Iliescu a “bagat” in buzunarul lui Miron Cozma 10.000 de euro

Iliescu a “bagat” in buzunarul lui Miron Cozma 10.000 de euro 

Iliescu a “bagat” in buzunarul lui Miron Cozma 10.000 de euroMiron Cozma a dat statul roman in judecata si a cerut despagubiri de patru milioane de dolari. Tribunalul Bucuresti i-a oferit 10.000 de euro, compensatie pentru „retinere ilegala”. Cetatenii romani trebuie sa verse banii in buzunarele lui Cozma deoarece acolitul acestuia, fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu,  a emis decizii contradictorii de punere in libertate a actorului principal al Mineriadelor.
Miron Cozma a dat in judecata statul roman si a cerut despagubiri de patru milioane de dolari, pentru cele 178 de zile in care sustine ca a fost retinut ilegal. Cele sase luni reprezinta intervalul dintre 17 decembrie 2004, data la care a fost gratiat de catre presedintele Ion Iliescu, si 14 iunie 2005, momentul in care a fost eliberat. Iliescu a emis doua decrete de punere in libertate a fostului lider al minerilor si acestea nu au fost respectate, astfel ca liderul Mineriadelor s-a considerat lezat. Culmea, Tribunalul Bucuresti i-a dat castig de cauza in acest proces, numai ca despagubirile sunt in valoare de 10.000 de euro, nicidecum de 4 milioane de dolari, asa cum a cerut Cozma.
PARCHETUL MILITAR „S-A SPALAT PE MAINI”
Judecarea lui Cozma intarzie in principal datorita musamalizarii dosarului Mineriadei din 1990 de catre procurorul militar Dan Voinea, considerat complicele lui Ion Iliescu de catre victimele mineriadei. In exclusivitate, reporterii ZIARUL a aflat de la Parchetul Militar ca au fost declinate partial dosarele mineriadei catre Parchetul Civil, in data de 28 decembrie 2007. Astfel batalia juridica dusa in jurul lui Ion Iliescu a intrat intr-o noua faza. Victimele represiunii din 1990, ordonate de Ion Iliescu, au protestat fata de seful Parchetului Militar pentru nerespectarea dispozitiilor Curtii Constitutionale de catre magistratul militar Dan Voinea, acolitul lui Ion Iliescu, cel care a reusit musamalizarea si tergiversare dosarelor grave penale in care acesta este implicat. Curtea Constitutionala a dispus mutarea dosarelor,  care il implica direct pe Ion Iliescu, matrasite ani de-a randul de Dan Voinea, la Parchetul civil, insa acesta nici pana astazi nu s-a conformat deciziei.
PROTESTE IN VAN
Cea mai consistenta parte a acestor dosare, care priveste abuzurile si incarcerarea a peste 1000 de victime ale represiunii din 1990, in unitatile din subordinea Ministerului de Interne, a ramas insa la magistratul militar Dan Voinea, sub pretextul ca unitatile erau conduse de cadre militare. A fost insa ignorata cu desavarsirea sesizarea victimelor Mineriadelor, care au aratat ca temeiul juridic este fals, deoarece din data de 14 iunie 1990 ministrul de interne era un civil, Doru Viorel Ursu, iar nu un cadru militar. Alaturi de organizatia victimelor mineriadelor, condusa de Viorel Ene, alte patru organizatii ale societatii civile protesteaza fata de artificiile juridice prin care se urmareste, de catre complici ai lui Ion Iliescu, salvarea fostului presedinte de tragerea la raspundere pentru faptele criminale savarsite de acesta.

Autor: Roxana Orcea – Ziarul Ziarul – 26.01.2008

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  octombrie 2021
  L Ma Mi J V S D
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii