Miron Cozma mai face un pas catre eliberare
„In momentul in care un detinut indeplineste fractia ceruta de lege pentru a putea fi pus in libertate conditionat, se intalneste o comisie pe langa penitenciarul unde acesta este detinut, si recomanda sau nu instantei de judecata eliberarea conditionata”, a declarat Adrian Roset, avocatul lui Miron Cozma.
Viorel Ene: „Cozma s-a sustras unui mandat de arestare”Nemultumit de decizia favorabila lui Miron Cozma, data de instanta suprema , presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, a declarat la BBC ca o eventuala eliberare conditionata a fostului lider al minerilor, nu poate fi justificata.
„Cererea lui Cozma nici macar nu era admisibila, iar eventuala lui eliberare iar nu se poate lua in considerare, pentru ca el s-a sustras unui mandat de arestare”, este de parere Viorel Ene.
Cele doua pedepse a caror contopire a fost stabilita definitiv de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie privesc mineriadele din 1991 si 1999. In cazul primei mineriade, cercetarile au inceput in 1997, cand Miron Cozma a fost condamnat la doi ani cu suspendare.
In ianuarie 1999, fiind in libertate, el a condus o alta mineriada, la Costesti. La scurt timp dupa aceasta, in urma unui recurs, Miron Cozma a fost condamnat definitiv la 18 ani de inchisoare pentru mineriada din 1991.
Dat in urmarire generala, Miron Cozma a fost ulterior arestat si a ramas in inchisoare pana in decembrie 2004. Atunci, a fost gratiat de fostul sef al statului, Ion Iliescu. Ulterior decretul a fost revocat, tot de presedintele Iliescu, si Miron Cozma s-a intors in inchisoare. In iunie anul acesta, justitia a hotarat ca revocarea decretului este nelegala si Miron Cozma a fost repus in libertate.
In septembrie, s-a intors la inchisoare in urma sentintei definitive date de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul mineriadei de la Costesti, din ianuarie 1999.