Iliescu a scăpat pentru că victimele nu au murit în Piaţa Universităţii

Iliescu a scăpat pentru că victimele nu au murit în Piaţa Universităţii

Procurorii îl consideră vinovat pe Ion Iliescu de eliberarea în forţă a Pieţei Universităţii pe 13 iunie 1990, dar susţin că decesele pentru care fostul preşedinte a fost acuzat s-au produs după evacuarea manifestanţilor, se arată în rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale, citată de NewsIn.

Conform rezoluţiei, procurorii confirmă că fostul şef al statului a luat decizia de eliberare a Pieţei Universităţii, într-o şedinţă restrânsă la sediul Guvernului la data de 11 iunie 1990.

Planul a fost pus în aplicare în dimineaţa zilei de 13 iunie, iar evenimentele ulterioare, în urma cărora manifestanţii au atacat sediul Ministerului de Interne, nu au făcut obiectul planului de acţiune pus la cale de Iliescu, afirmă procurorii.

“Raportat la cele două intervale de timp, în cadrul cărora au fost ucise cele patru persoane şi rănite celelalte trei, s-a constatat faptul că, de fiecare dată, a fost vorba de o iniţiativă personală, ce a aparţinut militarilor care au participat la aceste evenimente, în ceea ce priveşte deschiderea focului cu muniţie de război asupra manifestanţilor”, se arată în rezoluţie.

Procurorii menţionează că cele patru persoane au decedat în alte zone decât Piaţa Universităţii, respectiv în zona magazinului Romarta Copiilor şi în faţa sediului Ministerului de Interne, iar planul era conceput exclusiv pentru Piaţa Universităţii.

Iliescu a cerut folosirea gazelor lacrimogene

Potrivit anchetatorilor, Iliescu ar fi dat ordin să se folosească gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanţilor pe 13-14 iunie 1990. “În ceea ce priveşte evenimentele în care au fost implicaţi militarii în zona magazinului “Romarta Copiilor”, singura implicare a Preşedintelui României a fost aceea că a solicitat şefului de Stat Major al Armatei sprijin în vederea apărării instituţiilor fundamentale ale statului.

În cadrul acestei intervenţii, Preşedintele României a cerut ca forţele de ordine să folosească gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanţilor, ceea ce nu poate avea ca urmare moartea prin împuşcare a vreunei persoane”, se mai arată în rezoluţia de începere a urmării penale date pe numele lui Ion Iliescu privind evenimentele din ziua de 13 iunie 1990.

Mii de muncitori, mobilizaţi la cererea lui Iliescu

Procurorii arată, în aceeaşi rezoluţie, că generalul Ionel Vasile, locţiitorul ministrului apărării naţionale, s-a opus cererii lui Iliescu de a implica armata în acţiunea de eliberare a Pieţei Universităţii,  “justificând în acest sens că Ministerul de Interne poate să folosească o parte din cei peste 11000 de militari aflaţi în trupele de pază şi ordine”.

După ce s-a lovit de acest refuz, Iliescu a luat decizia să fie mobilizaţi şi aduşi în piaţă câteva mii de muncitori (4000 – 5000), care să staţioneze acolo până la normalizarea situaţiei, “precizând că pe lângă aceştia să mai fie pregătite pentru a interveni la nevoie încă unul sau două schimburi de muncitori din întreprinderile bucureştene”.

Chiţac a fost de acord cu deschiderea focului

În după amiaza zilei de 13 iunie evenimentele, s-au precipitat, manifestanţii atacând cu sticle incendiare sediul Ministerului de Interne, reamintesc procurorii. În aceste condiţii, generalul Gheorghe Andriţa a aprobat deschiderea focului, dar sub rezerva obţinerii acordului şi de la generalul Chiţac. “Acesta din urmă a răspuns solicitării, afirmând că cererea nici nu are nevoie de acordul lui expres, întrucât regulamentele în vigoare la acea dată le permit să apere obiectivul , cu muniţie de război, dacă sunt atacaţi”, se mai arată în rezoluţia dată în cazul Iliescu.

Parchetul General a dispus, pe 10 octombrie, neînceperea urmăririi penale faţă de Ion Iliescu îl legătură cu decesul a patru persoane şi rănirea altor trei prin împuşcare în ziua de 13 şi în noaptea de13-14 iunie 1990.

Sursa: Adevarul, 21.10.2008

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  decembrie 2022
  L Ma Mi J V S D
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii