Dosarul Mineriadei, trimis procurorilor civili (3)

Dosarul Mineriadei, trimis procurorilor civili (3)

Dosarul mineriadei din iunie 1990 a fost declinat de Sectia Parchetelor Militare (SPM) catre procurorii civili de la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), la aproximativ opt luni de la decizia Curtii Constitutionale (CC) care a statuat ca procurorii militari nu pot cerceta civili, potrivit unui comunicat al Ministerului Public.

Documentul confirma faptul ca Sectia Parchetelor Militare a admis plangerea Asociatiei Victimelor Mineriadelor (AVM) fata de disjungerea faptelor civililor de cele ale militarilor dispusa in dosarul mineriadei de catre adjunctul sefului SPM, generalul magistrat Dan Voinea.

Seful SPM a apreciat ca intemeiata plangerea AVM, in care se sustine ca nu pot fi separabile faptele militarilor de cele ale civililor comise in timpul mineriadei din iunie 1990.

Curtea Constitutionala a stabilit, in 20 iunie 2007, ca articolul privind competenta procurorilor militari in cauze in care sunt cercetati si civili este neconstitutional.

Procurorii civili care vor prelua aceste dosare vor trebui sa preia ancheta din stadiul in care se afla, urmand sa decida asupra probelor si actelor de urmarire efectuate.

Reprezentantii asociatiei au avut, in ianuarie, o intalnire la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului ICCJ, unde li s-a comunicat ca numai o parte din dosarele mineriadei din 13 – 15 iunie 1990 urma sa fie declinata la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica.

In acest context, AVM a inaintat sefului Sectiei Parchetelor Militare o plangere impotriva solutiei date de procurorul militar Dan Voinea de disjungere a dosarului mineriadei numarul 75/P/1998.

In plangerea inaintata, asociatia contesta faptul ca partea de dosar in care sunt cercetate mai multe persoane „se afla, astfel, sub patronajul nefast al lui Dan Voinea, care sfideaza decizia Curtii Constitutionale, dispozitia procurorului general Laura Codruta Kovesi si Decizia CSM”.

In perioada 13 – 15 iunie 1990, politistilor li s-a ordonat „sa curete Piata Universitatii”, ceea ce a generat conflicte violente intre fortele de ordine si manifestanti. Ulterior, au venit si minerii pentru „a ajuta la curatenie”.

Ancheta privind mineriada din 1990 – in care sunt cercetate in jur de 20 de persoane, printre care si Ion Iliescu, Petre Roman, Cazimir Ionescu, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Magureanu si procurorul Alexandru Tuculeanu – include acuzatii precum subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si crime impotriva umanitatii

Aricol publicat pe Ziare.com, 01.01.2008

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  noiembrie 2022
  L Ma Mi J V S D
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii