Miron Cozma, inca 10 ani de puscarie

Miron Cozma, inca 10 ani de puscarie

Procesul „mineriadei de la Costesti” s-a incheiat ieri la Curtea de Apel Bucuresti, unde Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a fost condamnat la zece ani de puscarie pentru instigare la subminarea puterii de stat. Sentinta nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs. Judecati sub aceeasi acuzatie, „locotenentii” lui Cozma, liderii sindicali Romeo Beja, Dorin Lois, Vasile Casapu, Ionel Ciontu si Constantin Cretan, au primit si ei cite” cinci ani inchisoare. Prin aceeasi sentinta, toti cei sase inculpati vor trebui sa plateasca Ministerului de Interne trei miliarde de lei ca daune materiale pentru distrugerea tehnicii de lupta si a echipamentelor politistilor agresati in confruntarile de la Costesti.

„Mineriada” din ianuarie „99 a fost declansata la scurt timp dupa ce Cozma fusese condamnat, printr-o sentinta definitiva, la 18 ani de inchisoare, pentru implicarea sa in „mineriada” din septembrie 1991. In rechizitoriul intocmit de procurorii Parchetului Curtii Militare de Apel se afirma ca toti cei sase lideri sindicali condamnati ieri au actionat impreuna, „determinind mase mari de oameni, mai ales mineri, dintre care multi erau inarmati cu bite, rangi si topoare, sa comita fapte cu consecinte deosebit de grave”. Este vorba despre un adevarat mars de asalt, a carui tinta finala urma sa fie Capitala. Punctul de virf al acestui mars a fost chiar „episodul” Costesti, care s-a desfasurat ca un adevarat adevarat razboi de gherila, organizat dupa rigorile artei militare.

Condamnat in patru dosare

Chiar daca nu este inca definitiva si poate fi atacata, cu recurs, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, codamnarea pronuntata ieri la Curtea de Apel se adauga celei definitive, de 18 ani de inchisoare, pe care Cozma o executa, incepind cu februarie 1999, pentru implicarea in „mineriada” din septembrie 1991, incheiata prin „debarcarea” cabinetului Petre Roman. In ultimii ani, Cozma a facut, fara nici un succes, mai multe demersuri pentru a obtine fie gratierea pedepsei, fie promovarea unui recurs in anulare. Dupa ce sentinta pronuntata ieri va deveni definitiva, chiar si in cazul in care, la un moment dat, ar obtine gratierea pedepsei de 18 ani, Cozma tot nu va putea fi eliberat deoarece va urma sa execute si condamnarea pentru „mineriada” de la Costesti. De asemenea, saptamina viitoare, se va pronunta sentinta, in apel, din procesul „Stoenesti”. In acest dosar, Cozma a fost condamnat, in prima instanta, la sapte ani de inchisoare, pentru impotrivire la executarea unei sentinte si la cinci ani pentru tulburarea linistii publice. Un alt dosar deja incheiat prin sentinta definitiva este cel in care Cozma a fost condamnat la un an de inchisoare pentru ultragierea fostului prefect Nicolae Curcaneanu. In schimb, dosarul „Vega”, in care Miron Cozma a fost judecat pentru agresarea unui ziarist intr-un bar, a fost deja prescris.

Liderul disponibilizatilor din Oltenia contesta condamnarea

Liderul minerilor disponibilizati din Oltenia, Constantin Cretan, a declarat ieri ca va face apel la decizia Curtii de Apel Bucuresti prin care a fost condamnat la inchisoare, alaturi de Miron Cozma si alti patru lideri sindicali, in dosarul Costesti. Constantin Cretan a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru instigare la subminarea puterii de stat si spune ca va contesta decizia la Inalta Curte de Casatie si Justitie, considerind ca sentinta este „una politica”. Presedintele Ligii Miron Cozma spune ca, „daca justitia ar fi fost corecta si nu oarba, ar fi trebuit sa trimita dupa gratii si alti lideri ai minerilor care au semnat, cu Radu Vasile, Pacea de la Cozia”.” Cretan afirma ca in protocolul incheiat dupa episodul „Costesti” se spune ca autoritatile statului nu vor actiona impotriva nici unui lider sindical participant la mineriada din ianuarie 1999, dar prevederile acestui act nu au fost respectate. Cretan contesta si decizia prin care cei sase lideri sindicali trebuie sa plateasca, in solidar, 3 miliarde de lei drept despagubiri catre Ministerul de Interne. (Claudia Tipluica)

Sursa: Evenimentul Zilei, 13.12.2003

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • FACEBOOK

  • STATISTICI SITE

  • Taguri

  • Calendar

    mai 2023
    L Ma Mi J V S D
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
  • Comentarii Recente

  • Articole Recente

  • Categorii