Dosarul mineriadei, transmis procurorilor civili (2)

Dosarul mineriadei, transmis procurorilor civili (2)

Dosarul mineriadei a fost declinat către procurorii civili de către Secţia Parchetelor Militare, la aproximativ opt luni de la decizia Curţii Constituţionale care a statuat că procurorii militari nu pot cerceta civili.
Biroul de presă al Ministerului Public a confirmat astăzi că Secţia Parchetelor Militare a admis plângerea Asociaţiei Victimelor Mineriadelor faţă de disjungerea (separarea-n.r.) faptelor civililor de cele ale militarilor dispusă în dosarul mineriadei de către adjunctul şefului SPM, generalul magistrat Dan Voinea. Astfel, dosarul mineriadei a fost predat Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Şeful Secţiei Parchetelor Militare, colonelul-magistrat Ion Vasilache, a apreciat ca întemeiată plângerea AVM, în care se susţine că nu pot fi separabile faptele militarilor de cele ale civililor comise în timpul mineriadei din iunie 1990.
În
20 iunie 2007, Curtea Constituţională a stabilit că articolul privind competenţa procurorilor militari în cauze în care sunt cercetaţi şi civili este neconstituţional. Concret, în urma acestei decizii a Curţii Constituţionale, procurorii militari vor putea ancheta doar dosare în care sunt cercetaţi exclusiv militari. Dosarele în care sunt anchetaţi şi militari şi civili vor fi cercetate de procurori civili. În această ultimă situaţie, procurorii civili care vor prelua aceste dosare vor trebui să preia ancheta din stadiul în care se află, urmând să decidă asupra probelor şi actelor de urmărire efectuate.

Articol apărut în Ziarul Gazeta de Sud, 3.03.2008

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  ianuarie 2022
  L Ma Mi J V S D
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii