Basescu – LA MUNCA

În România milionarilor de carton şi a doctorilor în drept făcuţi la xerox, orice tâmpenie perpetuată la nesfârşit pe o voce doctorală, tinde să capete valoare de adevăr. Aşteptam şi eu, ca tot românul avid de 6 din 49, rezultatul loteriei Curţii Constituţionale la cele 3 contestaţii formulate de măscăricii de la USL.

Şi ce-mi aud urechile !? Stupoare ! Pentru că fricoşii de la Curtea Constituţională nu au curajul să îşi asume rezultatul înfrângerii USL-ului la referendum, au adoptat o soluţie de temporizare, respingând contestaţiile (şi validând implicit legalitatea procedurii desfăşurării referendumului), amânând însă validarea rezultatului referendumului, până pe 12 septembrie.

În mod normal, chestia asta ar fi trebuit să nu conteze – într-un stat de drept. Nu însă în România. Manipulatorii opiniei publice, şefii de campanie televizată plătiţi de Voiculescu au şi prins ideea din aer şi afirmă pe toate gurile că Băsescu rămâne în continuare suspendat, până la validarea rezultatelor referendumului, iar Antonescu interimar.

Ar vrea ei ! Însă legea nu e de partea lor. Şi să vă spun şi de ce.

Căci, iată ce spune legea:

Legea electorală spune că singura autoritate în măsură să valideze rezultatul alegerilor în România este Autoritatea Electorală Permanentă, după validarea rezultatului de către Biroul Electoral Central – lucru care s-a făcut deja. În completare, norma specială privind referendumul adaugă încă o condiţie respectiv potrivit disp. art. 11 pct. 1 lit. D paragraf c) din Legea 47/1992, Curtea Constituţională trebuia să dea o hotărâre prin care să “confirme” rezultatele referendumului, hotărâre ce trebuie prezentată Plenului Parlamentului şi publicată în Monitorul Oficial (art. 47 din legea Curţii Constituţionale). Această confirmare are ca obiect doar ÎNCETAREA CALITĂŢII DE PREŞEDINTE AL ROMÂNIEI a lui Traian Băsescu, prin chiar modul în care este formulat în textul de lege OBIECTUL REFERENDUMULUI.

Din comunicatul oficial dat de Curtea Constituţională pe 1 august, reiese că:

Astăzi 1 august 2012, ora 14, au fost înregistrate 43 de dosare de la Biroul Electoral Central în legătură cu referendumul privind demiterea Preşedintelui României, din data de 29 iulie 2012. După înregistrare s-a procedat la analizarea dosarelor, fiind verificate un număr de 18.548 de procese-verbale întocmite de secţiile de votare din ţară şi străinătate.

În acelaşi timp, au fost înregistrate 3 dosare având ca obiect contestaţii precum şi mai multe cereri din partea cetăţenilor cu privire la rezultatul referendumului din data de 29 iulie 2012.

Plenul Curţii Constituţionale, în temeiul art.77 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a solicitat informaţii necesare soluţionării contestaţiilor de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi de la Institutul Naţional de Statistică. Până la momentul închiderii şedinţei, Ministerul Administraţiei şi Internelor nu a răspuns solicitării Curţii.

În cursul zilei de mâine, 2 august 2012, începând cu ora 9, Curtea va continua dezbaterile referitoare la contestaţii şi confirmarea rezultatelor referendumului.

Apoi, astăzi 2 august avem următorul comunicat al Curţii:

În ziua de 2 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.i) din Constituţia României şi al art.46 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în exercitarea atribuţiilor privitoare la organizarea şi desfăşurarea referendumului şi la confirmarea rezultatelor acestuia, următoarele:

I. Verificarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, şi pentru confirmarea rezultatelor referendumului.

II. Sesizările cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, formulate de Liga Internaţională a Românilor, cu sediul în Bucureşti, de Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal, de Preşedintele Camerei Deputaţilor şi Preşedintele interimar al Senatului, de Gheorghe Hogea şi de Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului, cu sediul în Bucureşti.

I. În ceea ce priveşte prima cauză, în urma deliberărilor, Curtea Constituţională a decis amânarea pronunţării unei hotărâri cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, şi pentru confirmarea rezultatelor referendumului, pentru data de 12 septembrie 2012.

Având în vedere datele contradictorii care au fost transmise Curţii Constituţionale în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de către autorităţile publice implicate, Curtea Constituţională a solicitat Guvernului României ca, pâna la data de 31 august 2012, să transmită listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012. (Adresele prin care Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Autoritatea Electorală Permanentă au transmis datele solicitate de Curtea Constituţională sunt anexate prezentului comunicat de presă)

II. Cu privire la celelalte sesizări, în urma deliberărilor, Curtea a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiate, contestaţiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, contestaţii formulate de Liga Internaţională a Românilor, cu sediul în Bucureşti, de Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal, de Preşedintele Camerei Deputaţilor şi Preşedintele interimar al Senatului, de Gheorghe Hogea şi de Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului cu sediul în Bucureşti.

Hotărârea este definitivă şi general obligatorie.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul hotărârii, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Mai mult, prevederile art. 10 din Legea referendumului nr. 3/2000, prevăd că “Demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata, daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.” Din interpretarea per a contrario a textului legii, rezultă că dacă acea majoritate nu a fost întrunită, suspendarea preşedintelui încetează de plin drept, în interpretarea dată de art. 95 pct. 3 din Constituţia României, care spune că “(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Cu alte cuvinte, DURATA SUSPENDĂRII DIN FUNCŢIE A PREŞEDIMNTELUI ROMÂNIEI NU POATE DEPĂŞI 30 DE ZILE, după care este fie demis, fie revine în funcţie, de plin drept.

De altfel, existenţa interimatului în afara perioadei dintre momentul suspendării preşedintelui şi referendum, nu se poate face decât în condiţiile speciale prevăzute de art. 44 din Legea 47/1992 respectiv, NUMAI după investirea Curţii Constituţionale cu o nouă cerere privind constatarea împrejurărilor ce justifică interimatul, potrivit art. 45 din aceeaşi lege.

Deci, Traian Băsescu ar fi trebuit să se întoarcă deja la muncă, ca preşedinte de plin drept al României, cum a făcut şi după prima încercare de suspendare şi demitere din 2007.

Pe de altă parte, dacă s-au respins contestaţiile privind legalitatea procedurii organizării referendumului, înseamnă că prin această judecată Curtea Constituţională confirmă inclusiv legalitatea procedurii prevăzute de art. 17(2) din legea referendumului nr. 3/2000, ce prevede că în cadrul procedurii organizării referendumului că “(2) Reactualizarea listelor electorale permanente se face de catre primari, potrivit prevederilor Legii nr. 68/1992, respectiv ale Legii nr. 70/1991, republicata, cu modificarile ulterioare, in termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului.

Cu alte cuvinte, după ce Ministerul de Interne (aflat în mâna USL-ului) a confirmat DE 3 ORI până la aflarea rezultatelor referendumului, conformitatea cu realitatea a listelor de alegători oferite de serviciul Evidenţa Informatizată a Populaţiei, acum, când nu le mai convin rezultatele, tot USL-ul contestă numărul votanţilor !?

Păi, dacă numărul de votanţi a fost mai mic cu cel puţin 700.000 de români (cât le trebuie lor pentru validarea referendumului), înseamnă că trebuie refăcute şi alegerile locale (organizate în baza aceloraşi liste), trebuie reconfigurată şi structura celor două Camere ale Parlamentului – în privinţa numărului de senatori şi deputaţi – raportat la numărul de alegători, ceea ce ar avea ca efect reducerea în consecinţă a numărului acestora – iar ducând până la finalitatea ei această logică – înseamnă că nici numărul de senatori şi deputaţi care au votat pentru suspendarea lui Băsescu nu a fost calculat corect în funcţie de aceste modificări !

Cert este că la acest moment, pentru a-i “liniştii” pe infractorii din USL şi pentru a preântâmpina lovitura pregătită de gaşca lui Crin Antonescu la adresa Justiţiei, Procurorul General al României a emis astăzi o decizie de prelungire cu încă 6 luni a mandatului Procurorului Şef al DNA, Daniel Morar, pe care USL-ul nu îl va mai putea schimba decît dacă schimbă şi Procurorul General al României.

Peste toate aceste atacuri la adresa legalităţii şi democraţiei statului de drept, asasinul economic Mugur Isărescu apare la TV şi cu un nemărginit tupeu îl învinovăţeşte pe Traian Băsescu pentru prăbuşirea leului, somându-l pe acesta să demisioneze, pentru a ca “pacea politică” să întărească leul, aşa cum în 1990 şi 1992 Ion Ilescu ne cerea să votăm pentru “linişte”.

Dacă până acum eram scârbit şi de Băsescu şi de USL-iştii lui Iliescu, astăzi sunt gata să pun mâna pe ciomag şi să îi dau afară din ţară pe groparii obraznici ai României care ne-ar nega şi calitatea de cetăţeni români, şi dreptul de vot, numai să îşi facă pofta de a scăpa de Băsescu şi de puşcărie.

Eu şi românii din afara ţării care nu am votat la acest referendum otrăvit, începem să ne pierdem răbdarea.

avocat Rapcea Mihai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  decembrie 2022
  L Ma Mi J V S D
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii