Contopirea pedepselor lui Cozma contestată

Contopirea pedepselor lui Cozma contestată

Procurorii Parchetului General au contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti privind contopirea pedepselor primite de Miron Cozma pentru mineriadele din 1991 şi 1999. Contestaţia va fi trimisă luni Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care va fixa un termen pentru judecarea recursului.
Curtea de Apel Bucureşti a acceptat contopirea pedepsei de şapte ani şi 11 luni – executată pentru mineriada din 1991 – cu cea de zece ani dictată de instanţa supremă pentru mineriada de la Costeşti. În acest condiţii, Miron Cozma ar mai avea de executat un rest de doi ani şi o lună de inchisoare.

Victimele mineriadelor nemulţumite de anchetă

Asociaţia victimelor mineriadelor protestează împotriva modului în care este instrumentat dosarul privind mineriada din iunie 1990 şi cere retragerea acestui dosar din mîinile procurorului militar Dan Voinea. Acesta spune că pentru tergiversarea dosarului este de vină chiar asociaţia.

Procurorul general adjunct Dan Voinea spune că asociaţia victimelor mineriadelor a cerut de mai multe ori schimbarea procurorilor din acest dosar ceea ce a dus la încetinirea cercetărilor. Şi că de asemenea, asociaţia nu a furnizat datele cerute de parchet:

„Singurii care fac obstrucţii la rezolvarea mai rapidă a dosarului sunt cei din această asociaţie. Pentru că le-am trimis cu adresă oficială să-mi transmită şi mie lista cu victimele pe care le reprezintă această asociaţie. Şi nici până în prezent nu mi-au trimis lista cu victimele, ca să le pot audia, să le pot introduce în cauză. Pe de altă parte, luarea dosarului de la un procuror şi transferarea lui la alt procuror s-a făcut până acum numai la cerera lui Viorel Ene, şi în felul acesta s-au tergiversat cercetările. Fiecărui procuror care ia dosarul îi trebuie timp”.

Şeful asociaţiei victimelor mineriadelor Viorel Ene susţine că procurorii ar deţine toate listele necesare cu victimele pe care de altfel le-au şi audiat:

„Oamenii noştri au fost audiaţi şi reaudiaţi şi culmea, am făcut o listă cu unele persoane care mai aveau ceva de spus. Inclusiv eu, conducerea, am cerut să fim citaţi ca să dăm relaţii suplimentare. N-au vrut. Nimeni nu vrea să stea de vorbă cu noi. Noi suntem părţi vătămate, avem nişte drepturi, care ne sunt încălcate de acest magistrat”.

O altă nemulţumire a celor din asociaţia condusă de Viorel Ene este că persoanele împotriva cărora ei au depus plîngere penală pentru organizarea acestor mineriade, au fost audiate la parchet doar în calitate de martore, deşi la dosar există probe împotriva lor.

Procurorul Dan Voinea susţine că se fac cercetări amănunţite în acest dosar şi că au fost deja trimise în judecată mai multe persoane responsabile de acţiunile din iunie 1990, printre care generalii Chiţac şi Andriţa.

Motivul pentru care sînt chemaţi ca martori actori importanţi ai mineriadelor pare să fie, mai degrabă, procedural – dacă i-a convocat în calitate de învinuiţi, cei consideraţi responsabili de acele incidente ar putea să refuze să colaboreze cu procuratura şi s-ar ascunde în spatele avocaţilor.

Pe de altă parte, Viorel Ene spune că a făcut chiar plîngere penală împotriva procurorului Dan Voinea pentru favorizarea mai multor persoane care aveau ranguri înalte în iunie 1990 şi care după părerea sa sînt responsabile de infracţiunile petrecute în timpul mineriade de atunci.

Sursa: BBCRomanian.com, 04.11.2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  noiembrie 2022
  L Ma Mi J V S D
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii