Dan Voinea a fost audiat la Consiliului Superior al Magistraturii

Dan Voinea a fost audiat la Consiliului Superior al Magistraturii

Procurorul militar, Dan Voinea, a cărui revocare a fost cerută de procurorul general, a fost audiat, miercuri, la Consiliul Superior al Magistratrurii, în legătură cu sesizarea Comisiei de disciplină pentru procurori privind abateri disciplinare în execitarea funcţiei, informează NewsIn.

Pe 24 octombrie, secţia pentru procurori a CSM a fost sesizată de Comisia de disciplină cu privire la cazul lui Dan Voinea,  adjunct al Secţiei Parchetelor Militare, care este acuzat de abateri disciplinare în exercitarea funcţiei.
Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, i-a trimis, pe 27 octombrie, ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, cererea de revocare a adjunctului Secţiei Parchetelor Militare, Dan Voinea, el fiind cel care s-a ocupat de dosarele Revoluţiei şi ale Mineriadei. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Robert Cazanciuc, a declarat, pentru NewsIn, că solicitarea este însoţită de o expunere de motive, document în care au fost preluate principalele constatări ale raportului de control al CSM la Secţia Parchetelor Militare.

Potrivit procedurii, pentru a putea fi aprobată cererea de revocare a procurorului genral, ministrul Predoiu trebuie să analizeze temeinic motivele reclamaţiei, iar apoi, dacă el consideră de cuviinţă, trebuie să ceară un aviz consultativ din partea Secţiei de procurori a CSM. Solicitarea este apoi trimisă şefului statului, care poate accepta sau nu cererea de revocare din funcţie a lui Voinea. 

Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, pe 23 octombrie, că îi va cere ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, revocarea din funcţie a adjunctului Secţiei Parchetelor Militare, Dan Voinea. Kovesi a explicat că, deşi au fost multe delegări ale unor procurori din teritoriu la structura centrală, Secţia Parchetelor Militare a rezolvat anul trecut doar trei rechizitorii. Dosarele au fost lucrate de peste 10 procurori.

Potrivit lui Kovesi, Inspecţia judiciară nu a consemnat mai multe aspecte sesizate, şi anume, tergiversarea dosarelor Revoluţiei şi Mineriadelor, precum şi o rezoluţie de începere a urmăririi penale care nu a fost trecută în registru.

Procurorul general a mai spus că dosarul Mineriadei, în care a fost cercetat Ion Iliescu pentru moartea şi rănirea unor persoane în 13-15 iunie, ar fi stat 7 luni în nelucrare, înainte de a fi declinat procurorilor civili.

În opinia procurorului general, vinovate pentru aceste nereguli ar fi fost conducerile care s-au succedat la şefia Secţiei Parchetelor Militare.

Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi-a însuşit, pe 23 octombrie, cu majoritate de voturi, raportul de control la Secţia Parchetelor Militare, verificările fiind cerute de procurorul general, după ce a dispus infirmarea rezoluţiei de începere a urmăririi penale pentru Ion Iliescu.

Secţia pentru procurori a CSM a decis, la finalul lunii decembrie a anului trecut, efectuarea controlului de fond la solicitarea procurorului general, Laura Kovesi, la Secţia Parchetelor  Militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Procurorul general al României a declarat, pe 7 decembrie 2007, după ce a dispus infirmarea rezoluţiei de începere a urmăririi penale pentru fostul preşedinte Ion Iliescu, că a cerut CSM un control pe fond asupra activităţii procurorilor militari. „Având în vedere marile deficienţe constatate în acest caz, am cerut Consiliului Superior al Magistaturii efectuarea unui control de fond la Secţia Parchetelor Militare, atât la structura centrală cât şi la toate unităţile din teritoriu, pentru că cele mai vechi dosare al Ministerului Public sunt aici”, a declarat Kovesi.

Potrivit acesteia, procurorul militar Dan Voinea i-a prezentat lui Ion Iliescu o altă învinuire decât cea pentru care a început urmărirea penală. Ion Iliescu a fost pus sub învinuire, prin rezoluţia din 19 iunie 2007, sub acuzaţia că la data de 13 iunie 1990 a determinat cu intenţie intervenţia în forţă a militarilor împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti şi din alte zone ale Capitalei, fapt ce a avut ca urmare moartea şi rănirea prin împuşcare a mai multor persoane. Între timp, în cazul său procurorii civili au dat neînceperea urmăririi penale.

Ca urmare, la controlul CSM au fost găsite 285 de dosare neînchise din 1990. Inspectorii susţin că unul dintre motivele care au dus la întârzierea dosarelor este managementul defectuos.

Dan Voinea a deţinut, între anii 1997 şi 2000, şefia Secţiei Parchetelor Militare. Voinea este cel care s-a ocupat de dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi de cel al Revoluţiei din decembrie 1989. În aprilie 2006, Dan Voinea a fost numit în funcţia de procuror militar şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare.

Sursa: Adevarul, 26.11.2008

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  ianuarie 2023
  L Ma Mi J V S D
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii