Basescu îi vrea la zdup pe responsabilii pentru mineriada din 1990

Basescu îi vrea la zdup pe responsabilii pentru mineriada din 1990

 

Seful statului i-a acuzat pe responsabilii de mineriada din iunie 1990 ca acum controleaza justitia care, altfel, i-ar fi condamnat deja. Seful statului a dezavuat, vineri, într-un interviu acordat radio BBC România, puterea responsabililor de mineriada din iunie 1990 de a controla justitia. Raspunzând întrebarii cum de justitia nu a pronuntat nici o condamnare legata de evenimentele din iunie 1990 din Bucuresti, desi au trecut 18 ani de atunci, Traian Basescu a raspuns ca “explicatia este una singura: forta pe care o au cei responsabili de evenimentele din 13-15 iunie 1990 de a controla deciziile justitiei si abilitatea cu care s-au sustras responsabilitatii pe care nu vor sa si-o asume pentru cea mai traumatizanta actiune împotriva populatiei Bucurestiului”.  

Presedintele a reamintit faptul ca a promis, în campania electorala din 2004, ca nu va împiedica justitia în aflarea adevarului.

Seful statului a continuat: “Dar nu ma pot substitui justitiei. Este clar ca procesul de aflare a adevarului a fost întârziat si de decizia Curtii Constitutionale de a muta dosarele de la Parchetele militare la procurori civili, ceea ce a blocat un timp lucrul la aceste dosare. Eu nu am cum sa fortez justitia si nici nu o voi face. Nu am acest drept. Dar voi sustine public întotdeauna nevoia de aflare a adevarului pentru mineriada din 13-15 iunie, precum si pentru revolutie”. El a refuzat sa ofere vreun raspuns clar la o întrebare despre faptul ca fostul presedinte Ion Iliescu, “care figura la Parchetul militar ca urmarit penal”, a devenit martor, iar singura audiere la care a participat a avut loc pe 12 decembrie 2007, mentionând: “Eu sunt sef al statului. Pe probleme punctuale ale justitiei nu am dreptul sa ma pronunt, dar dumneavoastra, ca ziaristi, o puteti face”.  În opinia sa, la fel ca alte institutii ale statului, procurorii au obligatia sa scoata la lumina adevarul, sa-l puna în fata judecatorilor care sa decida responsabilitati. Convingerea presedintelui este ca, “daca institutiile statului nu vor clarifica aceste lucruri, este posibil ca politicieni iresponsabili sa fie încurajati sa repete aceste lucruri, chiar si utilizând forme mascate de lovituri de stat”. Traian Basescu si-a asumat responsabilitatea pentru ca, în urma unei declaratii facute de el în urma cu o saptamâna, tema legata de mineriada din iunie 1990 a devenit subiect de campanie electorala. Seful statului are o parere clara despre acest subiect:  “Eu nu cred ca în preajma unui astfel de eveniment, chiar suprapus cu campania electorala, nu trebuie sa vorbim despre el. Este cel mai grav derapaj de la democratie de la revolutie si pâna astazi. Or, a nu vorbi despre subiect mi se pare o lasitate”. Referindu-se la faptul ca discutia despre mineriada se poarta, în campanie, între eventuali fosti reprezentanti ai FSN, presedintele a spus usurat: “Slava Domnului, nu am fost membru FSN si slava Domnului, as spune, nu am fost în Bucuresti, locuiam la Constanta si am vazut la televizor evenimentele, ca de altfel si revolutia”.

 

Sursa: Cristian Oprea, Cotidianul, 13.06.2008  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  noiembrie 2022
  L Ma Mi J V S D
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii