“746 de raniti si patru morti prin impuscare”

„746 de raniti si patru morti prin impuscare”

Bilantul” atrocitatilor comise in Bucuresti, in urma cu 15 ani, este binecunoscut, desi conform unor marturii, el ar fi departe de a fi cel real. Iata un motiv suplimentar pentru ca, in noua cercetare penala aflata in curs de finalizare de catre procurorii militari ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de aceasta data, „bilantul oficial” sa fie corectat intr-unul real si credibil. Daca va fi asa ori nu, vom afla curand ! – Mihai Gheorghiu – 15 iunie 2005

[…] In urma evenimentelor din 1315 iunie, cand fortele de ordine au intervenit in forta impotriva demonstrantilor care participau de 52 de zile la o manifestatie prodemocratie, sau inregistrat numeroase victime ca urmare a batailor si a folosirii armelor de foc si sau dispus arestari ilegale cu nemiluita. Numarul mortilor (prin impuscare sau ca urmare a ranilor provocate in cadrul incidentelor) este in continuare controversat, cifrele oficiale fiind contrazise cu diverse dovezi de asociatiile care se ocupa de victimele mineriadelor.

Fara mandate de arestare

Conform datelor detinute de Asociatia Victimelor Mineriadelor 19901991, in acea perioada au fost retinute 1.030 de persoane (in evidentele oficiale figureaza 1.024). Retinerea persoanelor sa facut ilegal, fara emiterea unor mandate de arestare. Cei retinuti au fost dusi la doua unitati militare, la Magurele si Baneasa. Unii au fost eliberati dupa 29 zile. Mandate de arestare au fost emise doar pentru 165 de persoane acuzate de diverse fapte.

„In ziua de 13 iunie 1990 au fost retinuti 262 de cetateni, dusi la unitatea de la Magurele, dar au fost eliberati in seara aceleiasi zile, la ora 18”, a afirmat Ene Viorel, presedintele asociatiei.

Numarul ranitilor este de 746, conform evidentei de la comisiile parlamentare de ancheta.

Oficial, numarul mortilor in mineriada din iunie ’90 este de 6: patru morti prin impuscare, un decedat in urma unui infarct si o persoana injunghiata, despre care nu se stie precis de care parte a baricadei a fost (demonstrant sau venit din Giurgiu in sprijinul puterii, pentru sustinerea minerilor). In schimb, presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor, Ene Viorel, sustine ca numarul mortilor din acele zile depaseste 100: „Exista documente, marturii ale medicilor, ale oamenilor de la cimitirele Domnesti si Straulesti. Cu toate ca am afirmat tot timpul ca cifra reala a mortilor este de peste 100, nimeni nu nea contrazis pana in prezent si nu a existat nici o pozitie oficiala impotriva”.

Condamnat pentru tentativa de decapitare

In urma mineriadei, au fost inculpate cateva zeci de persoane, care au fost judecate in cadrul a patru loturi (patru dosare).

Singura persoana care face puscarie (o condamnare de 10 ani) ca urmare a activitatilor din 1315 iunie este un miner, Denes Domokos, acuzat de tentativa de omor, de incercare de decapitare a liderului studentilor, Marian Munteanu.

Alte patru persoane, doi mineri si doi ofiteri de la UM 0215, au fost condamnate cu suspendare ca urmare a distrugerilor si furtului unei mari sume de bani, circa 70 mii de dolari SUA (partial recuperata) din casa lui Ion Ratiu, din str. Armindeni nr. 4. Ion Ratiu era membru marcant al Partidului National Taranesc si presedinte al Uniunii Mondiale a Romanilor Liberi.

In prezent, ancheta in legatura cu evenimentele din 1315 iunie a fost reluata, ca urmare a plangerii initiale a AVMR din 1997, la care sau adaugat si numeroase plangeri ale unor persoane fizice si asociatii neguvernamentale. […]

Autor:  Romulus Cristea – „Romania libera” – 15 iunie 2005

http://www.romanialibera.ro/editie/index.php?url=articol&tabel=z15062005&idx=69

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • FACEBOOK

 • STATISTICI SITE

 • Taguri

 • Calendar

  august 2022
  L Ma Mi J V S D
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Comentarii Recente

 • Articole Recente

 • Categorii