescu, dispusă anterior de procurorul militar Dan Voinea. Anchetatorii au decis că Ion Iliescu nu se face vinovat de săvârşirea, în forma participaţiei improprii, a infracţiunilor de omor calificat, omor deosebit de grav şi a tentativelor la cele două infracţiuni, în cauza privind decesul a patru persoane şi rănirea altor trei prin împuşcare în ziua de 13 şi în noaptea de 13/14 iunie 1990. Practic, procurorii susţin că decesul celor patru persoane şi rănirea celor trei s-a datorat unor iniţiative ale militarilor care au deschis focul cu muniţie de război asupra manifestanţilor. Cu toate acestea, Iliescu nu a scăpat de dosarul Mineriadei, deoarece după ce cauza a fost trecută de la procurorii militari la cei civili, ea a fost împărţită. Iar cealată parte, care se află la DIICOT, vizează acuzaţiile de crime împotriva umanităţii, subminarea puterii de stat şi a economiei naţionale.

ONG-urile acuză procurorii că sunt aserviţi

Asociaţia Victimelor Mineriadelor din România (AVMR) califică drept inacceptabilă soluţia de închidere a dosarului mineriadelor, calificând-o drept „o nouă mârşăvie a procurorilor corupţi şi aserviţi politic”. Potrivit unui comunicat, Asociaţia consideră că exonerarea de vină „a criminalului Ion Iliescu” în contextul electoral actual nu este o întâmplare, „procurorii aserviţi torţionarului Ion Iliescu iau măsuri de a se pune la adăpost, în eventualitatea unei viitoare guvernării PSD”. De asemenea, şi preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, consideră că soluţia de NUP dată lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990 este „jenantă” şi „lipsită de profesionalism”. Acesta a precizat că se îndoieşte de profesionalismul procurorilor care au dat soluţia în cazul lui Ion Iliescu, amintind că sunt aceeaşi care o caută pe Elodia de un an de zile.

Iliescu: „E anormal să crezi că preşedintele are vreo vină”

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a caracterizat decizia de închidere a dosarului Mineriadei drept normală, adăugând că e anormal să-i treacă prin cap cuiva că preşedintele, la acea vreme el însuşi, are vreo vină, susţinând că eventuala continuare a procesului ar fi compromis justiţia. El a refuzat să comenteze pe fond decizia procurorilor, spunând că „juriştii trebuie să judece”.

 Sursa: Dana Iliescu, Curentul, 14.10.2008

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  octombrie 2021
  L Ma Mi J V S D
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii