Petre Roman – audiat în dosarul mineriadei

Petre Roman – audiat în dosarul mineriadei

Fostul premier al României în 1990 şi 1991, Petre Roman, a fost audiat miercuri la Parchetul Militar în dosarul redeschis al mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene a protestat însă faţă de faptul că Petre Roman este audiat în calitate de martor şi nu de învinuit.

El susţine că evenimentele din 13-15 iunie au fost rezultatul unei acţiuni premeditate ale autorităţilor de atunci, cu scopul de a discredita opoziţia anti-comunistă.

“În decurs de 4-5 luni, fostele partide istorice şi UDMR-ul au putut să obţină 33%. În câteva luni de zile sentimentul anti-comunist se coagulase în jurul acestor formaţiuni.”

“În perspectivă exista pericolul ca la următoarele alegeri, din ’92, guvernanţii FSN să piardă puterea aşa că s-a dat o lovitură de forţă democraţiei”- e de părere Viorel Ene.

El a amintit că atunci au fost devastate sedii de partide şi ziare asociate opoziţiei.

Viorel Ene a declarat că probele pe care Asociaţia Victimelor Mineriadelor le-a depus la dosar ar fi suficiente pentru incriminarea lui Ion Iliescu, Petre Roman sau Doru Viorel Ursu.

„Mafiotizarea României”

Fostul premier Petre Roman a respins însă la BBC versiunea unei acţiuni subversive a autorităţilor îndreptate împotriva opoziţiei.

Petre Roman a fost premier în ’90 şi ’91

Potrivit fostului premier, guvernul ar fi fost una din victimele mineriadei.

“Greşeala a fost, în primul rând, că au venit minerii- ca nu aveau de ce să vină- şi, în al doilea rând, că minerii au început să umble prin oraş fără nici un fel de rost, pentru că normalitatea la care noi puteam spera după alegerile din 20 mai era cu totul alta.”

“Mineriada din 13-15 iunie a încercat să dea peste cap procesul de adâncă reformă pe care îl începusem, din momentul în care a fost răsturnat guvernul Roman”- a declarat Petre Roman.

“Nu fac nici un fel de trimitere nostalgică, vă rog să mă-nţelegeţi. Ce s-a urmărit atunci? S-a urmărit ce au azi-mafiotizarea politicii, mafiotizarea României în atâtea aspecte”- a adăugat fostul premier.

Joi urmează să fie audiat de procurorii de la parchetul militar şi fostul consilier al preşedintelui Iliescu, generalul Cico Dumitrescu.

Recent, Ion Iliescu însuşi a comentat redeschiderea dosarului iunie 90, spunând că ar fi o diversiune politică menită să discrediteze PSD.

În acelaşi dosar a mai fost audiat marţi, în calitate de învinuit, fostul lider al minerilor Miron Cozma.

Sursa: BBCRomanian.com, 20.04.2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  aprilie 2023
  L Ma Mi J V S D
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii