Iliescu, urmarit penal pentru Mineriada

Iliescu, urmarit penal pentru Mineriada

Ion Iliescu, Petre Roman si Voican Voiculescu, acuzati pentru Mineriada din 13-15 iunie 1990

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a fost pus, ieri, sub invinuire de procurorii militari in dosarul „Mineriadei din 13-15 iunie 1990”. Totodata, acesta ar fi trebuit sa fie audiat, pentru a raspunde in amanuntime tuturor acuzatiilor ce i se aduc, dar, avand in vedere ca se afla in convalescenta in urma unei interventii pe cord, s-a amanat audierea peste doua saptamani.

Potrivit avocatului sau, alaturi de el, in acelasi dosar, mai sunt invinuiti Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu. „Are calitatea procesuala pe care o au Roman si Voiculescu, adica, sunt invinuiti pentru o paleta larga de infractiuni.”

Conform unor surse judiciare, ancheta privind mineriada din 1990 , in care sunt cercetate in jur de 20 de persoane, printre care si Ion Iliescu, include acuzatii precum subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal, crime contra umanitatii, talharie, distrugere, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, arestare ilegala si cercetare abuziva si aplicare de rele tratamente.

Aceleasi surse ne-au mai precizat ca printre celelalte 20 de persoane care sunt cercetate alaturi de fostul sef al statului s-ar numara Gelu Voican Voiculescu si Miron Cozma, dar si Petre Roman, care va fi chemat la Parchetul Militar pentru prezentarea acuzatiilor.

Balbele avocatului lui Iliescu

Tot ieri, avocatul lui Iliescu, dupa ce a dat initial un raspuns pozitiv ziaristilor care l-au intrebat daca fostul sef al statului este invinuit in dosarul mineriadei, a incercat apoi sa retracteze, spunand ca pe citatia primita nu este prevazuta nici o calitate a acestuia in dosar.

Apoi, avocatul a infirmat ca Iliescu ar avea calitatea de faptuitor, pentru ca sa spuna, in cele din urma, ca lui Ion Iliescu „nu ii este aplicat un tratament preferential si diferit in raport cu ceilalti 20 de invinuiti”.

Totodata, aparatorul fostului sef al statului a mai precizat ca este vorba despre un dosar constituit in 1998, in care sunt 1.000 de parti vatamate, plangerile fiind formulate de mai multe asociatii si de Facultatea de Arhitectura.

Plangere penala

La inceputul anului trecut, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a constituit o echipa care sa se ocupe de finalizarea dosarelor privind evenimentele din timpul mineriadei din 1990, demers ce a survenit unei intalniri dintre seful Ministerului Public si liderul Asociatiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene.

Asociatia Victimelor Mineriadelor a formulat, in 1997, o plangere penala impotriva lui Miron Cozma, Nicolae Camarasescu, Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Gheorghe Diaman- descu, Mihai Chitac, Traian Basescu si a lui Gheorghe Robu, in care ii acuza pe cei noua de „organizarea, instigarea si transportarea minerilor din centrele miniere importante ale tarii in Capitala, precum si de comiterea actelor de barbarie ale minerilor, care s-au folosit de diferite unelte apte de a produce moartea (securi, topoare, rangi, tarnacoape, lanturi, cabluri electrice), distrugand lacasuri de invatamant, laboratoare etc”. Reamintim ca si generalul Victor Athanasie Stanculescu are calitate de invinuit in dosarul „Mineriadei ‘90”.

 

Autor:Ramona Lica – Gardianul – 10.06.2005

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • FACEBOOK

  • STATISTICI SITE

  • Taguri

  • Calendar

    mai 2023
    L Ma Mi J V S D
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
  • Comentarii Recente

  • Articole Recente

  • Categorii