Dosarul mineriadei, transmis procurorilor civili

Dosarul mineriadei, transmis procurorilor civili

Dosarul mineriadei a fost declinat catre procurorii civili de catre Sectia Parchetelor Militare, la aproximativ opt luni de la decizia Curtii Constitutionale care a statuat ca procurorii militari nu pot cerceta civili.

Biroul de presa al Ministerului Public a confirmat, luni, pentru MEDIAFAX, ca Sectia Parchetelor Militare a admis plangerea Asociatiei Victimelor Mineriadelor fata de disjungerea (separarea-n.r.) faptelor civililor de cele ale militarilor dispusa in dosarul mineriadei de catre adjunctul sefului SPM, generalul magistrat Dan Voinea.

Astfel, dosarul mineriadei a fost predat Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Seful Sectiei Parchetelor Miluate (SPM), colonelul magistrat Ion Vasilache, a apreciat ca intemeiata plangerea AVM, in care se sustine ca nu pot fi separabile faptelor militarilor de cele ale civililor comise in timpul mineriadei din iunie 1990.

In 20 iunie 2007, Curtea Constitutionala a stabilit ca articolul privind competenta procurorilor militari in cauze in care sunt cercetati si civili este neconstitutional. Concret, in urma acestei decizii a Curtii Constitutionale, procurorii militari vor putea ancheta doar dosare in care sunt cercetati exclusiv militari. Dosarele in care sunt anchetati si militari si civili vor fi cercetate de procurori civili. In aceasta ultima situatie, procurorii civili care vor prelua aceste dosare vor trebui sa preia ancheta din stadiul in care se afla, urmand sa decida asupra probelor si actelor de urmarire efectuate.

In ianuarie anul acesta, reprezentantii asociatiei au avut o intlanire la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde li s-a comunicat ca numai o parte din dosarele mineriadei din 13-15 iunie 1990 urma sa fie declinata la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica.

In acest context, Asociatia Victimelor Mineriadelor (AVM) a inaintat sefului Sectiei Parchetelor Militare o plangere impotriva solutiei date de procurorul militar Dan Voinea de disjungere a dosarului mineriadei nr. 75/P/1998.

„Asociatia noastra, in calitate de reprezentant si mandatar al victimelor mineriadelor, in temeiul art. 275 si urmatoarele din Codul de procedura penala, formuleaza plangere impotriva Rezolutiei /ordonantei de disjungere a Dosarului nr. 75/P/1998, prin care, prin manevre ilegale si care urmaresc favorizarea infractorilor, Dan Voinea si echipa sa, care s-au compromis moral prin modul in care au solutionat dosarele mineriadelor, urmaresc sa pastreze controlul acestor dosare, pretinzand ca au o asa-zisa competenta legala de a solutiona plangerea AVM care priveste persoane retinute si arestate in perioada 13-15 iunie 1990 aflate in locatiile UM 0575 Magurele si Scoala de Politie Baneasa”, arata AVM.

In perioada 13 – 15 iunie 1990, politistilor li s-a ordonat „sa curete Piata Universitatii”, ceea ce a generat conflicte violente intre fortele de ordine si manifestanti. Ulterior, au venit si minerii pentru „a ajuta la curatenie”. In perioada 13-15 iunie 1990, au fost ridicati din Piata Universitatii aproximativ o mie de tineri, din care pentru 182 au fost emise mandate de arestare preventiva, precizeaza AVMR.

Potrivit AVMR, majoritatea celor retinuti fusesera batuti bestial de mineri si militarii in termen participanti, retinerea ilegala avand loc in perioada 14-19 iunie 1990.

In plangerea inaintata sefului Sectiei Parchetelor Militare, AVMR contesta faptul ca partea de dosar in care sunt cercetate mai multe persoane – printre care Ion Iliescu, Petre Roman, Cazimir Ionescu, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Magureanu, procurorul Alexandru Tuculeanu – „se afla, astfel, sub patronajul nefast al lui Dan Voinea, care sfideaza decizia Curtii Constitutionale, dispozitia procurorului general Laura Codruta Kovesi si Decizia CSM”.

Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, declara, in decembrie anul trecut, ca a luat masuri sa fie solutionate cu celeritate dosarele revolutiei si mineriadei, „dar nu in detrimentul calitatii”, subliniind faptul ca „actele de urmarire penala trebuie sa fie efectuate in conformitare cu legea si fara vicii de procedura”.

Ancheta privind mineriada din 1990 – in care sunt cercetate in jur de 20 de persoane, printre care si Ion Iliescu – include acuzatii precum subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si crime impotriva umanitatii.

Sursa: The Epoch Times – 03.03.2008

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  decembrie 2022
  L Ma Mi J V S D
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii