Dan Voinea debarcat

Dan Voinea debarcat

— Procurorul Ion Vasilache este incepand de ieri seful Parchetelor Militare

Generalul magistrat Dan Voinea (foto), cel care a coordonat dosarele „Revolutiei” si „Mineriadei”, a fost schimbat de la conducerea Sectiei Parchetelor Militare, functia sa fiind preluata, incepand de ieri, de catre un colonel magistrat din Ploiesti, procurorul Ion Vasilache. „Prin Ordin al procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Codruta Kovesi, s-a dispus delegarea, in perioada 15 octombrie – 31 decembrie 2007, in functia de procuror militar sef al Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului ICCJ a colonelului magistrat Ion Vasilache”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Public.

Potrivit unor surse judiciare, generalului magistrat Voinea urma sa ii expire in curand delegatia in fruntea Parchetelor militare, acesta reprezentand motivul pentru care a fost schimbat din functie. Desi toata lumea se astepta ca Voinea sa fie numit in continuare la conducerea Sectiei Parchetelor Militare, el va ramane in functia de adjunct al Parchetelor Militare.

Dan Voinea a fost numit in functia de procuror militar sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare, din cadrul Parchetului General, pe 21 aprilie 2006. El a fost propus de ministrul Justitiei de atunci, Monica Macovei, primind apoi aviz favorabil de la Consiliul Superior al Magistraturii, cu unanimitate de voturi. Dan Voinea este procuror militar din anul 1982, intre anii 1997 si 2000 el detinand sefia Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Generalul magistrat Voinea este cel care a instrumentat doua dintre cele mai importante dosare. Este vorba de cel al Mineriadei din 13-15 iunie 1990 si cel al Revolutiei din decembrie 1989, in ambele fiind pus sub acuzare fostul sef al statului, Ion Iliescu.

A refuzat trecerea in rezerva

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, i-a propus in urma cu o luna lui Voinea sa treaca in rezerva, pentru a finaliza anchetele incepute in dosarele Revolutiei si Mineriadei din 13-15 iunie ’90, in care sunt vizati civili, insa generalul magistrat a refuzat. „Dupa ce rechizitoriul a fost finalizat (cel prin care Mihai Chitac a fost deferit justitiei, in legatura cu uciderea a patru persoane in timpul mineriadei din ’90), generalul Dan Voinea a plecat in concediu. La revenirea din concediu, l-am intrebat daca doreste sa treaca in rezerva pentru a solutiona aceste dosare. Raspunsul sau a fost: <<Nu, nu doresc sa trec in rezerva>>”, a spus Kovesi. Procurorul general a explicat ca l-a intrebat acest lucru pe Voinea pentru asigurarea unei continuitati in administrarea probelor, stiut fiind faptul ca generalul a lucrat mult timp la aceste dosare. Kovesi a admis ca Voinea a avut si „motive financiare” pentru care a refuzat propunerea. „Este arhicunoscut faptul ca un procuror militar castiga mult mai bine decat un procuror civil, insa la momentul la care am facut propunerea am avut in vedere strict complexitatea cauzei si nu ne-am gandit la veniturile materiale pe care le poate obtine un procuror anchetator”, a explicat Kovesi.

Noul sef

Ion Vasilache, nascut la 9 iunie 1959, si-a inceput cariera de magistrat in anul 1989 la Parchetul Judecatoriei Ploiesti, in calitate de procuror criminalist, apoi in perioada aprilie – iunie 1990 a fost delegat la Sectia Parchetelor Militare Bucuresti si Parchetul Militar Brasov in vederea efectuarii urmaririi penale in cauzele privind evenimentele din decembrie 1989 din Sibiu. Intre 1992-1995, Vasilache a fost procuror militar criminalist la Parchetul Militar Ploiesti de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, iar in perioada 1995-2005 a fost delegat la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti, unde a instrumentat cauze avand ca obiect infractiuni contra patrimoniului, de coruptie, comise de ofiteri superiori. In acest interval a avut in instrumentare si cauze penale privind evenimentele din decembrie 1989. In perioada 2005-2007, Vasilache si-a desfasurat activitatea ca procuror la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, iar intre anii 2002-2005 a indeplinit functia de prim-procuror al Parchetului Militar Ploiesti de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, din octombrie 2005 fiind ales in Consiliul de Conducere al Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti. Magistratul militar Ion Vasilache a absolvit cursuri postuniversitare de Drept International Umanitar, precum si un master in specialitatea Drept comunitar.

Autor: Andrei GHICIUSCA  – Ziarul Ziua – 16.10.2007

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  decembrie 2022
  L Ma Mi J V S D
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii