Doru Viorel Ursu judeca la FRF, in loc sa fie judecat in cazul Mineriadei!
Competenta lui Doru Viorel Ursu la presedintia Comisiei de Disciplina a FRF a fost deseori pusa in discutie. Fost ministru de interne, avocat de meserie, candidat la Primaria Capitalei in 1996, Ursu si-a faurit o aura de priceput in toate. Totusi, toata lumea si-a dat seama ca alegerea sa in fotoliul presedintelui Comisiei de Disciplina a fost facuta datorita faptului ca, din perspectiva avocateasca, el apara interesele nepotului presedintelui FRF si ale fiicei acestuia, implicati in dosarul „Cocaina pentru VIP-uri”.
Parchetul s-a facut ca-l uita
Priceperea sa intr-ale fotbalului a creat numeroase controverse. Dreptatea impartita din spatele ochelarilor sai seamana mai mult cu razbunari particulare, ale caror urmari avantajeaza clubul din Sos. Stefan cel Mare, ce are legatura directa cu Ministerul de Interne, unde a ocupat chiar fotoliul de ministru. De altfel, activitatea sa in aceasta functie a fost prea putin discutata, insa recentele referiri la Mineriada din 13-15 iunie au readus pe tapet numele sau. Desi a fost „uns” ministru de Interne in dimineata zilei de 14 iunie 1990, Doru Viorel Ursu nu a fost chemat inca sa dea cu subsemnatul, desi „golanii” din Piata Universitatii l-au inclus printre cei vinovati de dezastrul inregistrat atunci. Astfel, fostul presedinte Ion Iliescu a trebuit sa dea explicatii in fata procurorilor, iar Ursu, cel care a condus fortele de politie si jandarmerie si din ordinul caruia au fost arestati si mutilati oameni, sta linistit la biroul din FRF si intreaba ironic: „Cine mai este si Radoi asta?
A ordonat arestari pe banda
Conform unui comunicat dat publicitatii in iunie 1990, procurorul general Gheorghe Robu si ministrul de interne Doru Viorel Ursu confirma ca s-au operat 185 de arestari. Acum ceva timp, intr-un raport semnat de Doru Viorel Ursu, descoperit de ziarul „Ziua”, fostul membru al Guvernului Roman vorbea despre 263 de arestari, unii „cazati” in cazarma de la Magurele, in timp ce fostul sef al statului Ion Iliescu a precizat ca numarul „suspectilor” arestati a fost de 1.021 persoane! In plus, pentru a avea o imagine clara asupra a ceea ce s-a intamplat in acele zile de groaza, directorul Directiei Sanitare a Municipiului Bucuresti de la acea vreme a recunoscut ca au fost spitalizati 560 de manifestanti raniti si au fost inregistrate oficial sase decese. Totusi, la cimitirul Straulesti II au aparut peste noapte aproape 100 de morminte proaspete, cu cruci de lemn uniforme, pe care scria „NEIDENTIFICAT”! O explicatie a acestui fapt a fost ca, respectivele morminte apartineau, de fapt, unor copii infectati cu virusul HIV care decedasera la Spitalul de Boli Contagioase „Victor Babes”! Nimeni nu a avut curiozitatea sa efectueze o deshumare pentru a lamuri misterul.
«Golanii» il acuza ca a coordonat represiunea
Viorel Ene, presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor, l-a acuzat fatis pe fostul ministru de Interne. „Din 14 iunie 1990, dimineata, ministru de Interne era Doru Viorel Ursu. Din ordinul lui au fost cazati civili in unitati militare, incalcand orice regulamente militare si legea. In plus, cei retinuti au suportat «tratamente» greu de descris in cuvinte. Coordonarea s-a facut si cu Magureanu, iar la operatiune au intervenit, direct de la Interne, Doru Viorel Ursu si secretari de stat, plus Cico Dumitrescu, care a anchetat personal”. Poate ca, odata, adevarul despre ceea ce s-a intamplat atunci va iesi la suprafata. Ar fi practic imposibil ca ministrul de interne de atunci sa iasa curat dintr-o afacere in care au fost arestati si batuti oameni si in care numarul deceselor nu poate fi stabilit. Urmasii victimelor de atunci asteapta. In aceasta vreme, Doru Viorel Ursu isi da cu parerea despre fotbal, stabilind suspendari si amenzi pe banda rulanta.
Renumit degustator si nas la nunta unei minore
Potrivit unor surse din anturajul lui Doru Viorel Ursu, in timp ce isi exercita functia de ministru de interne, el se retragea cu apropiatii la vila de la Izvorani, unde petrecea pana dimineata. Mai tot timpul, demnitarul se imbata, fiind pazit de jandarmi. Aceleasi surse ne-au mai spus ca Ursu nu s-a lasat de bautura, continuandu-si pasiunile bahice la Restaurantul Jaristea, din Bucuresti. Un alt eveniment care a ajuns un veritabil scandal international, pornind de la o nunta tiganeasca unde Doru Viorel Ursu a fost nas, l-a reprezentat casatoria Anei-Maria Cioaba, fiica de numai 14 ani a regelui tiganilor de pretutindeni, Florin Cioaba, cu alesul Mihai Dirita. Situatia s-a dovedit extrem de grava, dat fiind faptul ca Doru Viorel Ursu este avocat de profesie si ar fi trebuit sa stie ca oficierea religioasa a casatoriei pe care a nasit-o se situa, din start, in afara legii si a canoanelor bisericesti.
Aventuri in fotbal si nu numai
Procesul intentat de selectionerul Anghel Iordanescu patronului stelist, Gigi Becali, a nascut dispute si la nivelul conducatorilor fotbalului romanesc. Astfel, dupa decizia Comisiei de Disciplina a FRF, condusa de Doru Viorel Ursu, care i-a amendat si suspendat pe Becali si Mihai Stoica pentru declaratii calomnioase la adresa lui Iordanescu presedintele LPF, Dumitru Dragomir, a sarit in apararea patronului stelist: „Nu este posibil ca Doru Viorel Ursu si ceilalti din Comisia de Disciplina a FRF sa-l judece pe Gigi Becali! Aceleasi persoane judeca diviziile inferioare si fotbalul feminin”.
ianuarie 2004: Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost sesizat de primul-ministru Adrian Nastase cu privire la cazul pretinsului consilier guvernamental implicat intr-o frauda legata de sucursala BCR Novaci. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Despina Neagoe, a precizat ca de aceasta pretinsa calitate ar abuza atat Tarlea, cat si avocatul Doru Viorel Ursu.
In functia de presedinte al Comisiei de Disciplina, Ursu a desfasurat o activitate bogata impotriva Stelei, fiind din cale afara de „generos” in privinta pedepselor dictate. Astfel, in octombrie 2004, i-a dat o suspendare de 2 etape lui Paraschiv, pentru o eliminare dubioasa in partida CFR Cluj – Steaua. O luna mai tarziu, antrenorului Zenga i s-a interzis sa stea, pentru trei etape, pe banca tehnica. In 2005, Ursu a lucrat in stil mare. A inceput cu suspendarea de un an dictata impotriva lui Mihai Stoica, a continuat cu cele patru etape date lui Radoi si a inchis „recitalul” acordandu-i un „concediu” de 10 luni lui Gigi Becali. Avocatul a avut grija si de suporterii campioanei, hotarand ca Steaua sa joace o etapa cu portile inchise, dupa incidentele din partida cu Rapid.
Sursa: Gardianul, 18.07.2005