”Doktor Mengele” al mineriadei ‘90

”Doktor Mengele” al mineriadei ‘90

   Sorin Oprescu este somat de victimele mineriadei sa spuna adevarul cu privire la participarea sa, ca medic, la evenimentele din 1990. Doctorul Sorin Oprescu a declarat recent ca in iunie 1990 el ar fi ingrijit “mineri molestati”. In acest fel, Sorin Oprescu a indus ideea ca cei care ar fi fost batuti in timpul mineriadei din 1990, ar fi fost minerii, si nu bucurestenii care manifestau impotriva lui Ion Iliescu. El acrediteaza astfel teza lui Ion Iliescu, a “loviturii de stat legionare”, care ar fi urmarit inlaturarea FSN-ului, pretext folosit de Iliescu pentru a aduce minerii la Bucuresti. Unde sunt “legionarii” care i-au “molestat” pe “minerii” ingrijiti de Oprescu? Viorel Ene, presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadei, care a fost internat la Spitalul  Municipal Bucuresti in iunie 1990, afirma ca Sorin Oprescu, fiul generalului de Securitate Mircea Oprescu, a condus anchetatorii in spital si a permis interogarea acestora, desi multi erau in stare critica.
Asociatia Victimelor Mineriadei din 1990 a formulat ieri o plangere penala impotriva medicului dr. Ciuta Mihai, fostul director al Spitalului de Urgenta Floreasca si a altor faptuitori, medici ca si dansul, pentru participarea la savarsirea in concurs real a infractiunilor de subminare a puterii de stat, abuz in serviciu, retinere si arestare nelegala, tortura si genocid prevazute si pedepsite de art. 162, 246, 266, 267 1 si  357 Cod Penal (in forma complicitatii).  Viorel Ene, presedintele organizatiei ne-a comunicat: “Intrucat Asociatia noastra a luat la cunostinta in aceste zile ale campaniei electorale ca dr. Sorin Oprescu a declarat ca “ar fi ingrijit victime ale mineriadei”, dar si “mineri molestati” fara ca totusi sa il regasim intre martorii audiati de Parchet, solicitam pe aceasta cale Parchetului sa il audieze pe dr. Oprescu pentru a lamuri circumstantele participarii sale din punct de vedere medical la evenimentele din 13-15 iunie 1990 si la musamalizarea consecintelor  grave ale represiunii ordonate de Ion Iliescu. Sorin Oprescu este primul medic din Romania care declara ca in iunie 1990 minerii ar fi fost cei molestati si batuti! Cine i-a batut pe minerii pe care pretinde dr. Oprescu ca i-a ingrijit? Bucurestenii, studentii, intelectualii barbosi?”
A adus securistii in spital

   Exista martori oculari care afirma ca dr. Sorin Oprescu este unul dintre medicii care si-au tradat juramantul (asemenea dr. Ciuta). Presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadei, Viorel Ene, este martor direct in ceea ce il priveste pe dr. Ciuta, fiind anchetat in interiorul Spitalului Floreasca, de ofiteri 0215, ulterior refugiindu-se in Spitalul Municipal, ascuns de membrii familiei intr-o rezerva. Aici a aflat ca dr. Oprescu se numara printre aceia care dirijeaza fortele politienesti catre ranitii si victimele minerilor aflati in stare grava. Reamintim ca tot in acest spital s-au aflat si Lepadatu Mihaita si Suciu Nicolae, ucisi prin impuscare de catre militarii care au primit ordin, sa traga in plin asupra bucurestenilor, de la Ion Iliescu, sustinatorul de astazi al lui Sorin Oprescu, candidatul sustinut de PSD la Primaria Capitalei.  Pe data de 14 iunie 1990, grupurile de mineri chemate in Bucuresti de Ion Iliescu (si mobilizate prin intermediul structurilor FSN), impreuna cu sindicalisti si membri ai UM 0215 au declansat o represiune sangeroasa impotriva cetatenilor Bucurestiului. 
Represiunea continua

In Piata Universitatii si zona centrala a Capitalei, pe langa alte atrocitati si vandalisme, cetateni pasnici, studenti, bucuresteni nevinovati au fost in masa atacati, brutalizati, considerati fara nici un fel de justificare infractori, multi dintre ei (peste 1.000) suferind grave si serioase leziuni si vatamari corporale si fiind internati in cca 14 spitale din Bucuresti (Spitalul de Urgenta, Spitalul de Oftalmologie, Spitalul Militar, Spitalul Coltea, Spitalul Municipal etc.). Aflati in spitale, suferinzii, ranitii, chiar dintre cei cu leziuni severe, au fost supusi anchetelor ofiterilor de la UM 0215, fiind interogati cu brutalitate. Ulterior in urma anchetarii  din spitale, cetatenii batuti si ranitii au fost urcati in masini si dusi la Dispensarele Penitenciarelor Rahova si Jilava, dar si la centrul de detentie de la Magurele, unde atrocitatile au continuat.

Infernul de la Magurele
     In unele cazuri, ranitilor nu numai ca nu li s-au acordat ingrijiri corespunzatoare, dar chiar unii medici au fost cei care au anuntat fortele politienesti care au procedat la anchete si arestari direct din spitale. Cetatenilor raniti, care nu se aflau in stare legala de retinere, le-au fost aplicate tratamente inumane, care le-au cauzat intense suferinte, unii dintre medici incalcandu-si obligatiile profesionale si contribuind la raul represiunii organelor FSN, conduse de Ion Iliescu. Sute de bucuresteni raniti, unii grav, de hoardele de mineri, aflati in detentie ilegala la unitatea militara a fostelor trupe de Securitate – Magurele au fost ãtratatiÒ impropriu, in batjocura oricaror norme medicale, legale, si a oricaror coduri hipocratice sau nu, de catre “medici” care le-au acordat un asa-zis tratament refuzand sa-si decline identitatea si apartenenta la unitatea medicala. Asociatia Victimelor Mineriadelor organizeaza, astazi, la ora 12.00, str Batistei nr. 11, o conferinta de presa extraordinara in care este pusa in discutie participarea lui Sorin Oprescu la represiunea ordonata de Ion Iliescu asupra Bucurestiului.

Autor: George Roncea

Publicat la: 2008-06-04 în categoria Investigatii a ziarului Ziarul    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  noiembrie 2022
  L Ma Mi J V S D
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii