SCRISOARE DESCHISA P.S.D.

SCRISOARE  DESCHISA

 

 

Catre

Presedintele P.S.D.

 

Dl-ui Mircea Geoana

 

 

              Coalitia Impotriva Statului Politienesc (avand ca membrii fondatori Civic Media, AVMR, APADAR, Adevar si Dreptate, G.I.D.), reprezinta  un larg segment de populatie care si-a manifestat dezaprobarea fata de un set de norme adoptate de catre legiuitor si guvern privind utilizarea cipurilor, a biometriei si a tehnologiei RFID in documentele de identitate sau de calatorie ale cetatenilor romani (masura cuprinsa in controversatul OUG 207/2008).

 

Menţionăm că această Ordonanţă de Guvern a suscitat puternice proteste  din partea societăţii civile, în condiţiile în care amprentarea cetăţenilor (inerentă eliberării noului tip de paşaport biometric) a fost şi va rămâne o procedură din categoria măsurilor penale, aplicată doar persoanelor certate cu legea.

 

Coalitia Impotriva Statului Politienesc a adunat in doar patru luni peste 500 000 de semnaturi ale cetatenilor romani care resping masurile impuse de OUG 207/2008.

 

Observatia generala cu privire la discutiile pe marginea  adoptarii OUG 207/2008, care privesc asa zisa obligativitate a adoptarii documentelor de calatorie cu tehnologie RFID, plaseaza bazele discutiilor intr-o falsa premisa si anume, ca  Romania este OBLIGATA prin normele europene sa adopte acest nou tip de pasaport. Acest fapt nu corespunde adevarului.

 

Argumentele aduse de reprezentantii guvernului in special prin secretar de stat in cadrul Ministerului de Externe, d-na Natalia Intotero, precum si de Directia afaceri europene si relatii internationale a Ministerului de Interne, prin director d-na Ciocan Elena sunt neadevarate si trebuie asumate politic printr-o adresa de interpelare  in care sa se faca dovada concreta a urmatoarelor aspecte:

 

 1. daca intr-adevar procedura de infringement impotriva Romaniei pe chestiunea neadoptarii pasapoartelor electronice a fost declansata?
 2. care a fost raspunsul guvernului roman fata de presupusa declansare a procedurii?
 3. daca procedura de infringement a mai fost declansata impotriva Romaniei si in alte domenii si care au fost consecintele?
 4.  daca au mai fost tari europene si alte  domenii in care s-a declansat procedura de infringement  in care autoritatile nationale au motivat neaplicarea unor masuri datorita costurilor exorbitante pe fondul crizei mondiale acute?
 5. daca mai sunt si alte tari europene impotriva carora s-a declansat aceasta procedura si care au fost sanctiunile pana in prezent?

 

Insistam asupra acestui aspect intrucat din textul OUG 207 transmis de catre guvern spre adoptare  Parlamentului, lipseste fisa privind costurile  care incumba aceasta ordonanta, despre care noi stim ca se ridica la un miliard de euro anual, din experienta altor tari care au adoptat acest sistem. 

 

OUG 207/2009 nu poate fi adoptata fara a se aproba impreuna cu ea bugetul de cheltuieli care trebuia sa faca parte integranta din ordonanta, avand in vadere ca in rectificarea de buget din luna martie a acestui an, nu apare suma necesara implementarii  acestei ordonante.

 

Avand in vedere costurile enorme ale implementarii acestei tehnologii apreciem ca ar trebui procedat ca si in cazul legii 298/2008 (legea privind înregistrarea convorbirilor si mailurilor) a carei aplicare a  fost suspendata din motive financiare opinam ca guvernul trebuie sa-si motiveze refuzul aplicarii prevederilor europene in materia documentelor cu tehnologie RFID datorita costurilor mari pe care acestea le presupun, cu atat mai mult cu cat aceste fonduri sunt mult mai bine venite in alte domenii in care aceste fonduri lipsesc si pot duce la un blocaj al functionarii institutiilor statului cu precizarea ca aceste considerente sunt valabile si in ceea ce priveste punerea in aplicare a legii nr.69/2009 privind cartile de identitate electronice.

     

Totodata merita notificat faptul ca la nivel european sunt din ce in ce mai numeroase vocile avizate care resping biometria si cipul RFID-ul inclus in noul sistem de colectare a datelor cetatenilor atragand atentia asupra riscului aparitiei unui nou tip de totalitarism prin instituirea controlului total asupra cetatenilor de catre organe de securitate ale statului care NU sunt mai presus de orice banuiala, mai ales in Romania, unde actualele structuri de securitate sunt infestate de mentalitati si persoane ce tin de vechiul regim comunist si fesenist.

 

Recent, inclusiv Comisarul european responsabil cu edificarea Societatii Informationale – Viviane Reding – a tras un semnal de alarma asupra noilor masuri de supraveghere a populatiei in timp ce o importanta tara europeana – Elvetia – deja a trecut la organizarea unui Referendum care se va desfasura in data de 17 mai tocmai datorita ingrijorarii publice legitime fata de sistemele utilizate pentru urmarirea si controlul populatiei.

 

    Indroducerea acestor noi masuri s-a facut in Romania fara ragazul necesar informarii populatiei si dezbaterii publice ce sunt OBLIGATORII conform Regulamentului 2252/2004  si a consultarii populatiei pe aceasta tema printr-un REFERENDUM, dupa modelul Elvetiei.

 

De aceea, apreciem că se impune RESPINGEREA ÎN TOTALITATE ŞI FĂRĂ ECHIVOC a acestei Ordonanţe de Guvern, care nu constituie o necesitate reală a statului roman şi care încalcă drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului şi sentimental religios al populaţiei majoritare creştine.

 

Cerem precizari asupra acestui subiect din partea candidatilor pentru europarlamentare 2009 si din partea conducerii P.S.D.

 

 

 Civic Media             Victor Roncea

 A.V.M.R.                  Ene Viorel

A.P.A.D.A.R.            Rapcea Mihai

Adevar si Dreptate    Ion Varlam

G.I.D                         Elena Andronescu    

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  mai 2022
  L Ma Mi J V S D
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii