„Luceafărul“ rămâne în beci

„Luceafărul“ rămâne în beci

Miron Cozma – liderul minerilor din Valea Jiului – va rămâne în continuare în arest, după ce magistraţii Tribunalului Municipiului Bucureşti au admis, ieri, recursul procurorilor formulat împotriva eliberării condiţionate decise, în 9 ianuarie, de Judecătoria Sectorului 5. Sentinţa este definitivă şi a fost luată cu o majoritate de voturi, unul dintre cei trei judecători din complet considerând că ar trebui respins recursul procurorilor, iar Cozma să fie eliberat din închisoare. De asemenea, instanţa a mai dispus ca Miron Cozma şi Asociaţia Victimelor Mineriadelor din România să plătească fiecare câte 100 de lei cheltuieli de judecată.

În acest context, „Luceafărul huilei“ îşi va duce pedeapsa de 10 ani de puşcărie până la capăt, dat fiind faptul că poate reitera cererea de eliberare condiţionată abia în 15 noiembrie 2007, iar mandatul de arestare expiră la 2 decembrie 2007. Şedinţa de judecată de ieri a fost una destul de agitată, şi asta pentru că Asociaţia Victimelor Mineriadelor a încercat să convingă judecătorii să îi accepte ca parte în proces. Concret, avocatul AVM a susţinut că hotă rârea Judecătoriei Sectorului 5 ar fi ilegală deoarece nu le-a admis excepţ ia de neconstituţionalitate şi, implicit, trimiterea dosarului la Curtea Constituţională.

După deliberare, instanţa a respins respectiva excepţie, moment în care reprezentantul AVM a recuzat judecătorul, dar şi procurorul de şedinţă. Recuzarea a respins solicitarea, iar discuţiile privind eliberarea condiţ ionată a lui Cozma au fost reluate. Imediat după reluarea discuţiilor, Cozma s-a declarat încrezător în hotărârea instanţei. „Am convingerea că decizia pe care o veţi lua va fi în interesul legii“, a susţinut fostul lider de tristă amintire al minerilor din Valea Jiului. Aceasta nu e prima tentativă a lui Miron Cozma de a obţine eliberarea înainte de termen. În 2 iunie 2006, cei şase membri ai comisiei speciale de la Rahova au amånat, pentru iunie 2007, judecarea cererii de eliberare condiţionată a fostului lider al minerilor, însă „Luceafărul huilei“ a obţinut în instanţă reducerea termenului în care mai poate formula o astfel de cerere. În timpul celor nouă ani şi trei luni de arest, Miron Cozma a gustat, preţ de câteva zile, libertatea, însă, spre ghinionul său, a fost reîncarcerat.

Spre exemplu, fostul preşedinte al României, pesedistul Ion Iliescu, l-a graţiat pe Miron Cozma la sfârşitul anului 2004, printr-un decret prezidenţial, însă în urma protestelor venite din partea opiniei publice şi a Asociaţiilor revoluţionarilor, Iliescu s-a răzgândit şi a revocat decretul, iar Cozma a fost trimis din nou la închisoare. Fostul lider al minerilor a contestat revocarea decretului, astfel că a părăsit închisoarea în luna iunie 2005, după ce magistraţii craioveni, unde s-a judecat cauza, au apreciat că încarcerarea sa este nelegală. La doar trei luni după eliberare, Cozma a ajuns din nou după gratii în urma deciziei instanţei supreme prin care a fost confirmată pedeapsa de 10 ani de închisoare pentru mineriada de la Costeşti.

Fostul lider de tristă amintire al minerilor din Valea Jiului a putut cere eliberarea condiţionată după ce instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis, la începutul lunii decembrie 2005, contopirea pedepselor pe care Cozma le-a primit pentru implicarea în două mineriade: şapte ani şi 11 luni închisoare (pedeapsă executată deja pentru mineriada din 1991) şi 10 ani de închisoare (pedeapsă aplicată de instanţa supremă pentru mineriada de la Costeşti, din februarie 1999).

Autor : Dan Bacan – Ziarul Atac online – 20.02.2007

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  mai 2022
  L Ma Mi J V S D
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii