Basescu a iesit presedinte pe greseala lui Geoana

Basescu a iesit presedinte pe greseala lui Geoana

♦ Ion Iliescu ne-a spus ieri de ce l-a numit prostanac pe Mircea Geoana. Greseala care i-a atras celebra porecla l-a facut pe Adrian Nastase sa piarda alegerile pentru prezidentiale. “El (Geoana – n.r.) a gresit in 2004, ne-a declarat Iliescu. Anuntandu-se ca posibil viitor premier, a spus ca noi nu mai avem nevoie de voturile PRM-ului. Astfel a castigat Basescu cu 250.000 de voturi. Altminteri, daca nu era votul acesta al PRM-ului, aceasta im-prudenta a domnului Geoana… de aici a aparut aceasta poveste”

♦ Referitor la evenimentele comemorative de la Cimitirul Eroilor, fostul presedinte considera ca presa a mintit atunci cand a spus ca a fost huiduit si ultragiat de revolutionari. Ouale clocite aruncate asupra fostului presedinte, acesta le considera tot un neadevar, iar pe Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Ion Iliescu il vede un impostor care nu are legatura cu revolutionarii autentici, fiind platit de o forta ostila. Tot inventia presei a fost si atunci cand s-a spus ca ofiterii SPP i-au recomandat sa nu mai apara in public

♦ Rivalitatea intre Mircea Geoana si Ion Iliescu pare sa se fi atenuat. Nevoit sa aleaga intre liderul PSD si Miron Mitrea, Iliescu s-ar indrepta spre Geoana, neputand sa uite “tradarea” lui Mitrea din aprilie 2005, cand Geoana a fost ales presedinte, sustin surse social-democrate. In interiorul formatiunii circula unele zvonuri conform carora, pe filiera Miron Mitrea, au fost transmise niste “instiintari” liderilor din teritoriu cum ca Ion Iliescu ar “aduna” oamenii pentru sustinerea convocarii unui Congres extraordinar care sa-l dea jos pe Geoana

Reporter: De ce, dupa 18 ani in care ati participat la comemorari ale Revolutiei, ati fost atacat de oameni? De ce nu s-a intamplat acest fenomen si mai inainte?
Ion Iliescu: Aceasta situatie se poate imparti in doua probleme separate. Pe de o parte pot numi provocarile propriu-zise si dimensiunea lor, provocari s-au petrecut atat duminica la Cimitirul Eroilor Revolutiei, cat si in ziua de luni in Piata Revolutiei. In fapt, dimensiunea provocarilor a fost minora, iar ceea ce este cu adevarat grav este modul in care presa scrisa si unele posturi de televiziune au exacerbat situatia si au facut eveniment din niste situatii izolate, provocate de niste oameni despre a caror moralitate si calitate nu vreau sa vorbesc. Cred ca este mai nociv ceea ce a facut presa, inclusiv ziarul dumneavoastra, prin relatarile care nu au nimic de-a face cu adevarul si care prezinta lucrurile de o maniera exacerbata. In al doilea rand, ca si in ultimii 18 ani am mers in Cimitirul Eroilor, pe care noi l-am creat, nu cei care isi aroga niste pozitii si drepturi pe care nu le au. Noi, an de an, am depus coroane la Cimitirul Eroilor, si in toate locurile semnificative ale Revolutiei. Dupa ce s-a incheiat ceremonia de la cimitir, au fost niste elemente izolate care au aruncat niste bani si unul a huiduit. Despre cel din urma am inteles ca este certat cu toti vecinii din blocul unde locuieste, ca a fost reclamat la politie si chiar ca si-ar fi amenintat vecinii ca da foc blocului. Cat despre batranul de luni, omul o fi avut motivele lui sa fie amarat si sa vina acolo. Era suparat ca i-au murit copiii. Dar cand? In 1993-1994, nu la Revolutie! Acesti oameni au fost incitati, pusi, animati de diferiti oameni interesati.

Nu am fost huiduit de revolutionari

R.: Cum se explica, totusi, ca acesti oameni interesati au aparut acum, si nu, de pilda, in timpul regimului Emil Constantinescu? Atunci nu ati patit asa ceva…
I.I.: Poate ca pe unii ii deranjeaza faptul ca, de patru ani de zile, nu mai indeplinesc nici o functie in stat. Functia de sef al statului… De fapt, dupa ultimele alegeri parlamentare, m-am si retras si nu am mai participat la alegeri. In ciuda faptului ca am facut acest pas inapoi, din punct de vedere al implicarii mele in conducerea statului, pe unii ii deranjeaza ca Iliescu inca mai pastreaza o imagine. Iar dumneavoastra va permiteti sa spuneti ca este o agonie a acestei imagini. Multi afirma ca Iliescu ar fi fost huiduit si ultragiat de revolutionari. Aceasta este o minciuna! Maries, care vorbeste din aceasta calitate, de fapt nu o are, nimeni nu i-o recunoaste. Pentru ca nu are certificat de revolutionar, el ii provoaca si pe altii, care aspira sa primeasca astfel de certificate, alimentandu-le nemultumirile, dar asta nu are nimic de-a face cu Iliescu.

Aceasta minciuna a fost vehiculata de presa

R.: Daca Maries nu este revolutionar, cum reuseste sa treaca drept unul si, mai mult, sa vorbeasca in numele Asociatiei “21 Decembie”?
I.I.: El are, in primul rand, impertinenta sa vorbeasca in numele revolutionarilor, si asta ii indigneaza pe adevaratii revolutionari. El nu are nici un drept in acest sens si asupra acestei calitati. In al doilea rand, s-a instalat, nu stiu prin ce mister, dupa anul 2000 – ca, pe vremea CDR-ului, Asociatia era cuplata cumva cu PNT-CD si cu Emil Constantinescu, iar doi dintre liderii Asociatiei au fost si deputati in Parlamentul Romaniei. Dupa aceea, cand domnul Maries a ajuns presedintele asociatiei, mi-au explicat ca, la ei, aceasta functie nu este una politica, ci una administrativa. Asociatia “21 Decembrie” a fost fondata in 1990 de cei care au fost pe baricade in noaptea de 21 spre 22, adica Dan Iosif, Silaghi, Cristian Iliescu si altii, care astazi nu mai sunt membri. Nici nu stiu cine sunt acum membrii asociatiei. Chiar daca doi dintre liderii asociatiei au venit ieri (luni – n.r.) sa-si ceara scuze in numele organizatiei, pe mine ma deranjeaza ca ei tolereaza personaje ca acest Maries si ii permit sa vorbeasca in numele revolutionarilor. Deci, aceasta minciuna a fost preluata, vehiculata si amplificata de presa si este mai nociva decat actul in sine al acestei diversiuni pe care o alimenteaza un om ca Maries. Apoi, chiar la dumneavoastra in ziar, am citit ca luni, in fata Televiziunii, eu am fost huiduit. Este o minciuna! Pot spune ca, dupa primul eveniment, fostii revolutionari s-au strans in jurul meu, iar Liga de Onoare a revolutionarilor a emis un comunicat de protest,  pe care presa nu l-a preluat. Asta este surprinzator si ii indigneaza pe adevaratii revolutionari.

Maries, in mod cert, este instrumentul cuiva

R.:  Sunteti un om de referinta in istoria acestei tari si, mai mult, o enciclopedie politica a Romaniei. Din aceste perspective, cine credeti ca l-a provocat pe Maries sa actioneze impotriva dumneavoastra? Trebuie sa aveti macar o presupunere, daca nu o certitudine in acest sens.
I.I.: El este, in mod cert, instrumentul cuiva. Totusi, este o intrebare foarte pertinenta, de exemplu, cu ce bani, un om care nu stiu daca are vreo meserie macar – parca stiu ca a fost portar la o echipa de fotbal din Caransebes – si care nu a fost macar pe baricade, sa ajunga intr-o asemenea pozitie. El se lauda ca a fost prezent la manifestatiile din anul 1990, unde ar fi fost remarcat. A intrat in cercurile superioare ca incitator in acele evenimente. Asa s-a facut remarcat! Nu pot, totusi, sa acuz pe cineva anume. Dar cineva il plateste, pentru ca a fi presedintele unei asociatii, este ca si cel care este presedinte de bloc, nu are o meserie.

Presa a inventat o ostilitate din partea manifestantilor

R.: Ofiterii Serviciului de Paza si Protectie v-au atras atentia ca veti fi intampinat cu ostilitate la evenimentele din ultimele zile?
I.I.: Acesta este un alt neadevar. Cum sa-si permita SPP-ul sa faca asa ceva!? Misiunea lor este sa protejeze demnitarii. Ceea ce au si facut! Eu nu am intrat in contact cu nimeni, nu am fost lovit sau agresat. Chiar acum ma uit in ziarul dumneavoastra si citesc despre omul acela cu ouale clocite. Pe mine nu m-a lovit nimic, am fost aparat chiar de oamenii care veneau acolo sa depuna coroane. A fost un incident neimportant, doar ca presa a inventat imediat o ostilitate din partea revolutionarilor fata de mine, care, de fapt, au fost indignati de cele petrecute si au fost solidari cu mine.
Situatia a fost fortata de pozitia neserioasa a liberalilor

R.: Revenind la evenimentele pe care le comemoram in aceste zile, era soarta cuplului Ceausescu hotarata de fosta Uniune Sovietica, indiferent daca dumneavoastra sau altcineva s-ar fi pregatit sa preia puterea?
I.I.: Bineinteles! Tot ce trebuia in acele momente era un catalizator. Rolul meu, dincolo de orice lipsa de modestie, dupa parerea mea este ca am fost acel catalizator, si am reusit sa strang lumea in jurul unei idei si al unui simbol.

R.: Daca ati fi fost presedintele partidului in continuare, ati fi mers, astazi, la guvernare cu PD-L?
I.I.: Pana in prima saptamana de alegeri, nimeni nu ar fi acceptat o asemenea idee. Situatia a fost fortata de pozitia, sa spunem, neserioasa, a liberalilor. Totusi, majoritatea stabila care se formeaza acum va putea fi benefica pentru tara. Dincolo de resentimentele celor doua formatiuni, totul ar putea iesi bine pentru Romania. 

Geoana, imprudent când s-a dispensat de voturile PRM

R.: Cum vedeti ascensiunea lui Mircea Geoana, pe care candva l-ati facut “prostanac”?
I.I.: Cred ca evolutia vietii noastre politice este rezultatul unui vot liber pentru alegerile parlamentare, care a determinat ca cele doua partide sa aiba o majoritate covarsitoare in Parlamentul Romaniei. Despre cum i-am spus eu lui Geoana, se fabuleaza prea mult. El a gresit in 2004. Anuntandu-se ca posibil viitor premier, a spus ca noi nu mai avem nevoie de voturile PRM-ului. Astfel a castigat Basescu cu 250.000 de voturi. Altminteri, daca nu era votul acesta al PRM-ului, aceasta imprudenta a domnului Geoana… de aici a aparut aceasta poveste.

R.: Legat de convorbirea in care Miron Mitrea spune ca are coltii infipti in beregata lui Mircea Geoana, cine credeti ca are dreptate dintre cei doi?
I.I.: O sa fie o discutie in partid care sa lamureasca lucrurile.

R.: Credeti ca-l mai poate ierta vreodata Mircea Geoana?
I.I.: N-are importanta. Chiar daca sunt relatii tensionate, Geoana este un om responsabil care trebuie sa aiba in vedere interesul partidului.

Se incinge lupta intre taberele din PSD

Accesul la guvernare al PSD, dar mai ales infratirea cu PD-L, a  ascutit „lupta de clasa” in partidul condus de Mircea Geoana. Astfel, potrivit sefului PSD, la ora actuala, in partid isi disputa intaietatea nu mai putin de sase grupari. In fapt, doua puternice, celelalte fiind dispuse oricand sa sara dintr-o barca in alta. Marea masa a partidului, care s-a conformat regulilor impuse de Mircea Geoana, se contrapune frustratilor din PSD care si-au coagulat in jurul lor baronii locali.

Harta teritoriala a feudelor anti-Geoana

Chiar daca gruparea constituita in jurul lui Mircea Geoana pare a fi stapana pe situatie, din spate vine in forta Miron Mitrea, care are sustinerea unor structuri puternice din teritoriu pe care fostul sindicalist a stiut sa si le cultive. La loc de frunte sta filiala Vrancea, pastorita de baronul Marian Oprisan, in care si-a gasit locul si nasul de cununie al fiului lui Miron Mitrea, deputatul Cristian Dumitrescu. O alta organizatie puternica aflata in spatele lui Mitrea este cea de la Constanta, judet in care, pe vremea cand era ministru al transporturilor, Mitrea isi facuse chiar si o televiziune. In fieful baronilor Radu Mazare si Nicusor Constantinescu si-a gasit un loc de parlamentar  si sotia lui Miron Mitrea, Manuela, care, dupa alegerile locale, estimand ca nu mai are loc eligibil in Mehedinti, a candidat la Constanta. In  Mehedinti a ramas insa finul lui Miron Mitrea, Eugen Nicolicea, care ii aduce nasului plocon si acest judet. De asemenea, Mitrea are spatele asigurat si in judetele Buzau, Sibiu si Vaslui, unde a reusit sa-si impuna protejatii. Situatia e mai  problematica in Bucuresti, unde presedintele de filiala Marian Vanghelie e stapan pe situatie. Poate din acest motiv, Miron Mitrea nu a reusit sa castige un mandat de deputat pentru fina sa Claudia Petcu, sotia sindicalistului Marius Petcu.

Iliescu nu l-ar alege pe Mitrea in defavoarea lui Geoana

Intre presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, si liderul actual al formatiunii, Mircea Geoana, rivalitatea este veche. Iliescu nu s-a ferit niciodata sa-si spuna deschis propriile opinii despre Geoana, nici macar atunci cand l-a catalogat “prostanac” in plina sedinta a grupului senatorial PSD. Lucrurile par sa se mai calmat in ultima vreme, mai ales dupa aparitia “atacurilor dure” ale lui Miron Mitrea la adresa liderului PSD. Surse social-democrate ne-au declarat ca liderul de onoare al PSD
s-a mai apropiat cu sfaturi si indemnuri de Geoana. Aceleasi surse ne-au precizat ca, pus sa aleaga intre liderul PSD si Mitrea, Iliescu s-ar indrepta spre Geoana, neputand sa uite “tradarea” fostului coordonator de campanie al social-democratilor din aprilie 2005, cand Geoana a fost ales presedinte. In interiorul formatiunii circula unele zvonuri conform carora pe filiera Mitrea au fost transmise niste “instiintari” liderilor din teritoriu cum ca Iliescu ar “aduna” oamenii pentru sustinerea convocarii unui Congres extraordinar care sa-l dea jos pe Geoana.  Oricum, potrivit statutului PSD, ar urma ca in decursul lunii ianuarie sa aiba loc un congres ordinar al social-democratilor.

Hrebenciuc, Nastase, Vanghelie, Mazare, anti-PSD – PD-L

Nici de la votul din partid dat pentru demararea negocierilor cu PD-L nu au lipsit vocile vehemente care nu imbratiseaza opiniile liderului PSD, Mircea Geoana. Constituirea aliantei guvernamentale PSD-PD-L a fost votata de 41 dintre membrii Comitetului Executiv National (CExN) al partidului, 17 membri exprimandu-si preferinta pentru o aliere cu PNL. Printre nemultumitii deciziei majoritate s-au aflat presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, presedintele Consiliului National (CN), Adrian Nastase, fostul lider al deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, dar si cei sapte reprezentanti ai organizatiei PSD Bucuresti – intre care si liderul organizatiei, Marian Vanghelie. De aceeasi parte a  baricadei s-au aflat reprezentantii organizatiilor Buzau, condusa de senatorul Ion Vasile, Constanta (lider, Radu Mazare), Sibiu (presedinte Ioan Cindrea), Vaslui (lider Dumitru Buzatu). Liderul Consiliului National al formatiunii, Adrian Nastase, a transmis presedintelui partidului si membrilor CN o scrisoare in care ii informa asupra rolului Consiliului in luarea deciziilor privind aliantele politice si electorale, programul de guvernare, structura si componenta nominala a Guvernului, programul legislativ al Guvernului etc.
“Hotararile adoptate vor fi validate de catre Consiliul National. (…) CN hotaraste incheierea aliantelor politice, precum si comasarea prin fuziune sau absortie cu alte partide sau formatiuni politice la propunerea Comitetului Executiv National si valideaza hotararile Comitetului Executiv National privind programul de guvernare si confirma propunerile de membri ai Guvernului”, a mai mentionat Nastase in textul trimis colegilor social-democrati.

Sursa: Lidia Popeanga-Mitchievici, Alecu Racoviceanu, Gardianul, 24.12.2008

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  mai 2022
  L Ma Mi J V S D
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii