Parchetul pregateste inchiderea dosarelor mineriadelor
Sectia de urmarire penala si Criminalistica din cadrul Parchetului General pregateste inchiderea dosarelor mineriadei din 13-15 iunie 1990, pe motiv ca a intervenit termenul prescriptiei, sustin surse judiciare. Marius Iacob, seful sectiei, ne-a declarat ca nu stie ce solutie vor pune procurorii care lucreaza in dosare deoarece acestia sunt independenti.
„Daca victimele nu vor fi multumite, pot sa faca plangere impotriva solutiilor si apoi se pot adresa instantelor de judecata, care vor hotari daca trebuie inceputa sau nu urmarirea penala”, ne-a mai spus Iacob. Procurorii civili l-au scos de sub urmarire penala pe Ion Iliescu inca de anul trecut, pe motiv ca acesta a fost invinuit de generalul magistrat Dan Voinea „prin incalcarea legii”. Initial, anchetele au fost facute de procurorii militari.
Apoi Curtea Constitutionala a decis ca dosarele sa ajunga la procurorii civili, care au anulat invinuirile si au schimbat incadrarile juridice in fapte care deja sunt prescrise. „Vom face noi, simbolic, ceea ce nu vrea sa faca justitia”, ne-a declarat Doru Maries, victima a mineriadei.
„Ca va fi trimitere in judecata sau NUP (neinceperea urmaririi penale – n.n.), nu stiu. Cei sase procurori care lucreaza in dosarele mineriadei nu-mi spun mie ce fac pentru ca ei sunt independenti. Nu stiu de ce l-au audiat pe Iliescu ca martor. si nu stiu nici de ce s-a oprit expertiza cu prejudiciile, v-am spus, procurorii sunt independenti. Ce pot face eu este sa verific legalitatea solutiilor si sa le confirm sau sa le infirm. Iar daca victimele nu sunt multumite, pot sa faca plangere impotriva solutiilor si apoi se pot adresa instantelor de judecata, care vor hotari daca trebuie inceputa sau nu urmarirea penala”, ne-a declarat Marius Iacob, seful sectiei de urmarire penala din Parchetul General.
Initial, ancheta a fost facuta de generalul magistrat Dan Voinea, de la Sectia Parchetelor Militare, in doua dosare penale. In primul dosar penal, care viza evenimentele din 13 iunie, cand au fost ucise prin impuscare patru persoane, iar altele au fost ranite, Voinea l-a pus sub invinuire, printre altii, pe Ion Iliescu pentru ca i-a chemat pe mineri sa reprime manifestatia-maraton anticomunista din Piata Universitatii. Cel de-al doilea dosar, in care de asemenea Iliescu era pus sub invinuire, viza atrocitatile comise de mineri in zilele de 14-15 iunie, precum si torturile la care au fost supuse peste 1.000 de persoane arestate abuziv de pe strazile Capitalei. Aceste infractiuni, incluse generic in infractiuni de rele tratamente, nu sunt prescrise. Cu putin timp inainte de finalizarea anchetelor, Curtea Constitutionala a decis ca procurorii militari nu-i mai pot ancheta pe civili, asa ca generalul Voinea si-a declinat competenta in favoarea procurorilor civili de la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica. Prima miscare a procurorilor civili a fost scoaterea de sub urmarire penala a lui Ion Iliescu, solutie confirmata de procurorul general Laura Codruta Kovesi.
O alta ciudatenie a fost decizia Parchetului de a intrerupe expertiza financiara care trebuia sa stabileasca de fapt cate milioane de euro s-au cheltuit cu transportul, cazarea, hranirea, primele si salariile platite miilor de „oameni ai muncii” adusi in Bucuresti din toate judetele tarii pentru „restabilirea ordinii”. Dupa ce statul nu s-a mai considerat prejudiciat, procurorii civili au schimbat incadrarea juridica din rele tratamente – infractiune care nu este prescrisa – in abuz in serviciu si au constatat prescrierea faptelor, sustin surse judiciare.
Sursa: Ondine Ghergut, Romania Libera, 13.06.2008