Ancheta în două dosare privind mineriada din iunie 1990 este aproape de finalizare

Ancheta în două dosare privind mineriada din iunie 1990 este aproape de finalizare

 

Dosarul care cuprinde evenimentele 14 – 15 iunie, adică sosirea şi staţionarea minerilor în Bucureşti, şi dosarul în care este anchetat fostul şef al statului, Ion Iliescu, sunt aproape de finalizare, procurorii urmând să dea în curând o soluţie.

„În cele două dosare declinate la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, ancheta este într-un stadiu foarte avansat şi sunt aşteptate într-un termen rezonabil soluţiile” a declarat, pentru NewsIn, procurorul Ramona Bulcu din cadrul Biroului de Presă al Parchetului General.

După decizia Curţii Constituţionale din iunie 2007, Secţia Parchetelor Militare din Parchetul General a declinat către Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică două dosare dintre cele instrumentate cu privire la mineriada din 1990.

Astfel, este vorba de marele dosar al mineriadei care cuprinde evenimentele 14 – 15 iunie, adică momentul sosirii minerilor în Bucureşti şi staţionarea lor din capitală, iar cel de-al doilea dosar este cel în care este anchetat fostul şef al statului, Ion Iliescu.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost audiat ultima oară în decembrie 2007 la Parchetul General în legătură cu evenimentele din 13 iunie 1990.

Iliescu a dat la audieri 12 pagini de declaraţii. Procurorul general, Laura Kovesi, a declarat, pe 7 decembrie, după ce a anunţat infirmarea rezoluţiei de începere a urmăririi penale a lui Ion Iliescu în dosarul mineriadei, pentru faptele din 13 iunie 1990, că a constatat mai multe încălcări ale legii în instrumentarea cauzei. 

„În primul rând, procesul verbal de începere a urmăririi penale trebuie să întrunească câteva condiţii de formă prevăzute în mod expres în codul de procedură penală. Sunt mai multe încălcări ale legii, în primul rând persoana care a început urmărirea penală şi în al doilea rând nu au fost respectate condiţiile de fond şi de formă ale actului procedural. În ceea ce priveşte calitatea celui care a întocmit urmărirea penală, pot să vă spun că urmărirea penală a fost începută de procurorul Dan Voinea, deşi acesta nu era legal investit să facă urmărire penală în cauză. În momentul în care soluţia în acest dosar a fost infirmată, cauza nu a fost repartizată procurorului Dan Voinea”, a declarat Kovesi.

Nefiind învestit să efectueze acte de urmărire penală în dosar, procurorul Dan Voinea nu avea calitate procesuală să emită un proces verbal, a mai spus Kovesi. „Procurorul Dan Voinea era incompatibil să efectueze acte de urmărire penală în acest dosar întrucât iniţial dumnealui a fost cel care a sesizat instanţa de judecată şi a făcut cercetările iniţiale în acest caz. Dosarul a fost restituit pentru refacerea urmăririi penale, motiv pentru care din acel moment procurorul Dan Voinea era incompatibil să mai facă acte de urmărire penală”, a mai spus procurorul general.

Kovesi a explicat raţiunile actului de infirmare a rezoluţiei de începere a urmăririi penale împotriva învinuitului Ion Iliescu. „Încrederea oamenilor în ceea ce fac procurorii nu va veni decât atunci când instanţele de judecată vor pronunţa hotărâri de condamnare pe rechizitoriile întocmite de procurori. Hotărârile dispuse în ultimul timp de instanţele de judecată în dosarele mari au indus ideea că procurorii întocmesc acte de urmărire penală lipsite de rigurozitatea necesară. Nu sunt dispusă niciun moment să acopăr erori în activitatea procurorilor”, a declarat Kovesi

Kovesi a precizat la acel moment că infirmarea soluţiei de începere a urmăririi penale în cazul lui Ion Iliescu nu înseamnă sistarea anchetei, cercetarea în acest dosar urmând să continue.

Procurorul general Codruţa Kovesi a declarat, pe 5 decembrie, că Parchetul General nu analizează soluţia în dosarul mineriadei, ci doar verifică legalitatea emiterii actului de procedură penală, din timpul urmăririi penale, în cazul unui învinuit din dosar. Avocatul lui Ion Iliescu a contestat recent actul de procedură penală. “S-a depus plângere împotriva actului de procedură penală emis în timpul urmăririi penale. Acum analizăm dacă s-au îndeplinit condiţiile de fond şi formă pentru emiterea lui. Deocamdată avem un caz în lucru care este o disjungere cu privire la anumite aspecte ale mineriadei din 1990. Nu priveşte însă întregul dosar al mineriadei, ci este doar o parte care priveşte persoanele civile”, a declarat procurorul general al României.

Procurorul general a mai precizat că nu vrea ca cineva din acest dosar să scape din cauza unor vicii de procedură şi a subliniat că urmărirea penală a unui învinuit nu înseamnă neapărat că acesta este şi vinovat.

Ion Iliescu este în continuare anchetat în dosarul mineriadei ’90, aflat în lucru la Secţia l de Urmărire Penală şi Criminalistică, unde a fost transferat după ce Curtea Constituţională a decis că procurorii militari nu mai pot acheta civili. În această cauză, apărătorul fostului preşedinte Ion Iliescu, avocatul Ion Neagu, a formulat o plângere împotriva rezoluţiei din 2007, de începere a urmăririi penale a clientului său.

Ion Iliescu a fost pus sub învinuire, prin rezoluţia din 19 iunie 2007, sub acuzaţia că la data de 13 iunie 1990 a determinat cu intenţie intervenţia în forţă a militarilor împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti şi din alte zone ale Capitalei, fapt ce a avut ca urmare moartea şi rănirea prin împuşcare a mai multor persoane.

Fostul şef al statului era acuzat că a ordonat intervenţia militară pentru reprimarea manifestanţilor din Piaţa Universităţii. Planul de acţiune a fost elaborat din ordinul său şi, în calitate de preşedinte ales, a ordonat intervenţia militară, cu muniţie de război, TAB-uri şi alte forţe, împotriva demonstranţilor, depăşindu-şi atribuţiile prevăzute de art. 82 din Decretul Lege nr. 92/1990, se arăta în rechizitoriu. Conform procurorilor, mobilizarea parţială sau generală a armatei putea fi declarată numai cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, în cazuri excepţionale. 

Fostul preşedinte este cercetat în partea disjunsă din dosarul în care generalul (r) Mihai Chiţac a fost deja trimis în judecată pentru moartea a patru persoane, în faţa Ministerului de Interne, în timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990.

 

12 iunie 2008 12:16

reporter Cristi Ciuperca

editor Ionela Tudor

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  octombrie 2021
  L Ma Mi J V S D
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii