Asociatia Victimelor Mineriadelor il acuza pe Oprescu de implicare in mineriada din iunie

Asociatia Victimelor Mineriadelor il acuza pe Oprescu de implicare in mineriada din iunie

Mineri la Bucuresti…

Rl online
Miercuri, 04 Iunie 2008

Asociatia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din Romania a depus o plangere penala la procurorul general Laura Codruta Kovesi impotriva fostului director al Spitalului de Urgenta Floreasca din Capitala, Mihai Ciuta, in care se cere sa fie audiati si alti medici, inclusiv Sorin Oprescu, „pentru participarea la savirsirea in concurs real a infractiunilor de subminare a puterii de stat, abuz in serviciu, retinere si arestare nelegala, tortura si genocid prevazute si pedepsite de art. 162, 246, 266, 267 1 si 357 Cod Penal” in timpul mineriadei din iunie 1990, se arata intr-un comunicat al Asociatiei, postat pe site-ul acesteia, consultat de Hotnews.

    * Oprescu a declarat ca i-a ingrijit pe „minerii molestati”

„Intrucat Asociatia noastra a luat la cunostinta in aceste zile ale campaniei electorale ca doctorul Sorin Oprescu a declarat pentru un ziar ca <ar fi ingrijit victime ale Mineriadei>, dar si pe <minerii molestati> fara ca totusi sa il regasim intre martorii audiati de Parchet, solicitam pe aceasta cale Parchetului sa il audieze pe doctorul Oprescu pentru a lamuri circumstantele participarii sale din punct de vedere medical la evenimentele din 13-15 iunie 1990 si la musamalizarea consecintelor  grave ale represiunii ordonate de Ion Iliescu”, se arata in comunicatul Asociatiei Victimelor Mineriadelor.

„Sorin Oprescu este primul medic din Romania care declara ca in iunie 1990 minerii ar fi fost cei molestati si batuti! Cine i-a batut pe minerii pe care pretinde domnul Oprescu ca i-a ingrijit? Bucurestenii, studentii, intelectualii barbosi?”, mai adauga reprezentantii Asociatiei.

    * Medici care au ajutat la arestarea ranitilor din mineriade

Asociatia Victimelor Mineriadelor ii acuza pe Sorin Oprescu si pe Mihai Ciuta, alaturi de alti medici, ca ar fi permis arestarea chiar in spital a cetatenilor raniti in mineriade: „Aflati in Spital, suferinzii, ranitii, chiar dintre cei cu leziuni severe, au fost supusi anchetelor Ofiterilor de la UM 0215, fiind interogati cu brutalitate. Ulterior, in urma anchetarii din Spitale, cetatenii batuti si ranitii au fost urcati in masini si dusi la Dispensarele Penitenciarelor Rahova si Jilava, dar si la centrul de detentie de la Magurele, unde atrocitatile au continuat. Doctor Ciuta, in calitate de director, a permis tot acest tratament inuman, anchetele fiind dispuse din dispozitia acestuia de catre „echipe” de ofiteri si asistente medicale (inclusiv Marian Munteanu a fost arestat cu sprijinul acestuia).”

Asociatia acuza faptul ca „in unele cazuri ranitilor nu numai ca nu li s-au acorda ingrijiri corespunzatoare, dar chiar unii medicii au fost cei care au anuntat fortele politienesti care au procedat la anchete si arestari direct din Spitale. Potrivit legii, care transpune textul Conventiei Conventiei ONU pentru reprimarea crimei de genocide din 1948, infractiunea de genocid, savirsita in scopul de a distruge in intregime sau in parte o colectivitate sau un grup (etnic),  consta in supunerea acestei colectivitati unui tratamente de natura sa duca la distrugerea fizica a acestora, precum si vatamarea grava a integritatii fizice si mintale a membrilor acestei colectivitati.”

„Cetatenilor raniti, care nu se aflau in stare legala de retinere, le-au fost aplicate tratamente inumane, care le-au cauzat intense suferinte, unii dintre medici incalcindu-si obligatiile profesionale si contribuind la raul represiunii organelor FSN, conduse de Ion Iliescu” se mai arata in comunicat.

„Exista martori oculari care afirma ca doctorul Sorin Oprescu este unul dintre medicii care si-au tradat juramintul. Presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadei, Viorel Ene, este martor direct in ceea ce il priveste pe doctorul Ciuta, fiind anchetat in interiorul Spitalului Floreasca, de ofiteri 0215, ulterior refugiindu-se in Spitalul Municipal, ascuns de membrii familiei intr-o rezerva. Aici a aflat ca si doctorul Oprescu se numara printre aceia care dirijeaza fortele politienesti catre ranitii si victimele minerilor aflati in stare grava. Reamintim ca tot in acest Spital s-au aflat si Lepadatu Mihaita si Suciu Nicolae, ucisi prin impuscare de catre militarii care au primit ordin sa traga in plin asupra bucurestenilor de la Ion Iliescu, sustinatorul de astazi al lui Sorin Oprescu, candidatul sustinut de PSD la Primaria Capitalei”, potrivit comunicatului Asociatiei Victimelor Mineriadelor.

Articol apărut în România Liberă, 4.06.2008

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  noiembrie 2022
  L Ma Mi J V S D
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii