Miron Cozma mai face un pas către eliberare
Avocatul lui Miron Cozma, Adrian Roşeţ, spune că în condiţiile în care din pedeapsa maximă de 10 ani lui Miron Cozma i-au mai rămas de executat mai puţin de doi ani, este firesc să se discute despre posibilitatea eliberării condiţionate.
„În momentul în care un deţinut îndeplineşte fracţia cerută de lege pentru a putea fi pus în libertate condiţionat, se întâlneşte o comisie pe lângă penitenciarul unde acesta este deţinut, şi recomandă sau nu instanţei de judecată eliberarea condiţionată”, a declarat Adrian Roşeţ, avocatul lui Miron Cozma.
Viorel Ene: „Cozma s-a sustras unui mandat de arestare”
Nemulţumit de decizia favorabilă lui Miron Cozma, dată de instanţa supremă , preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, a declarat la BBC că o eventuală eliberare condiţionată a fostului lider al minerilor, nu poate fi justificată.
![]() |
![]() ![]() |
„Cererea lui Cozma nici măcar nu era admisibilă, iar eventuala lui eliberare iar nu se poate lua în considerare, pentru că el s-a sustras unui mandat de arestare”, este de părere Viorel Ene.
Cele două pedepse a căror contopire a fost stabilită definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privesc mineriadele din 1991 şi 1999. În cazul primei mineriade, cercetările au început în 1997, când Miron Cozma a fost condamnat la doi ani cu suspendare.
În ianuarie 1999, fiind în libertate, el a condus o altă mineriadă, la Costeşti. La scurt timp după aceasta, în urma unui recurs, Miron Cozma a fost condamnat definitiv la 18 ani de închisoare pentru mineriada din 1991.
![]() |
![]() |
Miron Cozma a fost condamnat definitiv la 18 ani de închisoare pentru mineriada din 1991 |
Dat în urmărire generală, Miron Cozma a fost ulterior arestat şi a rămas în închisoare până în decembrie 2004. Atunci, a fost graţiat de fostul şef al statului, Ion Iliescu.
Ulterior decretul a fost revocat, tot de preşedintele Iliescu, şi Miron Cozma s-a întors în închisoare. În iunie anul acesta, justiţia a hotărât că revocarea decretului este nelegală şi Miron Cozma a fost repus în libertate.
În septembrie, s-a întors la închisoare în urma sentinţei definitive date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul mineriadei de la Costeşti, din ianuarie 1999.
Sursa: BBCRomanian.com, 09.12.2005