NUP pentru Iliescu în dosarul mineriadei din ’90

NUP pentru Iliescu în dosarul mineriadei din ’90

Ion Iliescu a spus că decizia justiţiei privind neînceperea urmăririi penale la Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie ’90 în ce-l priveşte este una „firească”. El a subliniat că e anormal „să-i treacă prin cap cuiva că preşedintele are vreo vină”, iar eventuala continuare a procesului ar fi compromis justiţia.

„Nu pot decât să apreciez că e un lucru normal şi firesc acest NUP. Nu există motivaţii ca un şef al statului ales cu 85% de cetăţeni ca şef al statului (să fie tras la răspundere, n.r), la trei săptămâni după aceea instituţii ale statului sunt atacate de grupuri rebele şi în diverse împrejurări lucrurile se rezolvă. Cu ce să fie incriminat şeful statului? Care era motivaţia? Anormal a fost faptul că a putut să-i treacă cuiva prin cap să invoce şeful statului cu vreo răspundere în legătură cu ceea ce s-a petrecut în urma acestor acte rebele împotriva instituţiilor statului”, a declarat Iliescu, la aflarea deciziei.

El a refuzat să comenteze pe fond decizia procurorilor, spunând că „juriştii trebuie să judece”. ” Mie mi se pare firesc să nu se dea curs unor lucruri aberante care ar fi compromis justiţia”, a adăugat fostul preşedinte, sugerând că derularea în continuare a acestui dosar ar fi fost inoportună.

Iliescu: Vinovaţi sunt cei care au provocat acte rebele

Liderul social-democrat a spus că singurii vinovaţi sunt cei care „au provocat acte rebele şi acţiuni agresive împotriva instituţiilor statului, care aveau o bază constituţională democrată urmare a alegerilor din mai 1990” şi i-a inclus la categoria responsabili şi pe mineri. „Cine a apărat stabilitatea ţării acţiona în interesul ţării, cine ataca instituţiile statului, ei sunt responsabili de acţiunile de atunci, inclusiv minerii, la incitarea acestor forţe nenorocite”, a conchis preşedintele de onoare social-democrat.

„Dacă nu exista 13 iunie, atacurile unor formaţiuni rebele împotriva Poliţiei, Ministerului de Interne, a televiziunii naţionale, cu formula idioată de atunci «Singura soluţie, înc-o revoluţie!», la trei săptămâni de la alegeri, când se pronunţase populaţia ţării, nu era o acţiune aberantă şi periculoasă pentru stabilitatea ţării. Cine apăra stabilitatea ţării, acţiona în interesul ţării. Cine ataca instituţiile statului, forţele acelea rebele, ei sunt principalii vinovaţi pentru instabilitatea de atunci. Minerii au venit la incitarea acestor forţe nenorocite, care au vrut să tulbure liniştea ţării”, a mai spus Ion Iliescu.

Procurorii consideră că începerea urmăririi penale nu îndeplineşte condiţiile legale

Parchetul General a hotărât luni neînceperea urmăririi penale în cazul fostului preşedinte al României, Ion Iliescu, în dosarul mineriadei din 1990,  pentru decesul a patru persoane şi rănirea altor trei prin împuşcare în ziua de 13 şi în noaptea de13/14 iunie.

„Activitatea fostului Preşedinte al României nu întruneşte condiţiile legale pentru a putea fi apreciată ca o determinare la săvârşirea unei infracţiuni şi nu are legătură de cauzalitate de natură penală cu ceea ce s-a întâmplat în după-amiaza zilei de 13 iunie 1990 şi în noaptea de 13/14 iunie 1990, respectiv cu evenimentele în cadrul cărora au decedat patru persoane şi au fost rănite alte trei, prin împuşcare”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Sursa: Adevarul, 13.10.2008

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  octombrie 2021
  L Ma Mi J V S D
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii