AVM vrea să ştie rolul jucat de Oprescu în perioada mineriadelor

 AVM vrea să ştie rolul jucat de Oprescu în perioada mineriadelor

BUCUREŞTI / 14:02, 4.06.2008

AVM vrea să ştie rolul jucat de Oprescu în perioada mineriadelor (Imagine: Mediafax Foto)

Asociaţia Victimelor Mineriadelor ’90-’91 a anunţat că a depus o plângere penală împotriva fostului director al Spitalului Floreasca, Mihai Ciuta, în care solicită Parchetului să îl audieze şi pe Sorin Oprescu, pentru a lămuri circumstanţele participării acestuia la evenimentele din 13-15 iunie.

Preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor 1990-1991, Viorel Ene, a prezentat, într-o conferinţă de presă, o plângere penală depusă în cursul zilei de marţi la Parchetul General împotriva medicului Mihai Ciută, fost director al Spitalului de Urgenţă Floreasca, pentru participarea la săvârşirea infracţiunilor de subminare a puterii de stat, abuz în serviciu, reţinere şi arestare nelegală, tortură şi genocid.

În plângerea penală, Asociaţia Victimelor Mineriadelor solicită Parchetului să îl audieze şi pe medicul Sorin Oprescu, pentru a „lămuri circumstanţele participării sale din punct de vedere medical la evenimentele din 13-15 iunie 1990 şi la muşamalizarea consecinţelor grave ale represiunii ordonate de Ion Iliescu”.

Potrivit plângerii penale, Asociaţia Victimelor Mineriadelor a făcut această solicitare în urma luării la cunoştinţă a declaraţiilor lui Sorin Oprescu, candidat în turul secund la Primăria Capitalei, potrivit cărora ar fi îngrijit victime ale mineriadei, dar şi mineri molestaţi, fără a se fi regăsit printre martorii audiaţi de Parchet.

Potrivit plângerii penale, „Sorin Oprescu este primul medic din România care declară că în iunie 1990 minerii ar fi fost molestaţi şi bătuţi”.

„Există martori oculari care afirmă că dr. Sorin Oprescu este unul dintre medicii care şi-au trădat jurământul. Viorel Ene (preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, n.r.) a aflat (la Spitalul Municipal, n.r.) că dr. Oprescu se numără printre aceia care dirijează forţele poliţieneşti către răniţii şi victimele mineriadelor aflaţi în stare gravă”, se arată în plângerea penală.

În cadrul conferinţei de presă, preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, l-a acuzat pe Sorin Oprescu de faptul că, în timp ce activa ca medic la Spitalul Municipal, a permis intrarea în spital a poliţiştilor. Totodată, Oprescu a fost acuzat de către Ene şi de delaţiune, întrucât ar fi dat pe mâna poliţiştilor un rănit.

Ene a arătat, totodată, că Oprescu avea, la vremea respectivă, un frate care lucra în Ministerul de Interne, în timp ce tatăl său era general de Securitate.

Ene l-a acuzat totodată, pe Oprescu, de faptul că „are impertinenţa” de a afirma că are în staff-ul de campanie victime ale minerilor. „Să spună cine sunt! Or fi minerii bătuţi de noi!”, a arătat Ene.

Ene a mai anunţat că Asociaţia va deschide o acţiune de strângere de semnături pentru arestarea lui Ion Iliescu.

Sorin Oprescu a declarat, într-un interviu pentru Evenimentul Zilei, înainte de alegerile locale, că, în 1990, a îngrijit minerii molestaţi, la Spitalul Universitar.

 Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  decembrie 2022
  L Ma Mi J V S D
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii