Comunicat 23.10.2008

ASOCIATIA VICTIMELOR MINERIADELOR

1990-1991 DIN ROMANIA
str. Batistei nr. 11, sect. 2, Bucuresti,
tel/fax: 021.310.73.32 / 0766.482.999  0724.363.418       
23.10.2008

Comunicat

 cu privire la cererea procurorului general

de revocare a magistratului militar lui Dan Voinea

 

 

 

AVMR sustine si saluta decizia revocarii lui Dan Voinea

  

Salutam decizia Procurorului general, Laura Codruta Kovesi, care a declarat, astazi, ca va cere ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, revocarea din functie a adjunctului Sectiei Parchetelor Militare, Dan Voinea, cel care a tergiversat si musamalizat ani de-a rândul Dosarul Mineriadei.
Incepând cu anul decembrie 1998 Asociatia Victimelor Mineridelor 1990 – 1991 a formulat nenumarate plângeri la adresa procurorului militar Dan Voinea, cerând inclusiv revocarea din functie a acestuia.
In decembrie 1998 procurorul militar Dan Voinea, pe atunci şef al Sectiei Militare din Parchetul General a supervizat şi aprobat solutia de Neîncepere a Urmaririi Penale (N.U.P.), propusa in data de 16.09.1998 de subordonatul sau procurorul militar Surdescu Gheorghe, decizie care ar fi dus la anularea Dosarului Mineriadei.
Solicitarea doamnei procuror general de revocare a lui Dan Voinea confirma întreaga lupta a organizatiei nostre cu generalul Dan Voinea, cel care este direct şi personal responsabil de neînceperea urmarii penale a lui Ion Iliescu, principalul responsabil al represiunii sângeroase din iunie 1990.

Ca urmare a protestelor de strada si a actiunilor organizatiei noastre NUP-ul a fost retras, dar mai apoi vreme de un deceniu Dosarul Mineriadei a fost tinut la index de aceeasi procurori.

Activitatea lui Dan Voinea a reprezentat, de-a lungul anilor, o forma grava de coruptie a Justitiei române, direct implicata în salvarea lui Ion Iliescu si a acolitilor sai de raspunderea penala în cazul Mineriadei din 1990.

In data de 14.11.2007 am depus o plângere impotriva procurorului magistrat Dan Voinea pentru savârsirea infractiunii de abuz in serviciu – respectiv pentru tergiversarea Dosarului Represiunii din iunie 1990.

Asociatia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România l-a acuzat pe magistratul militar Dan Voinea, de nerespectarea deciziei de a trimite Dosarul Mineriadei la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de la Înalta Curte de Casatie si Justitie.

In acelasi context se facea referire si la tergiversarea solutionarii dosarului si la favorizarea infractorilor Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Magureanu, Miron Cozma, etc.

Plângerea a fost inregistrata la Parchetul de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar doamna Procuror General Laura Codruta Kovesi a inaintat CSM cererea de verificare a activitatii parchetelor militare si a generalului Dan Voinea in legatura cu musamalizarea Dosarului Mineriadei.

Am inaintat deasemenea alte sase plângeri penale la adresa procurorului militar Dan Voinea, concomitent depunând si la CSM adrese la care nu am primit raspuns pâna acum.

Totusi Sectia pentru procurori a CSM a decis, la finalul lunii decembrie a anului trecut efectuarea controlului de fond, la solicitarea procurorului general, Laura Kovesi, la Sectia Parchetelor  Militare din Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Desi CSM nu ne-a adus la cunostinta in mod direct rezultatele verificarilor efectuate la Parchetul Militar am aflat din luarea de pozitie publica a procurorului general ca dosarul Mineriadei, în care a fost cercetat Ion Iliescu pentru moartea şi ranirea unor persoane în 13-15 iunie, a stat 7 luni în nelucrare, înainte de a fi declinat procurorilor civili.

Tot de la procurorul general aflam ca Inspectia judiciara a CSM a evitat consemnarea in registru a aspectelor sesizate de AVMR, respectiv tergiversarea dosarului Mineriadei.

Din Comunicatul oficial al CSM rezulta ca “Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat ca la nivelul Sectiei Parchetelor Militare exista deficiente pe toate componentele activitatii manageriale, sub aspectul organizarii eficiente a activitatii, asumarii responsabilitatii, aptitudinilor manageriale, verificarii activitatii de urmarire penala, folosirii inadecvate a resurselor umane dar şi în sensul repartizarii neechilibrate a dosarelor”. Nici un cuvânt despre tergiversarea si musamalizarea Dosarelor Minediarei si Revolutie in care Dan Voinea, de fapt, a procedat, prin nelucrare sau prin diverse alte manevre, la favorizarea infractorului Ion Iliescu.

 

 

Legaturile ascunse dintre Ion Iliescu si Dan Voinea

Presa a dezvaluit ca între Ion Iliescu şi generalul Dan Voinea a existat o conexiune ascunsa iar generalul a încalcat cu buna stiinta legea, tinând secret faptul ca, înca din anul 1984, este un apropiat al lui Ion Iliescu. Participarea sa la celebrul “proces” al cuplului Ceauşescu nu a fost întâmplatoare. Desemnarea sa a apartinut lui Ion Iliescu ceea ce arata ca maiorul Voinea, la acea data, era un personaj de mare încredere al grupului conspiratorilor moscoviti. Scenariul din care a facut parte Voinea, de la început, explica pozitia sa actuala.

Tot presa a dezvaluit ca sotia lui Dan Voinea, Liliana, este într-o strânsa relatie cu Daniela Stana, fata celui mai vechi şi bun prieten al lui Iliescu, Traian Cretu. Dana Stana este sora fostului consilier prezidential, Corina Cretu, una dintre cele mai apropiate persoane din preajma lui Ion Iliescu. Prin statut, procurorii nu pot ancheta persoane care, fiind învinuite de o anumita infractiune, fac parte din familia magistratului ori din cercul de prieteni al acestuia.

Tatal Danei Stana şi al Corinei Cretu a fost un apropiat atât al sotiei generalului Dan Voinea, cât şi al lui Ion Iliescu, prietenia dintre cei trei cimentându-se înca din anul 1984 (anul în care Iliescu fusese numit director al Editurii Tehnice, editura la care Traian Cretu si-a publicat, pâna în aprilie 1989, toate Tratatele de Fizica).

“Rechizitoriul” Procurorului General la adresa
procurorului militar Dan Voinea
Procurorul general al României Laura Coduta Kovesi a formulat, cu câteva luni in urma, un adevarat rechizitoriu la adresa generalului procuror militar Dan Voinea, cel care a investigat mineriada, respectiv pe Ion Iliescu, al carui dosar are o grosime de doar zece centimetri, iar învinuitul nu a fost citat ori audiat niciodata în 17 ani.

„În momentul în care a fost declinat la procurorii civili, deşi s-a sustinut ca au fost audiate foarte multe persoane, ca s-a lucrat foarte mult la acest dosar, de fapt acesta când a venit arata cam aşa: zece centimetri. Atât este dosarul care priveşte aceasta cauza”, a mai adaugat procurorul general.

Kovesi a scos la iveala faptul ca deşi nu era investit pentru acest dosar, procurorul militar Dan Voinea i-a prezentat învinuitului, adica lui Ion Iliescu, o alta acuzatie decât cea pentru care a început urmarirea penala.

Practic, a afirmat Procurorul General, urmarirea penala a început pentru o stare de fapt, iar învinuitului i-a fost prezentata o acuzare pentru care nu se începuse o cercetare, ceea ce echivaleaza cu o încalcare grava a dreptului la aparare.

„Daca într-un dosar de asemenea anvergura se fac astfel de erori de procedura, consider ca este legitim sa ma întreb care este rigoarea abordarilor normelor procedurale în celelalte dosare instrumentate de Sectia Parchetelor Militare şi de structurile sale teritoriale”, a mai spus Kovesi.

 
Pozitia sefului Parchetului Militar
cu privire la activitatea lui Dan Voinea

Dupa cum a aratat chiar şeful Parchetului Militar, Ion Vasilache, instrumentarea (voit) defectuoasa a Dosarului realizata de catre procurorul militar Dan Voinea ar fi dus la nulitatea absoluta a materialului de urmarire penala.

Fraza cheie care încheie Rezolutia din 27.02.2008 a Şefului Parchetului Militar este urmatoarea: „De altfel, conform prevederilor art. 210 alin. 1 C.p.p organul de urmarire penala este dator mai întâi sa-şi verifice competenta, iar potrivit art. 197 alin. 2 C.p.p. încalcarea dispozitiilor relative la competenta atrage nulitatea absoluta.”

In incheiere, intarim inca odata fraza de inceput a Comunicatului nostru:
           Solicitarea doamnei procuror general de revocare a lui Dan Voinea confirma întreaga lupta a organizatiei nostre cu generalul Dan Voinea, cel care este direct şi personal responsabil de neînceperea urmarii penale a lui Ion Iliescu, principalul responsabil al represiunii sângeroase din iunie 1990.

 
În numele victimelor,
preşedinte AVMR Ene Viorel

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  mai 2022
  L Ma Mi J V S D
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii