Comunicat
cu privire la cererea procurorului general
de revocare a magistratului militar lui Dan Voinea
AVMR sustine si saluta decizia revocarii lui Dan Voinea
Ca urmare a protestelor de strada si a actiunilor organizatiei noastre NUP-ul a fost retras, dar mai apoi vreme de un deceniu Dosarul Mineriadei a fost tinut la index de aceeasi procurori.
Activitatea lui Dan Voinea a reprezentat, de-a lungul anilor, o forma grava de coruptie a Justitiei române, direct implicata în salvarea lui Ion Iliescu si a acolitilor sai de raspunderea penala în cazul Mineriadei din 1990.
In data de 14.11.2007 am depus o plângere impotriva procurorului magistrat Dan Voinea pentru savârsirea infractiunii de abuz in serviciu – respectiv pentru tergiversarea Dosarului Represiunii din iunie 1990.
Asociatia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România l-a acuzat pe magistratul militar Dan Voinea, de nerespectarea deciziei de a trimite Dosarul Mineriadei la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de la Înalta Curte de Casatie si Justitie.
In acelasi context se facea referire si la tergiversarea solutionarii dosarului si la favorizarea infractorilor Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Magureanu, Miron Cozma, etc.
Plângerea a fost inregistrata la Parchetul de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar doamna Procuror General Laura Codruta Kovesi a inaintat CSM cererea de verificare a activitatii parchetelor militare si a generalului Dan Voinea in legatura cu musamalizarea Dosarului Mineriadei.
Am inaintat deasemenea alte sase plângeri penale la adresa procurorului militar Dan Voinea, concomitent depunând si la CSM adrese la care nu am primit raspuns pâna acum.
Totusi Sectia pentru procurori a CSM a decis, la finalul lunii decembrie a anului trecut efectuarea controlului de fond, la solicitarea procurorului general, Laura Kovesi, la Sectia Parchetelor Militare din Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie.
Desi CSM nu ne-a adus la cunostinta in mod direct rezultatele verificarilor efectuate la Parchetul Militar am aflat din luarea de pozitie publica a procurorului general ca dosarul Mineriadei, în care a fost cercetat Ion Iliescu pentru moartea şi ranirea unor persoane în 13-15 iunie, a stat 7 luni în nelucrare, înainte de a fi declinat procurorilor civili.
Tot de la procurorul general aflam ca Inspectia judiciara a CSM a evitat consemnarea in registru a aspectelor sesizate de AVMR, respectiv tergiversarea dosarului Mineriadei.
Din Comunicatul oficial al CSM rezulta ca “Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat ca la nivelul Sectiei Parchetelor Militare exista deficiente pe toate componentele activitatii manageriale, sub aspectul organizarii eficiente a activitatii, asumarii responsabilitatii, aptitudinilor manageriale, verificarii activitatii de urmarire penala, folosirii inadecvate a resurselor umane dar şi în sensul repartizarii neechilibrate a dosarelor”. Nici un cuvânt despre tergiversarea si musamalizarea Dosarelor Minediarei si Revolutie in care Dan Voinea, de fapt, a procedat, prin nelucrare sau prin diverse alte manevre, la favorizarea infractorului Ion Iliescu.
Legaturile ascunse dintre Ion Iliescu si Dan Voinea
Tot presa a dezvaluit ca sotia lui Dan Voinea, Liliana, este într-o strânsa relatie cu Daniela Stana, fata celui mai vechi şi bun prieten al lui Iliescu, Traian Cretu. Dana Stana este sora fostului consilier prezidential, Corina Cretu, una dintre cele mai apropiate persoane din preajma lui Ion Iliescu. Prin statut, procurorii nu pot ancheta persoane care, fiind învinuite de o anumita infractiune, fac parte din familia magistratului ori din cercul de prieteni al acestuia.
Tatal Danei Stana şi al Corinei Cretu a fost un apropiat atât al sotiei generalului Dan Voinea, cât şi al lui Ion Iliescu, prietenia dintre cei trei cimentându-se înca din anul 1984 (anul în care Iliescu fusese numit director al Editurii Tehnice, editura la care Traian Cretu si-a publicat, pâna în aprilie 1989, toate Tratatele de Fizica).
procurorului militar Dan Voinea
„În momentul în care a fost declinat la procurorii civili, deşi s-a sustinut ca au fost audiate foarte multe persoane, ca s-a lucrat foarte mult la acest dosar, de fapt acesta când a venit arata cam aşa: zece centimetri. Atât este dosarul care priveşte aceasta cauza”, a mai adaugat procurorul general.
Kovesi a scos la iveala faptul ca deşi nu era investit pentru acest dosar, procurorul militar Dan Voinea i-a prezentat învinuitului, adica lui Ion Iliescu, o alta acuzatie decât cea pentru care a început urmarirea penala.
Practic, a afirmat Procurorul General, urmarirea penala a început pentru o stare de fapt, iar învinuitului i-a fost prezentata o acuzare pentru care nu se începuse o cercetare, ceea ce echivaleaza cu o încalcare grava a dreptului la aparare.
„Daca într-un dosar de asemenea anvergura se fac astfel de erori de procedura, consider ca este legitim sa ma întreb care este rigoarea abordarilor normelor procedurale în celelalte dosare instrumentate de Sectia Parchetelor Militare şi de structurile sale teritoriale”, a mai spus Kovesi.
cu privire la activitatea lui Dan Voinea
Dupa cum a aratat chiar şeful Parchetului Militar, Ion Vasilache, instrumentarea (voit) defectuoasa a Dosarului realizata de catre procurorul militar Dan Voinea ar fi dus la nulitatea absoluta a materialului de urmarire penala.
Fraza cheie care încheie Rezolutia din 27.02.2008 a Şefului Parchetului Militar este urmatoarea: „De altfel, conform prevederilor art. 210 alin. 1 C.p.p organul de urmarire penala este dator mai întâi sa-şi verifice competenta, iar potrivit art. 197 alin. 2 C.p.p. încalcarea dispozitiilor relative la competenta atrage nulitatea absoluta.”
În numele victimelor,
preşedinte AVMR Ene Viorel